La Bereşti se evită aratul cu plugul
Foto: Foto: Toader Istode

La Bereşti se evită aratul cu plugul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pregătirea terenului pentru însămânţarea grâului - chestiune majoră, aflată, în nordul judeţului, pe buzele tuturor, fiind în joc soarta pâinii de la anul. Obligat de seceta ce pare să nu mai aibă capăt, inginerul Tudorel Spânache, administratorul S.R.L. Andromec Bereşti, a schimbat tactica, să poată încorpora sămânţa în sol chiar în condiţiile dure ale acestei toamne. Având un tractor puternic, nou, marca New Hollander, a ataşat după el două discuri grele, înlocuind aratul clasic cu discuitul dublu. În urma tractorului rămâne, cum spuneau altădată ţăranii, „tablă de ceapă”.

- Tot ce însămânţez acum, ne-a explicat Tudorel Spânache, va răsări după prima ploaie. Până atunci, grâul stă în solul fărâmiţat ca în sac.

- Am auzit că nu intraţi cu sistemul de agregate pe mirişti.

- Le evităm. Nu ne-am băgat la mirişti, ci doar pe suprafeţele de pe care s-a recoltat floarea-soarelui, acestea sunt mai uşor de lucrat.

- Fermierii mici primesc de la dumneavoastră, în aceste zile, o lecţie de economie agrară modernă. Nu mai încorporaţi în sol 320 de kilograme de grâu la hectar.

- Ţinem pasul cu noul. Sămânţa de grâu pe care o utilizăm în această campanie e cu norma de însămânţare de 150-160 de kilograme la hectar, cu înfrăţirea puternică la primăvară.

Citit 3433 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.