Locuitorii din Valea Mărului îşi fac cărţi funciare pe banii Băncii Mondiale

Locuitorii din Valea Mărului îşi fac cărţi funciare pe banii Băncii Mondiale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna Valea Mărului este singura comună din judeţul nostru şi una dintre cele 19 localităţi din ţară incluse în proiectul C.E.S.A.R. Care este scopul? „Proiectul constă în realizarea cărţilor funciare tuturor sătenilor din cele 19 aşezări româneşti, inclusiv a celor din Valea Mărului. Din 20 aprilie, în comuna noastră se fac măsurători topometrice. Se măsoară fiecare parcelă, fie a Administraţiei publice locale, fie a sătenilor, urmând ca până la sfârşitul anului 2012 să fie întocmită nu numai documentaţia, ci şi cărţile funciare. Întreg proiectul valorează 50 de milioane euro, bani care vin de la Banca Mondială. Comuna Valea Mărului a avut şansa să facă parte din acest proiect, în care mai este inclusă doar o comună din Moldova, respectiv, localitatea „Moara” din judeţul Suceava”, ne-a spus Virgil Doca, primarul de la Valea Mărului.

Se lucrează la baza de date

La Valea Mărului, în prezent, cei de la Proiectul C.E.S.A.R. lucrează la clarificarea bazei de date; s-au verificat titlurile de proprietate, se fac măsurători, urmând ca după finalizarea măsurătorilor să se facă înregistrarea fiecărei parcele la Cartea Funciară din Galaţi.

„Este important că se ocupă cineva de problemele noastre, fiindcă întocmirea acestor acte costă enorm. Suma pentru fiecare parcelă sau imobil pe care trebuie să-l înregistrăm la Cartea Funciară ne-ar ajunge cel puţin 700 de lei. Ori în condiţiile în care pensiile noastre nu depăşesc 350 de lei pe lună, vă daţi seama că sprijinul la bugetul nostru de familie este însemnat”, ne spunea Ilinca Basalic, localnică, în vârstă de 59 de ani.

Dezbaterea succesorală pe banii BM

Proiectul „Cezar” mai aduce un beneficiu pentru vălmăreni. „După ce vor fi făcute cărţile funciare, etapă care trebuie să se încheie la sfârşitul lui 2012, sătenii din Valea Mărului vor putea să facă dezbaterea moştenirilor, începând cu ianuarie 2013, care - de asemenea - va fi gratuită. În proiect, amintita firmă a prevăzut licitarea acestei operaţiuni (dezbaterea succesorală) şi găsirea unui notar care în urma licitaţiei, care va fi organizată de  iniţiatorii Proiectului C.E.S.A.R., va percepe pe întocmirea actelor un preţ minim”, a adăugat interlocutorul.

Primarul Virgil Doca spune că stabilirea proprietarului pe fiecare petic de pământ va aduce beneficii şi Primăriei Valea Mărului; pe lângă o bună evidenţiere a pământului şi a proprietarului vor fi mai simplu de colectat taxele şi impozitele la bugetul comunei.

Citit 6117 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2012 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.