Pacienţii vor să aibă un cuvânt în deciziile Ministerului Sănătăţii

Pacienţii vor să aibă un cuvânt în deciziile Ministerului Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România solicită Ministerului Sănătăţii (MS) să includă şi un reprezentant al asociaţiilor de pacienţi în comisiile de specialitate ale MS, ca membru observator, considerând că în acest fel pacienţii pot contribui cu o radiografiere concretă a problemelor cu care se confruntă.

"O astfel de măsură ar duce la transparentizarea unor decizii luate de Ministerul Sănătăţii, care îi afectează în mod direct pe pacienţi", consideră Radu Gănescu, preşedintele COPAC, citat într-un comunicat de presă.

Proiectul de Ordin privind componenţa, atribuţiile, regulamentul de organizare şi funcţionare al comisiilor de specialitate ale MS este în dezbatere publică şi se află pe site-ul ministerului. Comisiile de specialitate ale MS sunt organisme consultative permanente, care furnizează datele necesare pentru coordonarea reţelei de asistenţă medicală.

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii va avea 59 de comisii de specialitate, faţă de 28 câte există în prezent, iar zece dintre acestea vor fi destinate specialităţilor pediatrice. Membrii acestor organisme vor fi personalităţi cunoscute în domeniul lor de competenţă.

În prezent, activitatea este îngreunată

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat pentru News.ro că activitatea comisiilor de specialitate se desfăşoară cu dificultate, la ora actuală, din cauza unui număr semnificativ de demisii înregistrate în rândul membrilor acestora şi că este nevoie de astfel de comisii pentru fiecare specialitate, ţinând cont că le-au fost sporite atribuţiile. "Aceste organisme vor avea sarcini importante în strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii, vor elabora protocoalele standardizate la nivel naţional, vor fundamenta deciziile ministrului Sănătăţii cu privire la politicile sanitare, vor propune ministrului priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, corespunzător domeniului de specialitate din sfera sa de competenţă", a spus Bodog.

Membrii comisiilor de specialitate beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10 la sută din indemnizaţia secretarului de stat, care se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege.

Proiectul este în dezbatere publică până pe 23 august.

Citit 1301 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.