Chirurgia toracică gălăţeană îşi recapătă suflul
Foto: ”Viața liberă”, Remus Basalic

Chirurgia toracică gălăţeană îşi recapătă suflul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Modernizări, medici tineri şi noi compartimente


În Galaţi, în urmă cu aproape 70 de ani, avea loc prima intervenţie chirurgicală toracică din oraşul nostru. Se întâmpla într-o sâmbătă din vara anului 1949, pe 16 iulie, zi în care doctorul Chiril Baraneţchi opera un pacient pentru îndepărtarea unui chist hidatic pulmonar.

De la acea primă operaţie, serviciul de chirurgie toracică s-a dezvoltat constant, ajungându-se la abordarea şi rezolvarea unei patologii toraco-pulmonare vaste: tuberculoza pulmonară (astăzi, doar foarte puţini din pacienţii cu TBC mai trebuie operaţi - n.r.), supuraţiile bronho-pulmonare, pleureziile, pericarditele, chisturile hidatice, tumorile, traumatologia toraco-pulmonară etc.

De-a lungul anilor, în ciuda dezvoltării sale constante, chirurgia toracică gălăţeană a trecut şi prin numeroase momente de cotitură, unele dintre acestea de dată foarte recentă. Lipsa aparaturii medicale şi, uneori, a materialelor sanitare, saloanele nemodernizate şi numărul insuficient de medici au fost nu de puţine ori la un pas să sufoce această specialitate esenţială pentru judeţul nostru şi nu numai. Ca fapt divers, chirurgia toracică este considerată una dintre ramurile grele ale chirurgiei generale.

Medici noi, reabilitare şi un nou compartiment

"Secţia a trecut prin momente mai plăcute sau mai puţin plăcute. Între 2012 şi 2016, a funcţionat doar în trei medici, care asigurau şi urgenţele. Făceam câte zece gărzi pe lună de medic. După 2016, s-a găsit înţelegere la Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, iar domnul preşedinte Costel Fotea a rezolvat problemele astea prin scoaterea la concurs a două posturi. Am putut aduce astfel doi tineri medici, specializaţi în centrele universitare de la Bucureşti şi Iaşi. Pe lângă problemele de personal, tot cu ajutorul CJ Galaţi, secţia a intrat pe ultima linie pentru reabilitare. Este singura secţie din Judeţean în care nu s-a făcut nimic din acest punct de vedere. De asemenea, tot la CJ Galaţi s-a decis şi înfiinţarea unui compartiment de bronhologie în secţie. Ne ajută foarte mult, pentru că Spitalul Judeţean nu are acum serviciu de bronhologie. Ne va ajuta să ne lărgim aria de intervenţii. Secţia are 41 de paturi acum, plus patru la bronhologie. Pe indicatori medicali, stăm foarte bine”, a explicat dr. Dumitru Işvan, şeful secţiei Chirurgie toracică din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Citit 8639 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.