Administraţie locală cu bani puţini şi multă determinare. Cum transformi un sat amărât într-o comună modernă (FOTO)

Administraţie locală cu bani puţini şi multă determinare. Cum transformi un sat amărât într-o comună modernă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe 20 aprilie 2005, când liberalul Dănuţ Codrescu a fost numit, de prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, primar interimar al noii comune Cuza Vodă, misiunea lui era de a pregăti alegerile locale parţiale din 12 iunie şi de a organiza un sediu pentru noua administraţie locală. Atunci a pierdut alegerile, dar şi-a luat revanşa. Astăzi, Dănuţ Codrescu este la al treilea mandat consecutiv de primar ales al comunei pentru reînfiinţarea căreia a militat, făcând parte din grupul de iniţiativă constituit în acest sens.

„Realizarea mea de suflet a fost că ne-am înfiinţat ca şi comună prin desprinderea de Slobozia Conachi, de unde nu venea nici un ban în zona noastră! Dar acum, cu puţinii bani pe care îi avem, ne putem desfăşura. Mulţi spun că eu, din puţin, fac mult. Aşa îmi place, să fac mult, frumos, rezistent, durabil”, spune primarul Dănuţ Codrescu. Îşi aminteşte de primăvara anului 2005 când, în doar opt zile, a amenajat o Primărie într-o sală de clasă, iar acum îşi desfăşoară activitatea într-un modern şi impunător sediu de Primărie, inaugurat în 2010, odată cu noua şcoală, care era mai mult decât necesară. Şi asta deoarece copiii comunei învăţau în două corpuri de clădire plasate de o parte şi de alta a drumului judeţean, pe care erau nevoiţi să-l traverseze în pauze, riscând să fie accidentaţi.

Lângă Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”, cu opt săli de clasă, încălzire cu centrală proprie, sală polivalentă şi teren de sport cu gazon artificial, se află grădiniţa cu loc de joacă în curte, investiţie pe care primarul s-a încăpăţânat s-o ducă la bun sfârşit, chiar dacă i-a fost sistată finanţarea.

Tricolorul văzut de pe deal

Ştiind că primarul este liberal, te intrigă faptul că acoperişul şcolii este albastru, iar cel al grădiniţei, galben! „Unii spun că sunt culorile partidului, dar nu e deloc ceea ce pare! Dacă te uiţi de pe deal, se vede tricolorul: roşu – Primăria, galben – grădiniţa şi albastru – şcoala! Sunt român şi patriot!”, ne-a explicat primarul care, ca să ne convingă, ne-a urcat sus, pe deal, pentru a admira priveliştea celor trei clădiri alături de care se află, albă şi frumoasă, biserica, renovată în stil ştefanian.

Centru medical ca la oraş

„Când am ajuns primar, dispensarul uman era foarte degradat. L-am renovat şi dotat cu ecograf, electrocardiograf şi sterilizator şi centru de recoltări analize medicale. Avem un medic de familie şi doi stomatologi. Unul dintre cabinetele stomatologice a fost dotat de noi cu scaun dentar ultraperformant, sterilizator, senzor RVG. Mai avem şi un centru de radiologie care e funcţional, dar, cu părere de rău, medicii nu îl folosesc. Interesul nostru a fost ca oamenii să nu mai bată drumul până la Galaţi, iar acum ne vin pacienţi şi din comunele învecinate”, spune Dănuţ Codrescu.

Lucrări de infrastructură

„Mai am doar şase gospodării fără apă şi canalizare, în rest, comuna are utilităţi”, afirmă primarul, care spune că drumurile locale sunt în stare bună. Comuna a câştigat o finanţare de 4,8 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru modernizare străzi. În prezent, se execută lucrările de „Refacere 360 ml drumuri piatră: strada Ferdinand – 60 ml, strada Unirii Principatelor - 100 ml, strada Vasile Alecsandri – 200 ml plus reabilitare 240 ml covor asfaltic pe strada Vasile Alecsandri”. „În urma inundaţiilor din 2016 acest drum s-a deteriorat. Ni s-au alocat bani de la Guvern pentru refacerea drumului, dar, ca să nu mai fie probleme, contribuim şi noi şi turnăm două straturi de asfalt. Că altfel, orice ploaie puternică îl distruge şi eu ajung să repar de trei - patru ori acea stradă”, a precizat primarul.

