Doi ani de contestaţii şi piedici. În ciuda birocraţiei, Schela va avea canalizare (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Doi ani de contestaţii şi piedici. În ciuda birocraţiei, Schela va avea canalizare (FOTO)
Maricel Petrea, primarul comunei Schela
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Situată la 20 de kilometri de Galaţi şi considerată a fi o localitate bogată, în principal datorită ţiţeiului din subsol, exploatat practic la fiecare colţ, comuna Schela nu are, în prezent, o reţea completă de canalizare, iar drumurile au asfalt doar pe aproximativ 30 la sută din suprafaţă. Tocmai de aceea, a fost nevoie de eforturi considerabile pentru ca localitatea să se ridice la nivelul titulaturii.

Autoritatea locală a înţeles că doar cu banii de la bugetul local nu poate face mare lucru, aşa că a început să facă proiecte pentru a obţine finanţare atât de la bugetul naţional, cât şi fonduri europene pentru a dezvolta comuna. Eforturile depuse de primarul din localitate, Maricel Petrea, dar şi de toţi cei care lucrează în primărie nu au rămas fără  rezultat, chiar dacă birocraţia le-a cam pus beţe în roate.

Canalizare cu multe piedici

Proiectul pentru canalizarea din comuna Schela datează de aproape trei ani. Mai exact, în mai 2016, autorităţile locale au semnat contractul de finanţare. Bucuria a fost de scurtă durată. Şi asta pentru că au apărut contestaţiile. Timp de doi ani, din cauza unei firme din Timişoara, proiectul a fost blocat. "Canalizarea, un proiect atât de necesar, dar întârziat din cauza birocraţiei. Am semnat contractul  de finanţare în mai 2016. Abia după doi ani de zile am putut da ordinul de începerea a lucrărilor, din cauza contestaţiilor unei firme de apartament din Timişoara. După două contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, am ajuns la Curtea de Apel Galaţi, care ne-a dat câştig de cauză. Mai exact, judecătorii au decis că am analizat cum trebuie documentaţia. Abia atunci am reuşit să semnăm ordinul de începere a lucrărilor", ne-a explicat Maricel Petrea, primarul din Schela.

Un regulament nou, o nouă oprire

Lucrările au început, dar au apărut noi piedici. De data aceasta nu a mai fost vorba despre o contestaţie, ci de o nouă regulă, intrată în vigoare la începutul anului 2016. "Ajungând să prezentăm programul de etape la Inspectoratul de Stat în Construcţii, nu am primit undă verde decât pentru malul drept al pârâului Lozova, unde bretelele de extindere a canalizării puteau să fi descărcate în colectorul principal, care este paralel cu drumul judeţean, de la  intrare până în capătul satului, la staţia de epurare. Nu am primit acceptul şi pentru malul stâng, deoarece pe malul stâng avem opt staţii de pompare apă uzată, care au fost avizate inclusiv de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Dar, la începutul anul 2016, a intrat în vigoare un alt regulament, care prevedea că staţiile de pompare apă uzată nu trebuie să fie la mai puţin de 50 de metri de o casă.  Şi, cum la noi toate străzile sunt perpendiculare pe pârâul Lozova, nu puteam de pe malul stâng să trimitem mai departe apa uzată decât prin nişte spa-uri, care să treacă conducta pe sub pârâu, să descarce în primul cămin şi să ducă mai departe la colector", ne-a explicat primarul.

Tot cu eforturi susţinute din partea administraţiei locale, problema a fost rezolvată, mai ales că îi afecta chiar şi pe cei de la Apă Canal. "Am fost în audienţă la Ministerul Dezvoltării, iar în ultima zi a anului trecut a apărut în Monitorul Oficial modificarea ordinului respectiv şi ne dă astfel voie să construim spa-uri la mai puţin de 50 de metri. Altfel nu aveam cum să ducem lucrarea la bun sfârşit", a conchis Maricel Petrea.

