O sută de case din Vânători nu sunt racordate la reţeaua electrică
Foto: Marius Negri

O sută de case din Vânători nu sunt racordate la reţeaua electrică
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Situată la doar câţiva kilometri de Galaţi, comuna Vânători tinde să ajungă cea mai mare comună din judeţ, ca număr de locuitori. În prezent, comuna este în plină dezvoltare, iar primarul localităţii, Marian Ghinea, estimează că în maximum cinci ani vom putea spune că aceasta este cea mai mare comună din judeţ.

"În prezent, avem aproximativ 4.000 de case, dar în următorii cinci ani vom avea 5.000 de case. Deja satul Costi mai are puţin şi se uneşte cu Galaţiul în zona Lacului Partidului (n.r. - Lacul Vânători). Se construieşte în continuare foarte mult, iar comuna se dezvoltă ca arie", ne-a explicat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători.

Extinderea foarte rapidă a comunei provoacă însă şi multe probleme. Atât din punct de vedere al dezvoltării, cât şi din punct de vedere al utilităţilor. O primă mare problemă o reprezintă curentul electric. În prezent sunt aproximativ 100 de case care nu sunt racordate la reţeaua de curent electric, iar oamenii sunt nemulţumiţi de acest lucru. Unii au găsit soluţii de avarie şi s-au racordat, artizanal, la vecinii care au deja branşamente. Mulţi vin însă la primărie şi cer să li se monteze stâlpi, dar după ce li se explică situaţia îşi îndreaptă plângerile către Oficiul de Protecţie a Consumatorului.

Care este explicaţia

Conform edilului din Vânători, în comună sunt 13 străzi care nu au curent electric, multe dintre ele fiind în intravilanul localităţii. Marian Ghinea ne-a explicat, aşa cum o face pentru toţi cei care îi trec pragul şi solicită racordare la electricitate, care este situaţia. "Deocamdată, este o mare problemă la Vânători, pentru că mai avem de racordat la electricitate 13 străzi, unele dintre ele în intravilan. Aceste extinderi de reţele ar trebui să le facă Electrica, pentru că este vorba despre capitalul lor social şi de abonaţii lor. Primăria nu încasează bani pe curent electric, automat nici nu poate face racorduri. Electrica trebuie să se ocupe şi de extinderea reţelei, aşa cum se ocupă de încasat bani pentru consum. Nu mi se pare  normal ca din banii contribuabililor, care plătesc taxe şi impozite la bugetul local, să măresc capitalul social al Electrica, pentru că nu este corect. Chiar dacă noi am vrea să facem asta pe o stradă, nu putem, pentru că, datorită extinderii comunei, ei nu fac faţă. Practic, abia de anul acesta Electrica va mai monta încă cinci transformatoare, să îşi dubleze capacitatea. La ora actuală, chiar dacă eu aş face lucrări pe o stradă pentru a o electrifica, ei nu mi-o leagă la reţea, pentru că nu au capacitate de furnizare, au zone în care asigură 180 de volţi la priză. Este o problemă mare cu tensiunea în Vânători şi sunt foarte multe reclamaţii de OJPC pe tema asta. Au demarat această dezvoltare pentru Vânători şi din cauza plângerilor care s-au făcut la OJPC. Au fost un pic împinşi de la spate", ne-a explicat Marian Ghinea.

Citit 6987 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2018 19:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.