Comuna Drăgușeni va avea drumuri asfaltate și apă curentă (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Comuna Drăgușeni va avea drumuri asfaltate și apă curentă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În lipsa finanţărilor europene sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), primăria din Drăguşeni a fost nevoită să găsească soluţii de modernizare a drumurilor cu fonduri din propriul buget local.

Deşi, în urmă cu doi ani, primarul din Drăguşeni vorbea de asfaltarea a opt kilometri de şosea comunală printr-un proiect PNDL, acest lucru nu s-a înfăptuit. "Nu ne-au mai acordat finanţarea, deoarece nu aveam reţea de apă curentă. Ni s-a cerut şi ni s-au alocat fonduri ca să rezolvăm întâi această problemă. Am mai încercat să accesăm finanţare pentru 29 de kilometri prin Fondul Suveran de Investiţii, dar acela este un împrumut pe care Primăria va trebui să-l restituie. Cum un kilometru de drum ar fi costat 1,5 milioane de lei, ar fi fost foarte greu de restituit suma", ne lămureşte Dumitru Vintilă. Acesta ne-a explicat că nici prin programe europene nu a putut obţine până acum finanţare, deoarece nu sunt finalizate lucrările de intabulare a drumurilor.

"Anul viitor va fi gata şi noul PUG şi intabularea drumurilor. În scurt vom avea şi reţea de apă. Vom avea mai multe posibilităţi pentru a accesa fonduri convenabile", mai spune edilul, care, între timp, nu a stat cu mâinile în sân.

Din resurse bugetare a realizat lucrări de nivelare cu zgură şi pietruire a mai multor tronsoane de drumuri din toate cele şapte sate ale comunei. Au mai fost realizate borduri, şanţuri betonate, podeţe de acces la proprietăţile private, astfel că sunt multe drumuri care, chiar şi în absenţa asfaltului, arată îngrijit şi sunt practicabile.

Dincolo de aceste investiţii, în întreaga comună se asfaltează, prin Consiliul Judeţului, drumurile judeţene care străbat comuna. La trecerea noastră pe acolo se lucra pe mai multe fronturi, cu trei firme care au câştigat licitaţia, Tancrad, Citadina şi Lemacons.

Astfel, după ani în care uliţele din Drăguşeni se umpleau de noroi şi băltoace la fiecare ploaie, comuna va avea în curând o altă faţă, un pic mai modernă.

Asta nu înseamnă că problema celor peste 70 de kilometri de drum pe care îi deţine comuna a fost rezolvată. Rămâne ca în următorul mandat să se caute noi surse de finanţare, mai ales că urmează să fie soluţionate şi unele probleme tehnice care au îngreunat obţinerea fondurilor pentru asfaltare.

Comuna va fi racordată la reţeaua de apă curentă

Aproape 15 milioane de lei au fost alocaţi prin Ministerul Dezvoltării comunei Drăguşeni, pentru a rezolva problema alimentării cu apă în toate cele şapte sate componente, aflăm de la primarul Dumitru Vintilă.

Noroc că s-au primit aceste fonduri, altfel nu se ştie când s-ar fi terminat de realizat racordarea la apă a satului Drăguşeni. Aici finanţare s-a câştigat de la Guvern încă din 2007. În 2009, firma care câştigase licitaţia, Confort SA, ar fi trebuit să le finalizeze. Ele nu sunt gata nici astăzi, după zece ani. Deşi Confort SA a întins lucrările precum pelteaua până în 2015, primarilor în exerciţiu pe atunci nu le-a trecut prin cap să rezilieze contractul. Între timp, firma a dat faliment, nici vorbă să-şi achite obligaţiile din contract, deşi şi-a primit banii. Mai mult decât atât, a mai făcut pierdute şi piese importante din instalaţie, respectiv staţia de clorinare şi pompele. "După o perioadă când am tot făcut sesizări, dar nu primeam niciun răspuns, am fost chemaţi de un lichidator la mediere. Apoi s-a schimbat şi lichidatorul. Noi avem de recuperat pompele şi staţia de clorinare. Am vorbit cu avocata care-i reprezintă. Ne-au dat asigurări că vom primi banii, dar acum nu au de unde. Aşteaptă să vândă două apartamente, pentru a ne putea achita şi nouă sumele corespunzătoare celor două piese pe care firma le avea în custodie. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, ca să putem termina şi noi lucrările la Drăguşeni. Reţeaua este făcută, bazinele şi captarea sunt construite, nu ar mai fi decât de săpat puţul şi de făcut ultimele racorduri între elementele întregii instalaţii", declară Dumitru Vintilă.

Acesta susţine că, între timp, întreaga comună a primit de la Ministerul Dezvoltării fonduri de aproximativ 15 milioane de de lei fără TVA pentru a realiza racordarea la apă şi în celelalte şase sate, dar şi finalizarea lucrărilor din satul Drăguşeni.

Primarul susţine că se chinuie în prezent cu obţinerea avizelor de la Apele Române, unde s-a oprit documentaţia, dar speră ca, până în primăvară, să aibă toate documentele, astfel încât să fie demarate lucrările.

500 de lămpi cu leduri

Din bugetul local s-au montat în comuna Drăguşeni 500 de lămpi cu led. Reţeaua de iluminat public mai deţine 200 de lămpi vechi, care urmează să fie înlocuite pe parcurs. Dincolo de acest lucru, sunt şi zone unde nu există iluminat stradal. "Este vorba de partea de nord a satului Drăguşeni, unde câteva familii de romi şi-au făcut case în câmp. Aceeaşi situaţie este şi la Căuieşti. Un fost primar le-a dat voie să construiască pe un teren care nu este intravilan. Putem solicita extinderea reţelei abia după ce vom trece terenurile în intravilan", declară edilul din Drăguşeni.

