Independenţa, comuna care se dezvoltă pe zi ce trece
Foto: Iulia Kelt

Independenţa, comuna care se dezvoltă pe zi ce trece
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Situată la mai puţin de 30 de kilometri de Galaţi, comuna Independenţa este în plină ascensiune. Lucrările de infrastructură au demarat, timid, din cauza birocraţiei, dar aşteptarea a meritat. Şi asta pentru că Viorel Tărbuc, primarul localităţii, şi-a dorit să facă lucrurile cu cap. Asta a însemnat că nu a vrut asfaltare până când nu a terminat reţeaua de canalizare, astfel încât şoselele să rămână neatinse, mai ales că termenul de garanţie a lucrărilor de asfaltare este de cinci ani.

Birocraţia din România poate opri orice proiect şi orice idee bună. Nu şi dacă există voinţă şi perseverenţă. De asta a dat dovadă şi primarul comunei Independenţa, o localitate cu  aproximativ patru mii şi ceva de locuitori. Încet, dar sigur, edilul a reuşit să facă câteva proiecte durabile pentru localitatea pe care o păstoreşte de zece ani. Totul a început, aşa cum este de altfel normal, cu un proiect amplu de canalizare, proiect care, iniţial, a vizat şi 580 de racorduri individuale. Abia apoi s-a demarat asfaltarea pe străzi, închizând astfel şantierul şi oferindu-le localnicilor confortul necesar.

Primarul nu s-a oprit însă aici, ci a continuat, a obţinut finanţări, iar în urmă cu două săptămâni a semnat deja ordinul de începere a lucrărilor. "Este un proiect de asfaltare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL), care însumează aproximativ cinci kilometri. Suntem în faza incipientă, în urmă cu două săptămâni am emis ordinul de începere a lucrărilor, dar sperăm ca, la finalizarea proiectului, condiţiile de trafic şi de transport în comună să fie la un alt standard, unul mai bun. În afară de acest proiect aflat în derulare, mai avem o lucrare de execuţie racorduri individuale la reţeaua de canalizare a localităţii. Practic completăm o lucrare finalizată anul trecut, o lucrare complexă, ce a însemnat aproximativ 14 kilometri de reţea de canalizare, 538 de racorduri individuale şi staţie de epurare. Lucrarea pe care o avem acum în execuţie, vorbim de 580 de racorduri individuale, vine în completarea celei pe care am realizat-o anul trecut, iar la data finalizării acestei lucrări, fiecare gospodărie din partea unde am realizat reţeaua de canalizare va avea posibilitatea să se racordeze la reţea prin intermediul acestui cămin individual, amplasat la limita proprietăţii, înlesnind accesul la această utilitate. Nu i-am lăsat să se descurce pe cont propriu, să facă săpături, să îşi achiziţioneze ţevi, conducte pentru a se racorda la sistemul central, cel care se află în stradă", ne-a explicat primarul Viorel Tărbuc.

În viitor, oamenii vor plăti pentru apă şi canalizare direct la Apă Canal Galaţi, iar toate lucrările au fost făcute atât pentru confortul localnicilor, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător. "Lucrările fiind făcute în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galaţi, la un moment dat va interveni o delegare a gestiunii acestui serviciu, este o condiţie a tuturor celor care fac parte din asociaţie, ca serviciile de apă şi canalizare să fie  gestionate şi exploatate de operatorul regional, respectiv Apă Canal Galaţi. Practic nu vor deveni clienţi ai Primăriei, taxele nu vor ajunge la Primărie, dar dorinţa noastră este să creăm condiţii pentru un trai civilizat, să ajungem la sfârşitul anului, când este un termen limită asumat de România, ca toate localităţile să aibă servicii de canalizare. Scopul nostru este să avem şi un mediu mai puţin poluat, mă refer şi la sol, şi la pânza freatică şi la aer, toate formează mediul înconjurător", a mai explicat primarul din Independenţa.

Aşadar, lucrările de infrastructură sunt în plină desfăşurare în Independenţa, iar localitatea pare să înflorească pe zi ce trece, chiar dacă mai este încă mult de muncă.

Investiţii de 20 de milioane de lei. Asfalt pentru jumătate din drumurile comunei

După ce vor fi finalizate cele 580 de racorduri individuale aflate în lucru, în Independenţa vor exista aproximativ 1.200 de astfel de racorduri, ceea ce înseamnă circa 65 la sută din comună. Viorel Tărbuc, primarul localităţii, nu vrea însă să se oprească aici şi îşi doreşte ca întreaga localitate să aibă acces la reţeaua de canalizare.