Ambiţia primarului - parcurile

Pentru că de două ori i s-a respins proiectul de amenajare a unui parc cu fonduri de la Mediu, primarul şi-a luat revanşa şi a amenajat cu fonduri locale un parc în zona Primăriei, unul în zona centrală şi unul la monumentul eroilor. E drept, parcul Primăriei n-are fântână arteziană, cum era prevăzut în proiect, dar are arbori plantaţi de primar cu mâna lui. Că veni vorba de zone verzi, primarul a plantat peste 1.400 de tei şi puieţi de ienupăr în comună şi a impus prin hotărâre de Consiliu Local sancţiuni aspre: cine distruge spaţiul verde îi plăteşte de zece ori valoarea!

Locuri de muncă

Cuza Vodă are aproximativ 60 de beneficiari de venit minim garantat. „Avem locuri de muncă în comună numai să vrea să muncească! De când sunt eu primar, peste o sută de oameni şi-au găsit loc de muncă şi l-au şi păstrat. Foarte mulţi s-au angajat în timpul lucrărilor executate în comună, când firmele au avut nevoie de localnici. De fiecare dată când vin oferte de muncă la Primărie le afişăm”, spune primarul, care e policalificat: inginer economist, asistent veterinar, pădurar, apicultor, manager de proiecte şi armurier, pentru că este şi vânător!

Supraveghere video da, post de poliţie, ba!

Drumul judeţean care străbate comuna Cuza Vodă, străzile principale în punctele strategice, interiorul şi exteriorul clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ, Primăria şi dispensarului sunt supravegheate cu ajutorul camerelor video montate pentru siguranţa cetăţenilor. "O problemă care mă doare este că nu avem post de poliţie şi nici cei de la Inspectorat sau Ministerul de Interne nu se străduiesc să facă ceva în această privinţă", spune nemulţumit Dănuţ Codrescu.

Internet fără bani

Comuna Cuza Vodă se numără printre localităţile care s-au înscris pe portalul WiFi4EU, pentru a beneficia de programul UE de implementare a reţelelor de Wi-Fi gratuit. Concret, prin programul "#WiFi4EU", vor fi distribuite vouchere în valoare de 15.000 de euro fiecare, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless în spaţii publice. În prezent, graţie dispozitivelor care asigură conexiunea la internet a Primăriei, în parcul din jurul instituţiei accesul la internet este gratuit.

Gălăţenii vor la Cuza Vodă

În prezent, comuna Cuza Vodă are 2.864 de locuitori. Populaţia este în mare parte îmbătrânită, dar vin "forţe proaspete" din Galaţi, din comunele învecinate şi din străinătate. "Am peste 600 de cetăţeni plecaţi în străinătate, preponderent în Spania şi Italia, dar avem şi prin Anglia şi Franţa. Cei mai mulţi se întorc pentru că aici au casă, şi toţi banii îi investesc aici în locuinţe, amenajări în curte. Vin cu idei de acolo şi le pun în aplicare aici, idei şi soluţii pe care mi le sugerează şi mie şi le preiau", spune primarul Dănuţ Codrescu.      

Istorie veche de 133 de ani

Pe 25 martie 2005, satul Cuza Vodă şi-a recăpătat statutul de comună după ce, la referendumul din 9 noiembrie 2003, cetăţenii au spus, în majoritate, „Da” desprinderii de comuna Slobozia Conachi. Actul de naştere al comunei datează însă de la 20 februarie 1885, fiind semnat de ministrul Agriculturii, Comerţului, Industriei şi Domeniilor, localitatea fiind înfiinţată pe moşia statului, prin împroprietărirea însurăţeilor care nu beneficiau de pământ pentru construirea unei gospodării. Împroprietărirea s-a realizat ca urmare a continuării punerii în aplicare a unor prevederi legale din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Localitatea a avut statut de comună în perioada 1885 – 1905, apoi în perioada 1906 - 1930 a fost sat component al comunei Slobozia Conachi, iar în 1931 şi-a redobândit statutul de comună, însă doar până în 1950, când a fost din nou arondată la Slobozia Conachi.

Ideea reînfiinţării comunei Cuza Vodă a reapărut prin anii 1991 - 1992, la iniţiativa unui grup restrâns de intelectuali ai satului. În 2002 grupul de iniţiativă s-a reactivat şi a adunat semnături de la un număr mare de săteni, pe care le-a ataşat unui memoriu justificativ la care autorităţile au răspuns favorabil.

Citit 6964 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2018 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.