Din toamnă, copiii vor fi VACCINAȚI împotriva unei boli extrem de periculoase

Din toamnă, copiii vor fi VACCINAȚI împotriva unei boli extrem de periculoase
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pneumonia ucide mai mulţi copii decât infecţia HIV, malaria şi rujeola la un loc, fiind principala cauză de deces la copiii cu vârste sub cinci ani, au atras atenţia, săptămâna trecută, mai multe societăţi şi organizaţii de sănătate. Informaţia a venit în contextul în care Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va aloca fondurile necesare achiziţiei vaccinului antipneumococic conjugat cu 13 valenţe, acesta urmând a fi disponibil în mod gratuit pentru copiii din România.

"Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care ţara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă”, arată reprezentanţii mai multor societăţi, într-un comunicat transmis News.ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că există şase boli responsabile pentru 99 la sută din decesele cauzate de bolile infecţioase. Aceste boli sunt: virusul imuno-deficitar, bolile diareice, malaria, rujeola, pneumonia şi tuberculoza. "Statisticile arată că pneumonia ucide mai mulţi copii decât infecţia HIV, malaria şi rujeola la un loc", se mai arată în comunicat.

MS a anunţat, joia trecută, achiziţia vaccinului antipneumococic şi începerea campaniei de imunizare din septembrie. Potrivit MS, campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477.000 de doze de vaccin împotriva pneumoniei. Dozele de vaccin achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018.

Până acum, vaccinul putea fi doar cumpărat

Pentru moment, autorităţile sanitare de la Bucureşti nu au anunţat câte doze din acest vaccin vor fi repartizate în judeţul Galaţi. Oricum, este de aşteptat ca numărul cazurilor de pneumonie să scadă simţitor, în cazul în care campania se va desfăşura aşa cum s-a anunţat. În 2015 (ultimele date disponibile la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi - n.r.), în judeţul nostru au fost diagnosticate peste 1.800 de cazuri de pneumonie, multe dintre ele la copii. Potrivit medicului de familie Dumitru Mărăşescu, până la introducerea sa în Programul Naţional de Vaccinare, imunizarea împotriva pneumoniei se putea face doar contra cost.

Campania de vaccinare antipneumococică va începe din această toamnă.

Citit 2745 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 21:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.