Judeţul Galați, inclus într-un program social pentru comunitățile rurale

Judeţul Galați, inclus într-un program social pentru comunitățile rurale
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale - facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate”.

Programul, derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa echipe comunitare integrate, formate din specialiști în asistență socială, sănătate și educație care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.

Beneficiare ale celui mai amplu program social desfășurat în comunitățile rurale din România pot fi și comune din Galați, care au acces limitat sau nu au deloc la servicii sociale. Conform Prefecturii Galați, peste 50 de primari din tot județul au participat, la jumătatea lunii februarie, la o întâlnire de informare cu reprezentanții celor trei ministere implicate. Urmează ca, în perioada următoare, să fie semnate 41 de protocoale de colaborare între instituțiile centrale și cele județene implicate, precum Instituția Prefectului, Consiliul Județean, CJRAE, AJPIS, DSP și DGASPC.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați explică beneficiile pe care le va aduce proiectul: prin formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în cele 2.000 de comune ce vor fi selectate, se va oferi direct ajutor persoanelor vulnerabile, acesta constând în pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională. Vor fi dotate și amenajate spațiile destinate furnizării serviciilor sociale și vor fi asigurate echipamente și resurse pentru specialiștii locali. De asemenea, se va asigura susținere financiară pentru 200 de angajați ai serviciilor publice de asistență socială care doresc să urmeze studii superioare în acest domeniu.

Conform AJPIS Galați, selecția comunelor se face în ordinea depunerii solicitărilor, până la semnarea a 2.000 de protocoale. UAT-urile gălățene interesate trebuie să depună o scrisoare de intenție și documentele necesare la AJPIS Galați. Documentele se trimit electronic sau fizic, conform instrucțiunilor din procedura de selecție. Perioada de implementare este ianuarie 2025 - decembrie 2029. Bugetul total al programului este de 815 milioane de euro, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Citit 9281 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Martie 2025 22:20

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Geta Dobrota
    Miercuri, 19 Martie 2025 08:10
    90.95.66.***
    Buna ziua ,nu cumva acest program se suprapune cu Programul de Incluziune si Demnitate Sociala -Servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice ?
    Pun si eu o intrebare ?!
    0
    2
  • postat de paloma
    Miercuri, 19 Martie 2025 01:25
    86.124.203.***
    Atat poate prefectura, sa dea de pomana...Investitii sa aduca locuri de munca, nu stie sa faca !!!
    2
    21
  • postat de Marius
    Marți, 18 Martie 2025 22:46
    86.124.202.***
    E vreo problema? Mărim taxe și rezolvam. Nu umblam la structura stufoasa, ci mărim taxe, creștem buget și acoperim anvelopa salariala. Și vom fi votați și tura viitoare.
    1
    24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.