Pregătiri pentru lupta cu seceta din 2013

Pregătiri pentru lupta cu seceta din 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tot nu plouă, aşa că fermierii se aşteaptă din nou să întâmpine probleme, după înfiinţarea culturilor de rapiţă şi de grâu. Ministerul Agriculturii a anunţat deja că se lucrează la stabilirea unui pachet de măsuri care să limiteze efectele secetei, în cazul în care, în continuare, cantităţile de precipitaţii normale pentru această perioadă se vor lăsa aşteptate.

Citit 3158 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2012 17:17

14 comentarii

 • postat de pt Sindicalistul
  Vineri, 26 Octombrie 2012 18:29
  Voi scrieti pana la Craciun de seceta , dar ai perfecta dreptate ca ce zici ar trebuii sa fiie una din masurile din pachetul de masuri care sa limiteze efectele secetei, starpirea hotilor si stoparea faptelor penale din irigatii si la ANIF au fost si sunt multe fapte penale si nu se sesizeaza niminea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sindicalistul
  Vineri, 26 Octombrie 2012 17:10
  dl reporter Kolbay urmeaza si d-ta exemplu colegului vl Ghinea si deschideti o ancheta de presa asemanatoare si la surata ANIF Galati sa vedeti hotii si fapte penale si aici cu aceiasi actori Chirita , Masgras, Oancea ,Baltaga, Zamfir si Ionascu // acoperiti // de arizanul de gasca si grup infractional Mircea Toader si fff multi complici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CITITOR
  Marți, 23 Octombrie 2012 16:51
  @ ing SANDU din Braila
  DL inginer de imbunatatiri funciare sunt de acord cu tot ce spuneti dv.Cunosc realizarile din IM a Brailei si dotarile de care dispun "fermierii galateni trebuie sa faca si ei la fel sa nu mai dea vina pe ANIF .Sunt de acord si cu ceea ce spuneti de colegul dv ing Stroila accept ca este un bun profesionist dar prea l a indobitocit politica PSD partid care nu a facut si nici nu face nimic pentru refacerea irigatiilor .
  0
  0
  Raportează
 • postat de EU CURIOSUL
  Marți, 23 Octombrie 2012 16:25
  Domnule ziarist Kolbay scrieti Domnule ce cuprinde pachetul acesta de masuri al MADR si mai scrieti si despre ANIF despre directorul cel nou despre programe si prioritati. Despre ce este ANIF ,OUAI, FOUAI cu ce se ocupa fiecare si ce mai este si SNIF.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt.FERMIERUL idignat si PROST infotmat
  Marți, 23 Octombrie 2012 10:44
  ...........Fermierule ÏNDIGNAT si PROST informat ,taxa IF v-a fi incasata de OUAI-uri s-au FOUAI-uri pe suprafetele aferente ,acolo unde au fost constituite, atat pentru irigatii cat si pentru desecare .Informeazate ,nu mai scrie minciuni citeste legea 82 .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fermierul indignat
  Marți, 23 Octombrie 2012 10:11
  In pachetul de masuri si in strategiile voastre nu se vede TAXA PE CARE TREBUIE PLATITA DE FERMIERI pe hectarul amenajat la ANIF.Taxa pentru ce ? Pentru chiul, pentru lene si sforait la birou in program 08-16.La munca cu voi prapaditilor, faceti si voi ceva ca sa ramana in urma voastra va devorati voi intre voi ca animalele infometate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cititor
  Luni, 22 Octombrie 2012 19:42
  Mare cautare are ziarul nostru Viata libera , pana si pe braileni ii intereseaza in special comentariile . Devine din ce in ce mai interesant . Hai sa ne luptam in continuare .
  0
  0
  Raportează
 • postat de I.C. CETATEANU
  Luni, 22 Octombrie 2012 18:09
