Localnicii ”risipitori”, ameninţaţi cu debranşarea (VIDEO)

Localnicii ”risipitori”, ameninţaţi cu debranşarea (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Consumul excesiv de apă din această perioadă ridică probleme în tot mai multe localităţi din mediul rural. Forţaţi să sporească măsurile de igienă personală pentru combaterea infectării cu coronavirus, dar şi siliţi de seceta care le pârjoleşte grădinile, localnicii din Frumuşiţa au fost la un pas să fie "loviţi" de măsuri drastice privind alimentarea prin reţeaua publică. Administraţia locală i-a luat în vizor îndeosebi pe cei care utilizau rezerva de apă pentru irigarea culturilor. 

Beneficiară a unui sistem de alimentare cu apă la care sunt racordaţi circa o mie de consumatori casnici, comuna Frumuşiţa s-a confruntat, cel puţin până la începutul acestei săptămâni, cu serioase probleme privind alimentarea în regim normal a gospodăriilor branşate. Consumul este mare, ca peste tot, generat de restricţiile de circulaţie, folosirea în cantităţi mai mari a apei pentru igienă şi treburi casnice, dar mai ales în agricultură. Deţinători de culturi, oamenii folosesc apa potabilă furnizată de sistemul de alimentare ca să ude pământul, mult prea uscat din cauza secetei. De frică să nu rămână fără mâncare şi încartiruiţi de restricţii şi măsuri de igienă, pun însă în pericol rezerva de apă a comunei şi, implicit, posibilitatea asigurării serviciului. "Săptămâna trecută, cu trei pompe nu mai făceam faţă, în condiţiile în care ne alimentăm dintr-un bazin de 500.000 de litri. Pe 27 aprilie am făcut apel către populaţie să consume responsabil apa potabilă, pentru că pe puţin 60 la sută dintre ei şi-au instalat aspersoare şi udă grădinile cu apă de la reţea. Aşa nu puteam face faţă şi i-am avertizat pe cei care nu respectă interdicţia de a folosi apa la udatul grădinilor că riscă să fie debranşaţi de la reţea", ne-a declarat viceprimarul Stoica Paraschiv. Măsura a stârnit controverse printre gospodarii care, totuşi, par să se fi conformat. Cel puţin, asta susţine reprezentantul administraţiei locale. "Au înţeles până la urmă şi acum putem furniza apă în condiţii normale", adaugă viceprimarul. 

Calitatea, discutabilă

Interdicţia de a mai uda grădinile cu apa care teoretic ar trebui folosită doar pentru băut şi treburi menajere este doar o parte a problemei legate de lichidul vital care curge la robinetele oamenilor. Localnicii se plâng că de multe ori apa este extrem de murdară şi nu riscă să o consume, preferând să se alimenteze ori din fântâni, ori de la magazin. "Ce pot să vă spun este că apa de la reţeaua din Frumuşiţa este potabilă! De două ori pe lună vin cei de la DSP şi fac analize, iar parametrii rezultaţi sunt normali", a ţinut să precizeze viceprimarul, ca replică la o postare pe reţelele de socializare, cu apa neagră care curgea la robinetele din Frumuşiţa. Că apa nu e mereu "cafea" o confirmă şi unii localnici. "Când se pornesc pompele, aşa curge, neagră. În alte zile, e albă, plină de clor", susţine un localnic cu apă la robinet şi rezerva de baxuri în cămară.

Citit 13372 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.