A fost modernizată piaţa

Una dintre realizările cu care se laudă primarul din Drăguşeni este modernizarea pieţei, unde s-au mai dat în folosinţă câteva tarabe. "Avem târg în fiecare duminică. Oamenii sun mulţumiţi că cei din comună şi din satele învecinate vin aici cu produse. Aveam şi piaţă de animale, dar am fost nevoiţi s-o închidem, din cauza pestei africane. Unii oameni mă acuză pe mine, dar directiva e venită de la Direcţia Sanitar Veterinară. Eu iau amendă dacă nu mă conformez", mai spune primarul.

Lucrări pentru decolmatatrea pârâurilor

O altă realizare a actualei conduceri a Primăriei Drăguşeni sunt lucrările de decolmatare realizate pe două dintre pâraiele care brăzdează comuna şi care aduc, de regulă, pagube şi probleme la ploile abundente. "Am primit finanţare de la Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Administraţia Naţională a Apelor Române, şi s-au efectuat lucrări de decolmatare a pârâului Corozel, în satele Nicopole şi Fundeanu. De asemenea, astfel de lucrări s-au mai făcut şi pe debuşeul Suhurluiului Sec, pe lungimea cuprinsă între podul din Drăguşeni şi satul Ghingheşti, pe DN 24D. Deşi acum nu se mai lucrează la decolmatare, ni s-a spus că în primăvară se vor relua lucrările pentru restul sectoarelor", declară Dumitru Vintilă.

Vila de vânătoare a lui Ceauşescu, încă funcţională

Poate gălăţenii nu-şi mai amintesc de faptul că Ceauşesu obişnuia să facă vizite frecvente în judeţul nostru, la Adam, la vila sa de vânătoare, Cabana Stroiu, dar, cu siguranţă, oamenii mai în vârstă din comună încă au vii în memorie iernile în care erau treziţi cu noaptea-n cap pentru a curăţa de zăpadă, la lopată, drumul spre pădure, pentru că se anunţaseră în vizită Tovarăşul şi Tovarăşa. Vila se află, în prezent, în grija Direcţiei Silvice Galaţi, pentru că a fost construită, prin anii '70, de ROMSILVA. Din când în când, mai este şi acum închiriată pentru vânătoare, însă primarul nu ne-a putut spune tarifele: "Din câte ştiu eu, e destul de scump. Închirierea se face direct la Direcţia Silvică. Am fost de câteva ori înăuntru, dar nu s-a mai păstrat nimic din lucrurile care erau pe vremea lui Ceauşescu. Numai o sobă din marmură albă, care nu e funcţională, întrucât acum clădirea este dotată cu centrală".

Elegantă şi spaţioasă, Cabana Stroiu este încă destul de îngrijită, semn că sunt, chiar şi la preţuri destul de mari, amatori de vânătoare prin pădurile adânci de la Adam. În curte, char lângă vilă, tronează un imens stejar, despre care legenda locală spune că ar fi acolo tocmai de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Excavator pentru zile albe

Deşi iarna aceasta a fost destul de blândă până acum, comuna Drăguşeni, fiind situată pe dealuri, are de regulă mari probleme în timpul ninsorilor abundente. "Sunt zone unde nici nu putem intra la deszăpezire. Iar prin alte locuri viscolul e atât de puternic, chiar la intrarea în sat, încât trebuie să ţinem utilajele să patruleze continuu, cât durează ninsoarea. Avem contract cu două firme de deszăpezire, dar anul acesta suntem bucuroşi că am reuşit să achiziţionăm un excavator al comunei, care va fi folosit unde va fi nevoie, atât iarna, cât şi pentru alte lucrări", se mândreşte primarul.

Dispensar şi cabinet stomatologic

Cele şapte sate ale comunei beneficiază de două dispensare, doi medici şi un cabinet stomatologic. Unul dintre dispensare se află în Drăguşeni, unde sunt arondaţi şi locuitorii din Fundeanu şi Nicopole, iar celălalt este la Adam, unde sunt arondaţi sătenii din Ştieţeşti, Căuieşti şi Ghingheşti.

"Ambele dispensare au beneficiat de lucrări de reabilitare. Celui din Drăguşeni i-a fost renovată faţada, s-au făcut lucrări la sistemul de drenaj, trotuar, rampă de acces şi gard nou. La Adam s-a făcut extindere, cu magazie şi toalete pentru medic şi pacienţi", precizează primarul.

Finanţare pentru Căminul cultural

Locuitorii comunei Drăguşeni vor avea în curând şi un cămin cultural renovat la standarde europene, cu finaţare primită prin Compania Naţională de Investiţii. "Proiectul a fost câştigat, aşteptăm să semnăm contracul, pentru a face licitaţia şi a începe lucrările de modernizare şi extindere. Căminul va fi dotat cu centrală proprie, cu toalete şi vestiare. Se va renova sala de spectacol, dar şi insalaţiile electrice", precizează Dumitru Vintilă.

Pădurea, bogăţia celor din Drăguşeni

Poate cea mai importantă resursă a locuitorilor din Drăguşeni este pădurea, o adevărată comoară locală, care ar putea fi valorificată mult mai mult, dacă drumurile ar fi mai bune. Din cele 9.000 de hectare, cât numără suprafaţa comunei, 4.000 sunt acoperite de o pădure deasă, aflată fie în proprietate privată, fie în administrarea Romsilva. Cu asemenea codri, şi fauna este foarte bine reprezentată, ne explică primarul, în zonă fiind văzuţi mistreţi, cerbi lopătari, căprioare, vulpi, iepuri, chiar şi lupi şi şacali, în ultima vreme.

Citit 11490 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2020 16:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.