  Gasesc si eu interesant ,obiectiv si profesionist tot ce comenteaza domnul M.Stroila (l-am urmarit si la Gradina Botanica vorbind despre mediu si eroziunea solului) infapt comentarile sale nu mai constituie o surpriza.Comenteaza la obiect si cu legatura directa asupra articolului.
  Dar a uitat voit sau nu sa spuna la " strategie " despre gradul foarte ridicat la care a ajuns politizarea institutiei despre care vorbeste cu atata patima ( politizarea ANIFului care este si in momentul de fata ) si despre nivelul pana la care se implica politicul si nu politica irigatiilor pentru agricultura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un prost care munceste si iriga
  Luni, 22 Octombrie 2012 17:18
  Cine sa mai irige si de ce. Cand sta STATUL le plateste 160-170 euro plati pe ha si alti 100 lei pt seceta. Aproape 800 de lei pe ha, cum sa mai irigi sa te omori cu munca.Iaca asa stam si noi sta si cei de la ANIF si ne plangem de dor si lene.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Gabriel Luca
  Luni, 22 Octombrie 2012 16:32
  Eu propun ca dl Mihai STROILA sa scrie la VL, iar dl Gabriel KOLBAY sa faca comentarii amandoi se pricep bine la ceae ce fac.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nedelcu Ion
  Luni, 22 Octombrie 2012 16:19
  postacului pentru STROILA M.
  Esti dus bine cu pluta baiete. Tu esti dela de ANIF care crezi ca nu ai nicio responsabilitate sau raspundere,Tu ai dreptul sa-ti primesti leafa nu sa si muncesti. ANIF trebuie sa-si respecte obligatiile din contract, captarea .pomparea si transportul apei sa se faca in limita tarifelor stabilite prin contract, nu cum faceti voi cei de la ANIF de le dublati si le triplati in timpul anului ( ca nu curatati gratarele de vegetatie. ca va fura instalatiile, ca noi platim doi pe tura uneori si mai multi si voi folositi doar unu ).
  Lasati fermierii in pace ei sunt beneficiarii ANIF unde trebuie sa fie disciplina. organizare si rigoare ca la Electrica de voi depinde scaderea cheltuelilor/ suprafata irigata si incurajarea irigatiilor. Dar voi sunteti buni nu mai de inselet, lene si barfa .LA MUNCA CU VOI SPECIALISTII LUI PSTE PRAJIT !!!!!! l
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sandu ,inginer de imbunatatiri funciare- Braila
  Luni, 22 Octombrie 2012 14:33
  Excelent comentariul DL. ing Stroila scris gradual si la obiect in limba specialistului desavarsit pentru specialisti si cine vrea sa inteleaga. Cauza -efectul -prognoza secetei si irgatiilor sunt comentate pe intelesul tuturor celor care lucreaza in acest domeniu si utilizatorilor acestor servicii de irigatii. Va spune un specialist care a lucrat 15 ani la IELIF/SNIF si acum lucreaza la ce mai mare exploatatie agricola irigata din tara ( Insula Mare a Brailei ).
  Doua lucruri importante a scapat DL. inginer:
  - limita competentelor si raspunderile statului (ANIF) si ale OUAI sau FOUAI,
  -obligativitatea prin lege ca fiecare OUAI sau FOUAI sa aiba angajat (manager al acestei activitati de irigatii) un specialist in imbunatatiri funciare (cel putin unu la 1000-1500 ha amenajate) asa este in Campia Padului.
  Atunci s-ar eficientiza si s -ar reduce costurile pe unitatea de sup udata..Asa se intampla in IM a Brailei unde lucreaza peste 50 de specialisti de IF si va spun ca treaba merge bine si este loc si de mai mult bine.
  Cit priveste comentariul 2 ce sa zic ; cand ajungi s-ati jignesti profesorul trebuie sa mergi sa te cauti la cap la psihatrie. Fac aceasta remarca din respect si apreciere pentru DL. Stroila si activitatea sa profesionala.
  Frumos spus " inceput de nou an agricol ".