"Vom aveam aproximativ 1.200 de racorduri individuale, nu acoperim, din păcate, întreaga localitate, dar procentajul celor care vor beneficia de această utilitate este unul satisfăcător, adică peste 65 la sută. Rămânem descoperiţi, momentan doar, cu restul de locuinţe, dar şi pentru aceşti locuitori am veşti bune. Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă s-a reuşit, a fost un efort de grup, obţinerea finanţării pentru a continua lucrările la reţeaua de canalizare şi în partea de localitate unde acum nu există", ne-a declarat Viorel Tărbuc.

Proiectele de dezvoltare au vizat şi asfaltarea tuturor străzilor din localitate. "Localitatea începe să progreseze şi pe partea de asfaltare a străzilor. În urmă cu o lună am finalizat lucrările, finanţate din fonduri guvernamentale, pe 5,2 kilometri, şapte străzi, cu asfalt. Am demarat, după cum vă spuneam, un alt proiect, care acum se află la canalizare, iar după ce se vor termina lucrările de canalizare, urmează şi asfaltarea a încă cinci străzi, ceea ce înseamnă alţi cinci kilometri. Suntem abia la început, dar durata lucrărilor este relativ scurtă, de şapte luni de zile, durată asumată de constructor, sperăm să reuşească să îşi îndeplinească această obligaţie, chiar dacă, la un moment dat, din cauza  anotimpului rece, lucrările se vor sista, vom continua la primăvară, în perioada acestui termen de şapte luni. Până la sfârşitul semestrului I din 2019, sper să avem aproximativ 10 kilometri de străzi asfaltate, cu rigole, acces rutier pentru imobilele situate pe aceste străzi. Am ajunge până la jumătatea din lungimea totală a reţelei de străzi", a explicat primarul din Independenţa.

În prezent, lucrările sunt în plină desfăşurare, chiar dacă unii localnici sunt nemulţumiţi că străzile sunt pline de noroi, disconfortul fiind la el acasă, dar în viitor lucrurile se vor schimba în bine. Iar proiectele nu se opresc la aceste străzi, ci vor continua pentru alţi 6,4 kilometri reţea de drumuri. Atenţia sporită acordată acestor proiecte asigură remedierea tuturor problemelor pe cheltuiala constructorilor, în următorii cinci ani. "Chiar acum lucrăm la documentaţie, avem întocmit studiul de fezabilitate pentru alţi 6,4 kilometri de străzi pe care dorim să le asfaltăm, cu o condiţie, să găsim sursa de finanţare cât mai repede, doar din fondurile proprii de la bugetul local nu vom reuşi să facem asta, asfaltarea fiind foarte scumpă. Pentru toate lucrările de infrastructură, am avut grijă ca perioada de garanţie să fie cât mai mare, de cinci ani, timp în care, dacă anumite vicii ar afecta lucrarea respectivă, ele trebuie remediate de constructori, pe cheltuiala lor", a conchis Viorel Tărbuc.

Toate proiectele de infrastructură realizate sau în curs de realizare din Independenţă au o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. Iar, conform primarului Viorel Tărbuc, investiţiile nu se vor opri aici.

Peste 100 de angajaţi şi 120 de asistaţi sociali

În Independenţa, locurile de muncă sunt limitate. Din fericire, comuna se află la o distanţă relativ mică de Galaţi, aşa că cei dornici de muncă pot ajunge uşor la serviciu. În prezent, în localitate sunt patru agenţi economici, care, în total, oferă peste 100 de locuri de muncă celor din localitate. "Mai sunt societăţile agricole, marii fermieri, dar forţa de muncă umană este din ce în ce mai puţin folosită, pentru că este înlocuită de forţa mecanizată. La noi în zonă se cultivă foarte multe cereale, grâu, orz, ovăz, iar astfel de culturi nu necesită intervenţia umană. Astfel, fermierii din zonă nu reuşesc să atragă foarte mulţi oameni la muncă, folosind mai mult utilajele", ne-a declarat primarul Viorel Tărbuc.

