Misterul palatului din mijlocul satului Rădești

Misterul palatului din mijlocul satului Rădești

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
6 comentarii

De oriunde te-ai uita, cea mai mândră construcţie din satul Rădești nu e nici Primăria, nici şcoala, nici măcar biserica. Ridicată pe trei niveluri, Casa Noris captează de departe atenţia oricărui trecător. Doar localnicii trec cu indiferenţă pe lângă ea, pentru că ştiu că, din 1994, de când a fost construită, casa nu prea a fost locuită.

Misterul "palatului" din mijlocul satului ni-l dezleagă directorul şcolii, Cătălin Porumb: "Casa a fost ridicată de un sătean, Hurdubaie, i-am uitat numele mic, plecat şi stabilit în Australia încă dinainte de '89. Mama a fost învăţătoare şi povestea că, săracul, nici două clase nu apucase să termine, pentru că părinţii lui s-au despărţit, iar el a fost crescut de bunică. Obişnuit de mic cu greul, a plecat în lume să-şi caute norocul. Om muncitor, a reuşit să facă avere. Am înţeles că are un lanţ de farmacii, printre altele. La un moment dat, s-a întors în sat pentru că a vrut să-şi ia nevastă o rădeşteancă de aici. A luat-o pe fata unei vânzătoare de magazin, dar lumea rea tot bârfea că ar fi luat-o s-o pună la cine ştie ce munci. Atunci a venit Hurdubaie şi a construit casa asta, ca să arate sătenilor că este bogat şi nu şi-a luat nevastă s-o chinuie. Soacra sa nu a stat niciodată în casa mare, nici ei n-au mai venit de mult în sat, dar nici lumea n-a mai vorbit urât de fata vânzătoarei", povesteşte directorul şcolii.

Citit 9236 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 17:21

6 comentarii

 • postat de maxinoiu stefan Marți, 14 Mai 2019 09:22 5.13.155.*** Link la comentariu
  0
  1

  Pentru Lulu. Am avut discutii lungi cu acest personaj. Vroiam sa stiu de unde i-a venit ideea sa fuga in occident la varsta de 16-17 ani avand in vedere capacitatea lui intelectuala (cioban fara scoala terminata). Nu mai tin minte justificarile lui pentru ca au trecut 25 ani de atunci si probabil nici nu au fost raspunsuri memorabile. Cand mi-am dat seama ca a facut casa din orgoliu, asa cum am aratat in postarea precedenta, si nici nu intentiona sa locuiasca in ea l-am speriat ca se pregateste o noua nationalizare in Romania si in acea cladire vor fi instalate institutii locale gen Primarie, Post de politie ,dispensar,biblioteca ,CEC, gradinita si altele insa nu s-a speriat. El demonstrase ce avea de demonstrat!

  Raportează
 • postat de Lulu. Duminică, 12 Mai 2019 07:52 86.125.62.*** Link la comentariu
  0
  0

  Pai ar putea sa o doneze satului.
  Sa facă grădiniță, sau centru medical...
  Ca asa face un bine și construcției abandonate, și sătenilor!
  Și sa vezi atunci cum îl vor pomeni toți....

  Raportează
 • postat de maxinoiu stefan Vineri, 03 Mai 2019 08:44 5.13.155.*** Link la comentariu
  0
  3

  A incercat sa fuga din tara pe cand avea 17 ani si a fost prins prin impuscare in pulpa piciorului. A reusit sa fuga din tara 2 ani mai tarziu si a a juns in Austria in lagarul acela cu nume imposibil. Aici a venit un cetatean australian care cauta ciobani pentru oile sale din Australia. In Australia a fost adoptat de angajator care nu avea copii. La invatat pe patron cum sa valorifice zerul prin producerea de urda si valorificare cu marar. a avut mai multe aventuri si relatii cu femei de origini diferite (japoneze ,filipineze,americance,frantuzoaice) dar dintotdeauna a vrut sa se casatoreasca cu o romanca astfel ca tatal sau a fost "imputernicit"sa-i caute o nevasta.Retineti ca avea studii minime. In anul 1988 a venit in tara ,la nunta, cu autoturism inchiriat din Germania ,unde are ale proprietati,si a fost contestata puterea lui financiara la modul ca nu si-ar permite o masina si a inchiriat una din Germania. L-au macinat aceste vorbe si dupa Revolutie a ridicat acea casa botezand-o cu numele fiului sau Norris. Este potent financiar el mostenind averea angajatorului sau. a facut afaceri imobiliare inainte de Olimpiada de la Sydney 2000. Ca gluma ,pentru cine intelege, l-am intebat ssi ce alte afaceri mai are si raspunsul lui a fost ca are si o fabrica de buline.

  Raportează
 • postat de Croitor Verginica Miercuri, 01 Mai 2019 08:49 151.37.232.*** Link la comentariu
  0
  3

  Din cate imi amintesc il cheamă Hurduc crescut de,mama Dafina' vecină langă părintii mei .

  Raportează
 • postat de Hurduc Noris Miercuri, 24 Aprilie 2019 21:47 185.69.144.*** Link la comentariu
  1
  12

  Salut. De ce scrieti acest articol daca nu ii cunoasteti povestea . Si nici macar numele acelui om? Numele lui este Gica Hurduc.
  Interesati.va si dupa aceea faceti un articol despre aceasta casa. Casa Noris.

  Raportează
 • postat de Otilia Lungeanu Miercuri, 24 Aprilie 2019 19:37 5.206.197.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pe "australianul" Radestiului il cheama Hurduc.
  Din cate stiu, el si-ar dori-o folosita, dar nu s-a gasit nimeni s-o cumpere sau sa vina cu o solutie rezonabila.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.