Corod. Unul din şapte locuitori, plecat la muncă peste graniţe
Foto: Iulia Kelt

Corod. Unul din şapte locuitori, plecat la muncă peste graniţe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În cele patru sate din comuna Corod au domiciliul, în prezent, aproximativ 7.600 de oameni. Dintre aceştia, în jur de 1.000 lucrează încă în străinătate. Cum cei plecaţi sunt în mare parte tineri şi adulţi de vârstă mijlocie, fenomenul social de îmbătrânire a populaţiei a devenit cât se poate de evident, fenomen valabil în tot judeţul.

Cu precădere în satul Corod, printre casele ţărăneşti construite în stil tradiţional au apărut, în ultimii ani, destul de multe vile impunătoare. Unele dintre aceste imobile sunt deja finalizate şi locuite, în vreme ce altele au rămas în stadiul de şantier. Toate conţin elemente arhitectonice şi de construcţie pe care proprietarii le-au văzut şi admirat în ţările în care au plecat la muncă pentru a face avere. Dincolo de această înfrumuseţare a aspectului comunei, rămâne însă fenomenul cât se poate de îngrijorător al îmbătrânirii populaţiei. Migrarea în străinătate a unei proporţii de 13 la sută din populaţia totală a comunei, într-o perioadă relativ scurtă de timp, are consecinţe ce nu pot fi ignorate din punct de vedere social şi economic.

"Au rămas în urmă vârstnicii"

Vasile Cârjeu, primarul comunei, este conştient de acest fenomen, mai ales că se loveşte deja de repercusiunile sale. "Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei se manifestă, fără îndoială, şi la Corod. S-a simţit plecarea celor aproximativ 1.000 de locuitori din comună. Cum au plecat în special tinerii şi oamenii aflaţi în putere, au rămas în urmă vârstnicii, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă a forţei de muncă. Majoritatea celor plecaţi şi-au început o casă aici şi mulţi dintre ei au şi terminat-o. Sunt însă alţii care s-au stabilit cred că definitiv acolo, întemeindu-şi familii peste graniţă. Despre aceştia, nu cred că se vor mai întoarce, din moment ce s-au adaptat deja în altă societate", spune edilul. Îmbătrânirea populaţiei înseamnă costuri mai mari cu asistenţa medicală şi cu îngrijirile sociale. De asemenea, indiferent de ce şi câte investiţii sunt făcute în infrastructură, şi posibilii investitori pot fi descurajaţi de un astfel de fenomen.

Citit 10281 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2018 18:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.