125 de hemodializaţi riscă să rămână fără asistent personal
Foto: Marius Negri

125 de hemodializaţi riscă să rămână fără asistent personal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste 100 de persoane din Galaţi care fac hemodializă vor ajunge, în perioada următoare, în faţa comisiei de reevaluare. Totul pentru a se stabili dacă aceste persoane mai pot sau nu beneficia de asistent personal, în condiţiile legii.

Mai exact, din cele 152 de persoane încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal, 125 vor fi chemate în faţa comisiei medicale. De ce s-a ajuns la acest lucru ne-a explicat Ciprian Groza, directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi (DGASPC). „Motivul reevaluării este faptul că am fost cam permisivi în acordarea gradelor de handicap. Pentru cei cu hemodializă, legea spune că există trei grade de handicap, respectiv accentuat, grav şi grav cu asistent personal. La noi toate cazurile erau grav cu asistent personal. Nu s-au schimbat criteriile de acordare a gradelor de handicap, doar că noi le interpretam mai permisiv şi în interesul beneficiarilor şi nu este vorba despre o eroare”, ne-a declarat Ciprian Groza.

Bun, dacă DGASPC Galaţi a interpretat legea în interesul beneficiarilor, atunci ce s-a schimbat totuşi? „În urma contestaţiei unui beneficiar de la noi care primise grad cu asistent personal, comisia de evaluare medicală superioară i-a luat gradul, l-a retrogradat de altfel. De aici am pornit această reevaluare, care este conform legii, care ne dă dreptul să facem o astfel de reevaluare, cum şi pacientului sau beneficiarului îi dă dreptul să îşi facă o reevaluare la un anumit interval de timp”, a adăugat directorul adjunct al DGASPC.

O contestaţie care îi afectează pe toţi

Astfel, după ce un beneficiar a contestat o măsură luată la Galaţi, Comisia Medicală superioară a trimis un răspuns şi la DGASPC Galaţi, prin care explică faptul că „acordarea asistentului personal se stabileşte luându-se în considerare gradul afectării autonomiei personale şi sociale a persoanei. În cazul în care autonomia este afectată sever (cazul în care persoana nu se poate autoîngriji, autoservi singură, nu se poate deplasa autonom, orientarea şi autoconducerea îi sunt afectate în mare măsură), persoana poate beneficia de asistent personal”.

Dintre cei 125 de beneficiari chemaţi la reevaluare, o parte şi-au pierdut deja dreptul de a mai avea pe viitor asistent personal. Asta îi revoltă unii dintre cei care fac hemodializă, iar pe alţii îi face să se resemneze în faţa unui sistem mai bolnav decât sunt ei. "Dacă îmi va lua asistentul personal, eu nu mă pot descurca singur, mai ales după cele patru ore pe care le petrec, de trei ori pe săptămână, la dializă”, ne-a mărturisit Liviu Fătu.

„O să vedem ce va fi. Am auzit că este posibil să ne lase fără asistent personal, dar vom vedea cum va fi pe viitor. De ce nu ne ia şi dializa? Să vorbim cu popa, să ne facă şi el programare pentru cimitir. Este inuman”, ne-a spus Vasile Lacu, din Bereşti-Meria.

Cei afectaţi sunt decişi să organizeze şi o acţiune de protest, pentru a-şi cere drepturile, dar şi să depună o plângere în instanţă împotriva celor care îi lasă fără asistenţii personali.

Despre cum arată o zi din viaţa unei persoane care face hemodializă şi cum s-ar putea ea descurca fără asistent personal, veţi putea citi în pagina de Familie, publicată în ziarul nostru de sâmbătă, 30 septembrie.

Citit 9985 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.