Ce este rujeola şi de ce este importantă vaccinarea

Ce este rujeola şi de ce este importantă vaccinarea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Deseori, această afecţiune duce la complicaţii care pot afecta aproape orice organ. Vaccinarea este importantă, deoarece doar astfel îţi poţi proteja copilul împotriva rujeolei, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, instituţie care recomandă o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de pojar.

Simptomele pojarului apar, de obicei, la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progresează şi, în special, între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41 de grade Celsius, pe corp apare o erupţie caracteristică reprezentată de pete roşii, care persistă de la patru la şapte zile. În funcţie de organul afectat, pot apărea complicaţii precum encefalita, pneumonia sau infecţii ale urechii. Pot apărea, de asemenea, diareea severă şi deshidratarea. Orbirea poate fi unul dintre sechelele rujeolei. 30 la sută dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii, iar una din patru persoane care face boala are nevoie de internare în spital.

"Pojarul este o boală gravă şi doar vaccinarea îţi protejează copilul împotriva ei şi a complicaţiilor sale. Odată ce boala s-a declanşat, pot fi tratate numai simptomele. Vaccinul protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii. Mai exact, două doze de vaccin antirujeolic te protejează aproape în proporţie de 100 la sută împotriva bolii şi a complicaţiilor sale. Este important de ştiu că vaccinul ROR îl protejează pe copilul tău de trei boli: rujeolă, oreion şi rubeolă. Copilul trebuie să primească prima doză de vaccin ROR atunci când împlineşte un an, iar pe cea de-a doua la vârsta de cinci ani", se precizează într-un materiale al DSP Galaţi.

De altfel, vaccinurilor li se datorează unele dintre cele mai de succes poveşti din domeniul sănătăţii publice din zilele noastre. În 1980, înainte ca vaccinarea antirujeolică să fie aplicată la scară largă, rujeola a cauzat aproximativ 2,6 milioane de decese în întreaga lume. În 2012, numărul s-a micşorat de peste 20 de ori, datorită vaccinării.

Citit 2498 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.