Proiectul care vizează canalizarea din comuna Schela a fost adjudecat pentru 10 milioane de lei, iar până acum circa 70 la sută din sumă a fost decontată deja de Ministerul Dezvoltării, astfel că 70 la sută dintre lucrări sunt gata. Cu paşi mici, dar siguri, Schela va avea în curând sistem de canalizare pentru toate gospodăriile.

Asfaltarea drumurilor, un proiect numit dorinţă

Maricel Petrea, primarul din Schela, are un of care îl macină. Este vorba despre drumurile din comuna pe care o administrează. A făcut proiecte pentru asfaltare, acestea fiind aprobate, dar fără finanţare. Cu toate acestea, primarul nu vrea să renunţe nici în ruptul capului. "Tot pe proiectul de dezvoltare a satului românesc, am depus proiecte şi pentru drumuri, un capitol la care, recunosc, nu stăm foarte bine. Din păcate nu avem drum naţional, nu avem gară, sunt destul de obiective importante pentru care primăria a investit, astfel că am pierdut punctaj. Era vorba despre un milion de euro, speranţele erau mari. Cam 30 la sută dintre drumurile din comună sunt asfaltate, restul sunt cârpite de noi, de oameni, cu zgură. Aşteptăm proiectul PNDR 3, că se aude că în cadrul acestui program vor fi luate toate proiectele din urmă. Noi am avut depus proiect şi pentru asfaltarea a 12 km de drum şi acum aşteptăm. Dacă nu, vom căuta alte soluţii, la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, căutăm tot felul de soluţii", ne-a spus, plin de speranţă, primarul.

Case de prăznuire pentru fiecare sat

De curând, la Negrea a fost terminată o casă mortuară, chiar în curtea bisericii, iar anul acesta urmează să fie finalizată şi cea din Schela, aaş cum impune legea. "La Negrea am terminat casa de prăznuire, am început una şi la Schela. Se bate tabla acum şi sperăm ca până pe 14 octombrie, de hramul comunei, să o terminăm şi să o putem sfinţi", ne-a explicat primarul, care ne-a precizat că şi drumul dintre biserică şi cimitir a fost asfaltat.

Modernizare a sistemului propriu de alimentare cu apă

Cele două sate componente ale comunei Schela, Negrea şi Schela, sunt racordate la reţeaua de apă. Asta în condiţiile în care pânza freatică este foarte sus, iar apa conţine nitriţi şi nitraţi. Pentru a evita problemele, cele două sate sunt alimentate cu apă din puţuri forate la aproximativ 100 de metri adâncime.

"Schela şi Negrea sunt, sută la sută, racordate la apă potabilă. Este un serviciu propriu al primăriei, din puţuri forate la o adâncime de 100 de metri, printre sonde, dar nu avem nicio treabă cu ele. Pe timpul verii, cei de pe vale irigă, satul este ca osatura unui vapor, mai ales că s-a extins intravilanul, şi pe o parte şi pe alta, mai sus, şi sunt case aflate la nivelul gospodăriei de apă, care este veche din anul 1970 şi nu are decât 200 de metri cubi, şi au probleme cu apa. Iarna nu sunt probleme, dar vara apar aceste probleme", ne-a explicat Maricel Petrea, primarul din Schela.

Pentru a evita astfel de situaţii, când oamenii rămân fără apă în mijlocul zilelor toride, primarul a găsit o soluţie şi a început un proiect în acest sens. "Am apelat la un consultant, avem o firmă cu care colaborăm foarte bine de vreo zece ani, şi am depus un proiect privind modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Schela, comuna Schela. Un proiect pe măsura 7.2, de un milion de euro, prin care, la nivelul cel mai de sus al localităţii, vom construi o gospodărie de apă nouă, un bazin de 500 de metri cubi, cu osmoză, cu tot felul de filtre, cu hidrofoare, un proiect ca la carte. De la gospodăria respectivă se va înlocui distribuţia, coboară în centrul satului şi va pleca stânga-dreapta, dar cu dimensiuni mai mari, ca volumul de apă trimis în localitate să ajungă la toată lumea", ne-a declarat primarul.

