Prin satele Băneasa şi Roşcani - Drumul iepei de furat
Foto: Foto: Toader Istode

Prin satele Băneasa şi Roşcani - Drumul iepei de furat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu stâna incendiată acum două luni, peste Ion Trandafir din Bereşti a mai dat o „bucurie” - i s-a furat, pe lumină de zi, cabalina. Treabă recentă, întâmplată tot în pustietatea de la Roşia. Preluând cazul, domnul Tiberius Nicoară, de la Poliţia Orăşenească Bereşti, i-a identificat pe făptuitori. Ei sunt Ionuţ-Alexandru Grama, în vârstă de 18 ani, şi N. A., minor. Amândoi, din comuna Rădeşti. Cabalina se afla la păscut, priponită în vecinătatea stânei. Pentru documentarea infracţiunii, deşi la prima vedere poate părea simplă, omul legii a trebuit să străbată cu maşina Poliţiei Române circa 130 de kilometri.

Fapta în sine: sosind la Roşia folosindu-se de atelajul hipo al lui Grama, minorul, cu îndrăzneală, a dezlegat iapa de pe pripon, „ataşând-o” la mijlocul lor de deplasare rapidă. În acest timp, tovarăşul său, în felul lui, precaut, a stat lungit de-a lungul căruţei.

De la stână, plecarea direct spre comuna Băneasa, „la plesneală”. Auziseră de un geambaş de cai, punându-şi speranţa în el. Nu s-au înşelat. Noapte deplină: geambaşul, cu lanterna în mână, „vizionează” animalul, îi controlează dinţii, îl trage de coadă să vadă cum reacţionează. Toate testele, trecute. Geambaşul: „Batem palma, dar în felul următor: vă dau pe iapă un cal de-al meu, la schimb, plus cinci milioane de lei vechi!” S-a dus în casă, reîntorcându-se cu banii. Din grajd, calul pentru schimb: „Luaţi-l!” În contul afacerii s-a băut vin nou, dar nu mult. Dimineaţă, la prima oră, cumpărătorul pune iapa lui Trandafir la căruţă, s-o probeze la mers pe şoseaua Băneasa - Oancea, că tot trebuia să se ducă la Roşcani, la o rudă, s-o ajute la cules porumb. Mulţumit de calităţile cabalinei, s-a apucat de cules în rând proprietarul lanului. Pe când sporul le era mai mare, văd, oarecum nedumeriţi, un poliţist venind spre ei. Geambaşului nu i-a venit bine: „Ce caută ăsta aici?” Subofiţerul Nicoară, cu calm: „Aş dori să discut ceva cu domnul de la Băneasa, dacă se poate, lângă caii săi”. Înţelegând în ce se băgase, geambaşul, ca la popă, i-a mărturisit poliţistului de la Bereşti tot: când şi de la cine luase iapa, cât dăduse pe ea ş.a.m.d. De la Roşcani, tai-o, nene, spre Rădeşti, să pui mâna pe hoţi. Zdrobitoare, probele i-au lăsat pe infractori fără glas. Prinşi, au recunoscut şi ei totul. Ca suplimente la declaraţiile lor: „N-o să se mai întâmple!”, „Regretăm ce am făcut!” etc. Dosarul de cercetare penală a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor. Încadrarea faptei, în momentul plecării „hârtiilor” din Bereşti: furt calificat.

Citit 2719 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.