Sătenii din Braniştea nu vor vedea prea curând ASFALTUL
Foto: Marius Negri

Sătenii din Braniştea nu vor vedea prea curând ASFALTUL
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Doar trei la sută din reţeaua de drumuri a comunei este asfaltată. Autorităţile nu au de gând să investească prea curând în infrastructura rutieră, proiectele de investiţii fiind direcţionate către alte domenii.

Deşi se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Galaţi, Braniştea a evoluat cu viteza melcului, în comparaţie cu Şendreni, Schela şi Independenţa (comune vecine), care au cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare accelerată. Infrastructura comunei este la pământ, dacă ţinem cont de faptul că doar trei la sută dintre drumuri sunt asfaltate, fapt recunoscut de altfel de către autorităţi. Potrivit primarului Marian Adamache, din cei peste 30 de kilometri de drumuri, doar un kilometru are asfalt. "Nu am mai investit nimic în infrastructură. Acum facem reparaţii. Sincer vă spun, aştept să băgăm canalizarea. Eu gândesc lucrurile cu un pas înainte. Dacă băgăm bani în drumuri acum, sunt bani aruncaţi. Mai degrabă fac ceva pentru şcoală şi pentru sănătate cu banii aceia. Când ai bani puţini, îi chibzuieşti altfel. Sunt şi finanţist, chiar încerc să fac asta. Avem asfaltaţi 800 de metri la Vasile Alecsandri, 200 de metri la Braniştea. Braniştea este un sat vechi de răzeşi, străzile sunt foarte înguste. Este foarte greu să faci o infrastructură pe străzi înguste. Dacă pot, anul ăsta facem 300-400 de metri sau un kilometru de asfalt. Nu mai investesc în străzi, doar le menţin. Ele au foarte multă zgură pe ele. Am avut şansa, fiind aproape de Combinat, să ni se dea zgură, iar noi am plătit numai transportul şi împrăştierea", ne-a spus primarul comunei.

De altfel, edilul a recunoscut că unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce este înconjurată de mai multe comune dezvoltate, care au beneficiat de investiţii importante în ultimii ani, iar sătenii din Braniştea se raportează la aspectul celorlalte localităţi, fapt ce generează nemulţumire în rândul unora dintre localnici. "Noi, Braniştea, suntem în mijlocul unor comune foarte dezvoltate - Şendreni, Schela, Independenţa. Noi nu am avut nimic. Mai mult, noi am pierdut tot timpul ca localitate. Le-am explicat localnicilor de ce bani dispunem, ce cheltuieli avem şi cu ce mai rămânem. Ca bun administrator, trebuie să vezi toate laturile, să cunoşti toate problemele comunităţii şi să te axezi pe toate domeniile", susţine alesul.

Ce proiecte are în plan Primăria

Un dispensar construit de la zero în satul Braniştea, întrucât cel actual este degradat, şi un altul în satul Vasile Alecsandri, o sală de sport pentru elevii şcolii, refacerea căminului cultural din satul Traian, achiziţia unui buldoexcavator şi extinderea iluminatului public în noile cartiere de case. Acestea sunt câteva dintre obiectivele de investiţii ale autorităţilor, care ne-au spus că bugetul comunei pentru acest an este unul de austeritate, motiv pentru care, cel mai probabil, chiar dacă vor demara anul acesta, multe dintre proiecte nu vor putea fi finalizate până la finele lui 2018, din lipsă de finanţare. "O parte dintre proiecte vor fi derulate prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) "Lunca Joasă a Siretului", pe care am obţinut cele mai multe fonduri europene. Am reabilitat căminul cultural, am achiziţionat maşina de gunoi pentru serviciul de salubritate, am făcut extinderi de reţele electrice, iar anul acesta, din cauza faptului că, în ultima vreme pe situaţii de urgenţă apar tot mai multe fenomene, am hotărât să luăm un buldoexcavator. Am depus proiectul, este în derulare şi aşteptăm finalizarea. Am depus şi pe PNDL 2 căminul cultural de la satul Traian, dar, nu ştiu din ce motive, nu ni s-au dat explicaţii, nu am intrat la finanţare. În schimb, am alocat bani pentru acest proiect din bugetul nostru de austeritate - faţă de anul trecut bugetul este mai mic cu peste un milion de lei, ne-au venit mai puţini bani de la stat pentru echilibrarea bugetului (...) Am obţinut bani, în acest an, de la Consiliul Judeţean, pe care îi voi folosi la un drum de legătură între satele Traian, Braniştea şi Vasile Alecsandri - un drum asfaltat. De asemenea, suntem prinşi în proiectul Apă Canal pentru canalizare", a menţionat primarul.

Investiţii private, pentru un buget mai generos

"Ca să mărim bugetul, am gândit o strategie de dezvoltare, împreună cu CL, şi de exploatare mult mai eficientă a domeniului public şi privat al comunei. Am făcut o zonă industrială între Traian şi Braniştea, unde mai multe societăţi comerciale s-au dezvoltat foarte bine. Am încercat să creştem astfel bugetul, căci oamenii sunt săraci", a explicat primarul comunei, care a spus totodată că "Posibilităţile sunt reduse în localitatea noastră. Nici nu putem să ne apucăm să facem proiecte, să le ţinem în sertar".

Citit 7377 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 17:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.