Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

Consumul excesiv de apă din această perioadă ridică probleme în tot mai multe localităţi din mediul rural. Forţaţi să sporească măsurile de igienă personală pentru combaterea infectării cu coronavirus, dar şi siliţi de seceta care le pârjoleşte grădinile, localnicii din Frumuşiţa au fost la un pas să fie "loviţi" de măsuri drastice privind alimentarea prin reţeaua publică. Administraţia locală i-a luat în vizor îndeosebi pe cei care utilizau rezerva de apă pentru irigarea culturilor. 

Beneficiară a unui sistem de alimentare cu apă la care sunt racordaţi circa o mie de consumatori casnici, comuna Frumuşiţa s-a confruntat, cel puţin până la începutul acestei săptămâni, cu serioase probleme privind alimentarea în regim normal a gospodăriilor branşate. Consumul este mare, ca peste tot, generat de restricţiile de circulaţie, folosirea în cantităţi mai mari a apei pentru igienă şi treburi casnice, dar mai ales în agricultură. Deţinători de culturi, oamenii folosesc apa potabilă furnizată de sistemul de alimentare ca să ude pământul, mult prea uscat din cauza secetei. De frică să nu rămână fără mâncare şi încartiruiţi de restricţii şi măsuri de igienă, pun însă în pericol rezerva de apă a comunei şi, implicit, posibilitatea asigurării serviciului. "Săptămâna trecută, cu trei pompe nu mai făceam faţă, în condiţiile în care ne alimentăm dintr-un bazin de 500.000 de litri. Pe 27 aprilie am făcut apel către populaţie să consume responsabil apa potabilă, pentru că pe puţin 60 la sută dintre ei şi-au instalat aspersoare şi udă grădinile cu apă de la reţea. Aşa nu puteam face faţă şi i-am avertizat pe cei care nu respectă interdicţia de a folosi apa la udatul grădinilor că riscă să fie debranşaţi de la reţea", ne-a declarat viceprimarul Stoica Paraschiv. Măsura a stârnit controverse printre gospodarii care, totuşi, par să se fi conformat. Cel puţin, asta susţine reprezentantul administraţiei locale. "Au înţeles până la urmă şi acum putem furniza apă în condiţii normale", adaugă viceprimarul. 

Calitatea, discutabilă

Interdicţia de a mai uda grădinile cu apa care teoretic ar trebui folosită doar pentru băut şi treburi menajere este doar o parte a problemei legate de lichidul vital care curge la robinetele oamenilor. Localnicii se plâng că de multe ori apa este extrem de murdară şi nu riscă să o consume, preferând să se alimenteze ori din fântâni, ori de la magazin. "Ce pot să vă spun este că apa de la reţeaua din Frumuşiţa este potabilă! De două ori pe lună vin cei de la DSP şi fac analize, iar parametrii rezultaţi sunt normali", a ţinut să precizeze viceprimarul, ca replică la o postare pe reţelele de socializare, cu apa neagră care curgea la robinetele din Frumuşiţa. Că apa nu e mereu "cafea" o confirmă şi unii localnici. "Când se pornesc pompele, aşa curge, neagră. În alte zile, e albă, plină de clor", susţine un localnic cu apă la robinet şi rezerva de baxuri în cămară.

Citit 11666 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

4 comentarii

 • postat de Teach Marți, 05 Mai 2020 13:26 86.124.200.*** Link la comentariu
  2
  5

  Este simplu ... vrei gazon, piscina, gradina mare ... forezi fantana si poti uda ... apa aia nu este potabila dar poate fi folosita in alte scopuri. Aici este si nesimtirea, permisa de primarii, a celor ce vor ei sa ude gazonul cu apa de la retea.

  Raportează
 • postat de florin Joi, 30 Aprilie 2020 09:38 213.233.103.*** Link la comentariu
  0
  10

  Hai sa gîndim putin la ce inseamna un rezervor de apă tampon la 4000 de locuitori după ultimul recensămînt cît are Frumușita. Undeva sa spunem la 130 litri de apă de persoană.Sa dublam cantitatea pentru că sa spunem sa înjumătățit numărul de locuitori.Putem spune că o cantitate de 250 litri de apă este de ajuns?Poate iarna la limita!.Cînd au facut proiectele primării comunelor din Galati au anunțat consumatorii locali ca nu o sa poata udă grădinile pe timp de secetă?Sau cei care se muta de la bloc la casa nu o sa poata sa beneficieze vara de o piscină?Aici trebuie verificat cum sau cheltuit banii pe proiectele de apă în jud Galati.Mai ales că în multe din aceste proiecte Apa Canal Galati a avut o participare importanta in proiectarea si realizarea lor

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 30 Aprilie 2020 06:14 109.166.132.*** Link la comentariu
  13
  6

  Trebuie să înțelegem. E secetă cruntă! Nu e apă! Chiar trebuie să fim mai responsabili.

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 30 Aprilie 2020 01:21 89.136.0.*** Link la comentariu
  2
  27

  Cel mai probabil, edilii acestor localitati ori au automate de apa platite de Apa Canal (acasa si la primarii), ori traiesc intr-o lume paralela cu cea a localnicilor. Nu cred ca au conducte de apa separate, doar nu recunosc calitatea de neconsumat a apei livrate ca fiind potabila. Din acest motiv oamenii o folosesc la udat si chiar foarte putin la spalat masini sau nu mai vorbim de rufe! La precedentele sesiuni pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale fiind cooptat pentru amagirea celor de la tara am avut ocazia sa le ascult necazurile. Culmea este ca in anumite localitati edilii chiar le promiteau apa curata si filtrata fiind si persoane din conducerea apa canal de fata cu alti lideri de la centru. Eu recunosc ca au fost pacaliti, deoarece liderii de la centru ne recomandau sa le promitem orice!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.