Bani de la buget, recuperaţi de la AFIR

Proiectul va fi pus în aplicare, mai ales că finanţarea a fost aprobată deja prin AFIR Constanţa. După ce se va moderniza reţeaua de apă şi va fi gata şi sistemul de canalizare, localnicii vor avea parte de condiţii ca la oraş, chiar dacă actualul preţ al apei va creşte. "Contractul este semnat de la sfârşitul anului 2017, sunt fonduri europene prin AFIR Constanţa. Odată ce va fi implementat proiectul de canalizare, se va dubla valoarea metrului cub de apă. Metrul cub de apă trece prin apometru şi omul nu va mai folosi foarte multă apă din reţea la irigat, pentru că trebuie să plătească şi canalizarea, chiar dacă apa este folosită la irigat, valoarea ei va fi dublă. Cu toate că 2,30 lei, cât avem noi acum metrul cub, nu este o valoare foarte mare. Noi din aceşti bani trebuie să plătim la Apele Române, să plătim angajaţi, Sanepidul, să dăm toate dările la stat", a conchis primarul.

Maricel Petrea speră ca acest proiect să fie pus în aplicare cât mai repede şi să nu mai aibă parte de prea multe piedici, aşa cum a avut parte la proiectul de canalizare.

O stradă model

Strada Arcaci din Schela pare a fi modelul pe care îl are autoritatea locală atunci când vorbeşte despre modernizarea comunei. Strada, care are aproximativ 500 de metri, străbate comuna până la pârâul Lozova. Reabilitarea străzii a fost considerată o prioritate, mai ales că localnicii de aici aveau mereu probleme din cauza ploilor. "Am reuşit să atragem un proiect pe fonduri europene, dar în timpul lucrărilor ne-am dat seama că trebuie să facem şi canalizare, pentru că după aia n-am mai fi reuşit sau ar fi trebuit să spargem ce am construit. I-am spus constructorului că nu pot să asfaltez şi apoi să sparg bunătate de stradă. Au făcut o evaluare, ne-au aşteptat un an şi cu 100.000 de euro am introdus canalizare pe strada respectivă. Apoi au fost făcute rigole, s-a asfaltat, iar strada arată acum aşa cum trebuie", ne-a explicat primarul comunei Schela.

Sala de sport, aprobată

Educaţia este considerată foarte importantă în comuna Schela. Tocmai de aceea, Maricel Petrea a depus proiecte pentru a obţine finanţare atât pentru construcţia unei grădiniţe în satul Negrea, cât şi pentru o creşă în Schela. În prezent, cei mici din Negrea învaţă într-o sală din clădirea căminului cultural, recent renovat şi consolidat.

De asemenea, edilul îşi doreşte să construiască o creşă în Schela, în cadrul căreia să funcţioneze şi grădiniţa, mai ales că acum cei mici sunt repartizaţi în clădirea în care funcţionează şcoala.

Nu doar şcoala, ci şi sportul se află printre priorităţile primarului. "Am primit adresă de la Compania Naţională de Investiţii că au semnat contractul de proiectare şi execuţie a unei săli de sport în curtea şcolii de la Schela. Avem un sensei de taekwondo şi am aavut copii care au ajuns la lotul naţional. Tocmai de aceea aveam mare nevoie de o sală de sport. Profesorii de sport s-ar implica, dar nu au unde", ne-a spus Maricel Petrea.

Gunoi depozitat pe platformă betonată

Maricel Petrea s-a gândit, printre multe alte investiţii, şi la o platformă betonată pentru depozitarea gunoiului de grajd. Astfel, tot gunoiul de la animale este adus la marginea satului Schela, pe o platformă betonată, mediul înconjurător având astfel mai puţin de suferit. Cei care îşi doresc să folosească acest gunoi pe post de îngrăşământ au parte de ajutor din partea autorităţii locale, care asigură utilaje pentru încărcare.

Citit 9523 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2019 01:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.