Şi cum în zonă nu sunt foarte multe oportunităţi, numărul asistaţilor sociali este destul de însemnat. "Avem 66 de dosare în plată la ajutorul social, în total ca număr de persoane sunt aproximativ 120. Mi-aş dori să fie cât mai puţini, ca oamenii să îşi dorească să îşi depăşească condiţia, să meargă la muncă chiar şi pe salariul minim, care este de 10 ori mai mare decât ceea ce primesc de la stat. Având venituri mai mari, şi ei îşi pot satisface nevoile gospodăriei mai bine, şi îşi pot plăti dările către autoritatea locală şi către stat", ne-a explicat primarul.

Infracţiuni puţine şi serviciu de pază

Independenţa nu se poate plânge de numărul poliţiştilor, mai ales că există şi un serviciu de pază al Primăriei. Infracţionalitatea se rezumă la certuri conjugale sau între vecini şi câteva furturi. "Avem un serviciu de pază propriu al Primăriei, pe timp de noapte. Patrulează prin comună, iar atunci când este nevoie asigură permanenţa la sediul instituţiei, pe perioada avertizărilor hidro sau meteo. Aceştia sunt angajaţii instituţiei de ani de zile", ne-a spus primarul localităţii.

Burse de merit pentru 30 de elevi cu medii peste 9,50

În Independenţa există două şcoli generale şi două grădiniţe, în care învaţă aproximativ 400 de elevi. Chiar dacă, de la an la an, se observă o scădere a numărului de elevi înscrişi, cei care încep cursurile în localitate îşi duc studiile până la final, rata abandonului şcolar fiind zero. Primăria din Independenţa face tot posibilul să îi susţină la şcoală pe copii proveniţi din familii mai sărace, oferindu-le burse sociale, dar îi încurajează şi pe elevii foarte buni la învățătură, oferindu-le burse de merit.

"Se observă o diminuare a numărului elevilor. Câte doi, trei mai puţini, de la an la an. Încercăm să-i motivăm pe copiii merituoşi şi să le acordăm burse de merit celor care au medii peste 9,50. Avem, cred, vreo 30 de copii care primesc burse de merit, în valoare de 150 de lei pe lună. Se adaugă şi bursele sociale, pentru că nu poţi să îi neglijezi pe cei din familii mai necăjite, dar care vin la şcoală. Trebuie să îi ajutăm să îşi continue şcoala măcar până la clasa a opta. Avem copii buni, care merg la olimpiade şi obţin rezultate bune. Sperăm să rămânem pe aceeaşi linie, dacă nu să şi creştem", ne-a declarat Viorel Tărbuc, primarul din Independenţa.

Bani pentru un teren de sport

Printre proiectele care urmează să fie puse în practică se numără şi unul care vizează un teren de sport la Şcoala Nr. 2 din Independenţa. Şi pentru acest proiect, însă, este nevoie de finanţare, pe care primarul speră să o obţină cât mai curând. "Vrem să facem şi un teren de sport, în curtea Şcolii Nr. 2, cu finanţare europeană, printr-un Grup de Acţiune Locală (GAL). Şi avem şanse de reuşită să obţinem finanţarea europeană nerambursabilă", susţine Viorel Tărbuc.

Şansa localităţii, orice finanţare externă

Viorel Tărbuc îşi face planuri pentru viitor, bazate pe solicitările oamenilor din comună. Un proiect pe care îşi doreşte să îl realizeze cât mai repede vizează o trecere la nivelul căii ferate. "Mai avem câteva mici obiective, nu şi puţin costisitoare. Intenţionăm să facem o trecere la nivel cu calea ferată, într-o zonă a localităţii unde oamenii cer asta de ani de zile, pentru siguranţa lor, pentru a trece calea ferată printr-un loc special amenajat, cu semnale corespunzătoare. Purtăm discuţii cu cei de la CFR şi sperăm să reuşim cât mai curând să rezolvăm acest aspect", ne-a explicat primarul.

Edilul este conştient că din fondurile de la bugetul local nu poate face mare lucru, tocmai de aceea susţine că "şansa comunei este aceea de a nu rata nicio oportunitate de finanţare".

În aceste condiţii, angajaţii primăriei lucrează intens la pregătirea documentaţiei pentru a atrage fonduri şi pentru alte lucrări. "Pregătim dosarul pentru obţinerea unei finanţări pentru reabilitarea căminul cultural. De asemenea, căutăm soluţii pentru obţinerea finanţării să eficientizăm iluminatul stradal, care este îmbătrânit, iar din cauza gradului de uzură ne creează probleme. Dacă ne-am baza doar pe bugetul local, nu am reuşi să facem nimic", a adăugat Viorel Tărbuc.

Citit 20718 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 22:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.