O sută de case din Vânători nu sunt racordate la reţeaua electrică

O sută de case din Vânători nu sunt racordate la reţeaua electrică

Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
5 comentarii

Situată la doar câţiva kilometri de Galaţi, comuna Vânători tinde să ajungă cea mai mare comună din judeţ, ca număr de locuitori. În prezent, comuna este în plină dezvoltare, iar primarul localităţii, Marian Ghinea, estimează că în maximum cinci ani vom putea spune că aceasta este cea mai mare comună din judeţ.

"În prezent, avem aproximativ 4.000 de case, dar în următorii cinci ani vom avea 5.000 de case. Deja satul Costi mai are puţin şi se uneşte cu Galaţiul în zona Lacului Partidului (n.r. - Lacul Vânători). Se construieşte în continuare foarte mult, iar comuna se dezvoltă ca arie", ne-a explicat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători.

Extinderea foarte rapidă a comunei provoacă însă şi multe probleme. Atât din punct de vedere al dezvoltării, cât şi din punct de vedere al utilităţilor. O primă mare problemă o reprezintă curentul electric. În prezent sunt aproximativ 100 de case care nu sunt racordate la reţeaua de curent electric, iar oamenii sunt nemulţumiţi de acest lucru. Unii au găsit soluţii de avarie şi s-au racordat, artizanal, la vecinii care au deja branşamente. Mulţi vin însă la primărie şi cer să li se monteze stâlpi, dar după ce li se explică situaţia îşi îndreaptă plângerile către Oficiul de Protecţie a Consumatorului.

Care este explicaţia

Conform edilului din Vânători, în comună sunt 13 străzi care nu au curent electric, multe dintre ele fiind în intravilanul localităţii. Marian Ghinea ne-a explicat, aşa cum o face pentru toţi cei care îi trec pragul şi solicită racordare la electricitate, care este situaţia. "Deocamdată, este o mare problemă la Vânători, pentru că mai avem de racordat la electricitate 13 străzi, unele dintre ele în intravilan. Aceste extinderi de reţele ar trebui să le facă Electrica, pentru că este vorba despre capitalul lor social şi de abonaţii lor. Primăria nu încasează bani pe curent electric, automat nici nu poate face racorduri. Electrica trebuie să se ocupe şi de extinderea reţelei, aşa cum se ocupă de încasat bani pentru consum. Nu mi se pare  normal ca din banii contribuabililor, care plătesc taxe şi impozite la bugetul local, să măresc capitalul social al Electrica, pentru că nu este corect. Chiar dacă noi am vrea să facem asta pe o stradă, nu putem, pentru că, datorită extinderii comunei, ei nu fac faţă. Practic, abia de anul acesta Electrica va mai monta încă cinci transformatoare, să îşi dubleze capacitatea. La ora actuală, chiar dacă eu aş face lucrări pe o stradă pentru a o electrifica, ei nu mi-o leagă la reţea, pentru că nu au capacitate de furnizare, au zone în care asigură 180 de volţi la priză. Este o problemă mare cu tensiunea în Vânători şi sunt foarte multe reclamaţii de OJPC pe tema asta. Au demarat această dezvoltare pentru Vânători şi din cauza plângerilor care s-au făcut la OJPC. Au fost un pic împinşi de la spate", ne-a explicat Marian Ghinea.

Citit 4620 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2018 19:20

5 comentarii

 • postat de Sandu Luni, 05 Februarie 2018 07:42 85.186.206.*** Link la comentariu
  0
  1

  Primarul din Vanatori stie foarte bine ca NU AR TREBUI SA DEA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE pana cand nu sunt utilitati in zona. D-le primar, ati auzit de PUZ????
  Pai Electrica face investitiii dar in proportie de 50%,. Restul il face primaria! Ca si ea ia bani! Degeaba! Nu pe un serviciu!
  Si cum a spus Florin mai jos... apa, canalizare, gaz....

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 26 Ianuarie 2018 07:00 5.13.209.*** Link la comentariu
  0
  7

  Bun problema curentului trebuie rezolvata de Electrica!!!!Dar cine trebuie sa rezolve in comuna problema apei,canalizarii,strazilor,ciinilor comunitari???

  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv Joi, 25 Ianuarie 2018 08:45 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  8

  Situatia este generala si cuprind si ale localitati limitrofe orasului Galati, respectiv Sendreni si Smârdan. Este normal (ca in orice stat european) ca populatia sa se distribuie cu locuinta împrejurul oraselor mari. Aceasta este tendinta mondiala. Orasele au devenit aglomerate si ne sufocam. Ca nu se mai poate circula cu masina prin Galati este o dovada. Am dori ca Viata Libera sa incerce sa afle si punctul de vedere a Electrica Furnizare S.A., de ce se constituie ca obstacol in calea dezvoltarii societatii. Ce societate comerciala din lume, când te roaga clientul sa-ti plateasca, tu sa-l refuzi pentru ca nu ai ce-ti trebuie? Este un CE foarte mare. Avem stalpi de inalta tensiune, avem energie verde, campurile sunt pline de eoliene si noi ne plangem ca ne pica curentul electric, sau nu avem posibilitatea de a-l utiliza. Domnul Director trebuie sa aiba o explicatie. Infrastructura nu o realizeaza clientul, nu el are afacerea, nu el dispune de profit. Si apoi daca clientul isi ridica propriul stalp in fata portii, vine societatea de furnizare sa-i compenseze cheltuiala cu scutirea de plata a consumului pe o perioada calculata de timp? Evident ca nu. Parea Domnului Prefect de Galati, care este? Viata Libera, mai pe teren...putina mai multa miscare....

  Raportează
 • postat de Tot Vasile Miercuri, 24 Ianuarie 2018 18:22 89.121.153.*** Link la comentariu
  0
  5

  Si , încă ceva , domnule primar ! Pe teritoriul comunei pe care o”pastoriti “ , firma Tancrad a construit un rezervor , cred ! Ați trimis pe cineva sa vadă ce a rămas in urma ?? Nu v-as dori sa treceti cu masina pe acolo , după ce ploua !!

  Raportează
 • postat de Costel Miercuri, 24 Ianuarie 2018 18:11 188.24.234.*** Link la comentariu
  0
  4

  Si la Tulucesti este aceasi situație.cartiere noi ale comunei cu teren intravilan cu constructii pe ele nu beneficieze de curent electric.sperăm ca in timpul cel mai scurt de beneficiem de o lege in care electrica sa fie obligate de daca investiții pe banii lor si nu pe banii primăriilor si a viitorilor beneficiari.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.