În judeţul Galaţi, se construieşte mai mult la ”ţară”

În judeţul Galaţi, se construieşte mai mult la ”ţară”
Mulţi orăşeni au preferat să-şi construiască locuinţe în comunele din împrejurimile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Trendul economic descendent pe care s-a înscris de ceva ani judeţul Galaţi este cât se poate de evident şi în ceea ce priveşte numărul de locuinţe nou construite. Astfel, în Galaţi, în primul trimestru al anului, au fost date în folosinţă doar 134 de noi locuinţe, cele mai multe în mediul rural.

Faţă de primul trimestru al anului trecut, numărul de locuinţe date în folosinţă în primele trei luni ale lui 2018 s-a menţinut constant, potrivit unei analize întocmite de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi. În acelaşi timp, însă, în perioada octombrie-decembrie 2017, fuseseră terminate cu 80 de locuinţe mai mult decât în intervalul ianuarie-martie 2018.

Foarte intersant este faptul că doar un sfert dintre locuinţele date în folosinţă în primele trei luni ale lui 2018 au fost construite la oraş. Cifrele prezentate de DJS Galaţi reflectă o realitate cu care se confruntă judeţul nostru. Populaţia este în îmbătrânire accelerată, mulţi dintre orăşenii pensionaţi preferă să se retragă în satele natale, în vreme ce sute de familii de gălăţeni de vârstă activă au ales să se multe de la oraş în cartierele de vile nou construite în comunele vecine cu municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel poate fi explicată, cel puţin în parte, proporţia mare de locuinţe terminate în mediul rural, spre deosebire de cel urban.

Regiunea Sud-Est, în declin în privinţa locuinţelor

La nivel naţional, toată regiunea de Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, a înregistrat o scădere a numărului de locuinţe terminate. Distribuţia în profil regional în trimestrul I din 2018, faţă de trimestrul I din 2017, evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+588 locuinţe), Nord-Vest (+324), Sud-Muntenia (+266) şi Bucureşti-Ilfov (+111). În primele trei luni ale anului, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România au fost date în folosinţă 10.273 de locuinţe, cu 189 mai multe faţă de perioada similară din 2017.

Situaţia înregistrată în judeţul Galaţi este inversă faţă de trendul naţional, în ceea ce priveşte mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce în judeţul Galaţi, trei din patru locuinţe noi se construiesc în sate, în România numărul de locuinţe date în folosinţă la oraş este mai mare decât cel în mediul rural.

Citit 6815 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2018 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.