Gheorghe Buhoci - veteranul dogarilor din Valea Mărului

Gheorghe Buhoci - veteranul dogarilor din Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Între puţinii meşteri pe care-i mai găsim prin satele noastre este şi Gheorghe Buhoci din Valea Mărului, în vârstă de 79 de ani, dogar din tată în fiu. Este veteranul dogarilor din satul său. A furat arta de a face butoaie din familie şi după zeci de ani de meserie, lui badea Gheorghe  îi este imposibil să spună câte doage a bătut, câte butoaie, căzi şi ciubere a confecţionat. „Multe, cine ştie? Familia mea s-a aşezat în Valea Mărului la 1778 şi arta modelării lemnului am prins-o în copilărie de la tatăl meu. Astăzi tehnica s-a modernizat, însă zeci de ani am avut ca instrumente de lucru dalta şi ciocanul, cioplitorul şi fierăstrăul. Acum se folosesc avrigul, circulara şi e mai uşor. Înainte însă trăgeam doagă cu doagă manual şi trebuia să fiu cu mare băgare de samă că arta asta are un mic secret. Fiecare scândură pentru butoi trebuie să fie mai lată la mijloc, pentru ca în momentul îmbinării doagelor să iasă ˝babuşca˝, adică butoiul să fie bombat”, explică Gheorghe.

Mai este dogăria căutată astăzi? În ultimii ani, din pricina sărăciei, Gh. Buhoci nu are mare cerere de fabricat butoaie, însă pe el dogăria l-a ajutat să depăşească momentele grele şi s-a convins că meseria lui e brăţară de aur. Cât despre continuitate? Gheorghe a învăţat doi săteni arta de a meşteşugi doage.  "Că doagele sunt secretul reuşitei! Şi ca să nu strici treaba, trebuie ca şi dogarul să aibă toate doagele la... cap!", spune mai în glumă, mai în serios Gheorghe.

Cât despre cerere?  "Nu se mai cer butoie mari, că le găseşte omul  de-a gata. Ultimul butoi pe care l-am făcut este de 50 de litri şi este din lemn de dud, special pentru păstrat ţuica”, se mândreşte Gheorghe Buhoci.

Citit 6965 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2012 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.