La Cuca, modernizările nu s-au făcut chiar cât... nuca

La Cuca, modernizările nu s-au făcut chiar cât... nuca
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Legenda spune că Petru Rareş, în drumurile sale, când făcea negoţ cu peşte, a poposit în zona unde astăzi este comuna Cuca, locuri acoperite cu păduri seculare. La un popas făcut în pădurea situată la nord de comună şi care poartă numele de Rareş şi în prezent, şi-ar fi pierdut cuca (căciula) domnească, de unde, se pare, şi denumirea satului ce dăinuie până astăzi.

Între timp, revenind în zilele noastre, după două mandate de edil-șef obținute din partea UNPR, actualul primar din Cuca, Mihăiță Vlad, a trecut la PSD, a câștigat al treilea mandat și are o preocupare legată de modernizarea drumurilor comunale. "În 2020, am finalizat modernizarea unei rețele de drumuri de interes local cu 5,71 milioane de lei, iar în acest an am făcut recepția finală la modernizarea altor 5,5 kilometri de drumuri, în valoare de 5,72 milioane de lei, ambele lucrări fiind realizate prin PNDL. Prin AFIR am reabilitat și strada Valea Adâncă. A fost o lucrare în valoare de 541.000 de lei, la care am contribuit și din bugetul local. În proiect, avem reabilitarea altor zece kilometri de drumuri", a precizat acesta, la ultima noastră vizită în comună.

O altă realizare notabilă o reprezintă înființarea sistemului de canalizare și lagună biologică, o altă investiție făcută prin PNDL, cu o valoare de 5,73 milioane de lei. "Laguna, cu o suprafață de 35 de ari, a fost necesară pentru că Apele Române nu permit deversarea într-un pârâu ce nu are debit permanent. În plus, la acestea trebuie să adăugăm și construirea stației de epurare cu fonduri din bugetul local", a adăugat Mihăiță Vlad.

În zona proiectelor finalizate, edilul-șef din Cuca a menționat și modernizarea trotuarelor, la un cost de 484.000 de lei, cu recepția finală a lucrărilor în 2020, dar și extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona Satul Nou (o investiție de 1,78 milioane de lei), tot prin PNDL. "Orice cetățean are acces la apă curentă, doar 30-40 persoane nu au, cele care nu au dorit", a mai spus Mihăiță Vlad.

Pe lista lucrurilor făcute se mai află sistemul de iluminat public, modernizarea dispensarului uman, amenajarea grupurilor sanitare de la Școala "Sf. Gheorghe", dar și cele șapte poduri și podețe de pe valea Lozoviței, pe tot cursul pârâului.

Primarul are speranțe legate și de branșarea comunei la gaze. "În decembrie anul trecut, împreună cu vecinii de la Rediu și Suhurlui, am depus o cerere de finanțare de aproape 55 milioane de lei pe POIM. Se pare că și prin PNRR vor fi fonduri și sper să se facă. Așa am putea atrage oameni și din alte zone, să-și facă măcar case de vacanță, pentru că am avea toate utilitățile", a conchis Mihăiță Vlad.

Dig, piață, eficiență energetică și noul sediu al primăriei

"În 2013, la inundații, am avut personal apă în casă de 1,2 metri, practic în curte era de 2,2 metri. Au fost inundate 126 de case și nu doar gospodăriile. Ulterior, am regularizat albia pârâului şi în plus am făcut o decolmatare. Am în plan un dig de apărare. Nu există linie de finanțare, dar trebuie trecut terenul în proprietatea UAT. Am discutat la Prefectură pentru o derogare pentru ca terenul să intre la primărie", ne-a prezentat primarul din Cuca un proiect asupra căruia are deja o viziune. "Digul poate fi făcut, iar în Franța am văzut o chestiune foarte simplă: un baraj de pământ de vreo zece metri, iar în interiorul acestuia au fost plantați copaci, existând și o mică ecluză, atât de simplu și de ingenios", descrie Mihăiță Vlad.

Alte investiții avute în vedere în comună se referă la amenajarea unei piețe, în valoare de aproape 4,6 milioane de lei. Există, în acest sens, studiu de fezabilitate, dar și cerere depusă la CNI, unde se află pe lista-sinteză. Vor fi deschise alte linii de finanțare pe AFIR și proiectul merge pe ambele variante. De asemenea, se dorește creșterea eficienței energetice la Școala "Sf. Gheorghe" prin POR, în valoare de 1,77 milioane de lei, investiție ce prevede energie fotovoltaică, dar și pompă de căldură aer-aer. Similar, există un proiect și pentru grădiniță, în valoare de 1,66 milioane de lei.

În paralel, trebuie continuate lucrările la noul sediu al Primăriei, la roșu, existând cerere de finanțare la CNI. Ulterior rezilierii contractului actual și recontractării, suma necesară pentru finalizare ar fi de circa un milion de lei, ne-a precizat edilul-șef din Cuca.

Colectare selectivă și parc industrial

Comuna Cuca a depus la AFIR un proiect în valoare de 25.000 de euro pentru achiziția și montarea unui sistem supraveghere video cu 25 de camere de luat vederi, în special la platformele de gunoi. "Vrem să avem o relație specială cu cei care aruncă la întâmplare. Este nevoie de reciclare selectivă, dar trebuie create omului condiții și, poate, după finalizarea SMID, vom vedea pași înainte în materie de colectare a gunoiului menajer", explică primarul Mihăiță Vlad.

De doi ani și jumătate, distribuția apei a fost predată la Apă Canal SA. "Ei gestionează mai bine, au specialiști și la fel va fi și cu canalizarea. Eu cred că, pe timp de vară, un cost de o sută de lei pe lună cu apa nu poate fi mult", a precizat edilul-șef din Cuca.

Pe de altă parte, în condițiile reducerii numărului asistaților sociali la doar 17 persoane, marea majoritate cu diferite dizabilități, dar și cu o specializare exclusivă în zona agricolă, Mihăiță Vlad se gândește și la crearea unui mic parc industrial, la marginea comunei. "Sunt fonduri pentru așa ceva și poate se mai întorc și tinerii în comună, în special cei care lucrează la Galați, pentru că e nevoie de sânge proaspăt", ne-a mai declarat acesta.

Trei partide în consiliul local

Consiliul local din Cuca este compus din cinci social-democrați, cinci liberali, dar și un al unsprezecelea consilier din partea Pro România, ce poate înclina balanța votului în chestiunile sensibile. Cu toate acestea, recent, a trecut fără probleme o hotărâre privind extinderea rețelei de canalizare în toată comuna. În plus, la CNI a fost depusă și o solicitare privind realizarea unui parc cu o suprafață de 1,5 hectare. Aici ar urma să se regăsească un teren de sport, dar și un lac de agrement. "În spațiul respectiv, am plantat copaci mai demult, mai exact în tinerețe", conchide Mihăiță Vlad, privind în trecut, dar și către viitor.

Citit 14050 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.