Gheorghe Buhoci - veteranul dogarilor din Valea Mărului

Gheorghe Buhoci - veteranul dogarilor din Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Între puţinii meşteri pe care-i mai găsim prin satele noastre este şi Gheorghe Buhoci din Valea Mărului, în vârstă de 79 de ani, dogar din tată în fiu. Este veteranul dogarilor din satul său. A furat arta de a face butoaie din familie şi după zeci de ani de meserie, lui badea Gheorghe  îi este imposibil să spună câte doage a bătut, câte butoaie, căzi şi ciubere a confecţionat. „Multe, cine ştie? Familia mea s-a aşezat în Valea Mărului la 1778 şi arta modelării lemnului am prins-o în copilărie de la tatăl meu. Astăzi tehnica s-a modernizat, însă zeci de ani am avut ca instrumente de lucru dalta şi ciocanul, cioplitorul şi fierăstrăul. Acum se folosesc avrigul, circulara şi e mai uşor. Înainte însă trăgeam doagă cu doagă manual şi trebuia să fiu cu mare băgare de samă că arta asta are un mic secret. Fiecare scândură pentru butoi trebuie să fie mai lată la mijloc, pentru ca în momentul îmbinării doagelor să iasă ˝babuşca˝, adică butoiul să fie bombat”, explică Gheorghe.
Mai este dogăria căutată astăzi? În ultimii ani, din pricina sărăciei, Gh. Buhoci nu are mare cerere de fabricat butoaie, însă pe el dogăria l-a ajutat să depăşească momentele grele şi s-a convins că meseria lui e brăţară de aur. Cât despre continuitate? Gheorghe a învăţat doi săteni arta de a meşteşugi doage.  "Că doagele sunt secretul reuşitei! Şi ca să nu strici treaba, trebuie ca şi dogarul să aibă toate doagele la... cap!", spune mai în glumă, mai în serios Gheorghe.
Cât despre cerere?  "Nu se mai cer butoie mari, că le găseşte omul  de-a gata. Ultimul butoi pe care l-am făcut este de 50 de litri şi este din lemn de dud, special pentru păstrat ţuica”, se mândreşte Gheorghe Buhoci.

Citit 5852 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2012 17:09

1 comentariu

 • postat de Alexander.leg. a V a Macedonica
  Vineri, 18 Mai 2012 11:25
  Din fostul targ al "PUTENILOR",de unde sunt si eu ,care acum se numeste Valea Marului ,imi amintesc de Gh. Buhoci un barbat frumos la chip si "mester mare intr-o meserie frumoasa! Sa mai amintesc ca pe dealull '"Viilor Vechi"" erau ramasite ale viilor indigene-vii nobile ale razesilor din fostul targ al Putenilor.Pela 1739 domnitorul Grigorie al II lea Ghica ,fugind de trupele tariste care voiau sa-l captureze, s-a adapostit la Puteni-sediul unei capitanii de calarasi. O fi baut si vreun pahar de vin nobil din viile care atunci erau nobile...acum sunt vii hibride mai multe si mai putin nobile!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.