  iIEELIF
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru STROILA M.
  Luni, 22 Octombrie 2012 01:05
  Domnule ing STROILA M . ai ramas acelasi dobitoc ,care nu propui nimic dar scrii mult si prost repeti ca este nevoie de " o noua strategie sub forma unui act normativ care sa devina lege ""."trebuie eficientizate investitiile - CARE ????? -spune concret ??? unde si de ce ???!!! DL. STROILA daca tot le stii pe toate explicane si noua ,de ce in acest moment cand FERMIERII au preluat totul prin OUAI -uri ,s-au FOUAI- uri : suprafata amenajata, in stare de functiune peste 88000 ha., statiile de pompare ( SPP -uri ) statiIle de baza - SPA-urri NU iriga .Totul este la fermieri Au , s-au nu au nevoie de apa ??? Campul este uscat .De ce nu se iriga ??? !!! acum pentru aprovizionare Statul IN PERIOADA 2007-2009 pentru reabilitarea sistemului de irigatii in Jud. Galati - DIR. AGRICOLA -. a cheltuit SUTE de Miliarde -peste 500 ( cinci sute ) pe vremea cand Director la Dir. AGRICOLA era ing . SANTION . mare activist PSD de se vrea acum director la APIA GALATI Care este rezultatul acestor investitii ??? ZERO , si ne mai plangem Acesta este adevarul despre irigatiile din Jud. Galati ANIF-ul neputand influenta cu nimic suprafata irigata . Acum totul este la mana fermierilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Duminică, 21 Octombrie 2012 20:14
  Acum cateva minute ma suna un prieten care stiind ca sunt prins in aceasta forma de ,, t r a f i c " cu impresii si opinii ale oamenilor preocupati de AGRICULTURA IRIGATA ma rugat sa imi trasmit parerea despre fenomen.Incerc.

  Dupa ce pamantul a dat in clocot, apele au secat si arsita a parjolit majoritatea culturilor agricole la conducerea ministerului Agriculturii a venit o echipa tanara , ca varsta , dar cu destula stiinta de carte ; echipa ce va trebui sa scoata castanele din focul aprins de incompetenta si nepasarea sora cu jaful si pustiul a functionarilor ministeriabili ai vechii guvernari PDL-iste.

  Un nou an a inceput- ANUL AGRICOL.O fi bine, o fi mai putin bine, asta-i trecerea timpului si n-avem ce face. Crestem, ne maturizam( asa imi place sa cred ) - unii DA ,altii BA-, imbatranim- unii de trecerea anilor, altii de griji,de teama si nevoi,iar altii ,nu putini, de grija altora.Oricum, anul a inceput sub auspiciile ingrijorarilor bine intemeiate ale agricultorilor : lipsa precipitatiilor,pierderile cu cultura de rapita, posibile si la paioase( in special la grau ) in procente considerabile , platile pe suprafata marite la maximul posibil de ministrul Agriculturii , Daniel Constantin,intarzie ,un buget al agriculturii rectificat pozitiv ,totusi insuficient, problema IRIGATIILOR inca nerezolvata, ba mai mult ramane inca incalcita prin aprobarea OUG 82/2011,asisderea si neputinta agricultorilor de a intelege lucrurile simple de a intocmii proiecte fezabile de accesarea fondurilor europene.Asadar ioc ,, motive de bucurie ".

  Dar sperante sunt.Important este lucrul ca ceva se misca.
  Guvernul prin vocea ministrului Agriculturii a anuntat zeci de masuri antiseceta si stimularea agricultorilor. Nu sunt rele.
  Unele dintre ele se refera si la IRIGATII .Nu e primul an in care culturile in tara noastra si aici , la Galati, sufera din cauza lipsei de apa.De ani de zile( mai ales in ultimi 8-9 ani) se vorbeste, se fac studii, se '' elaboreaza '' strategii privitoare la IRIGATII.
  Solutia salvatoare ,daca exista si exista, nu a fost aplicata de nimeni,ba mai mult din interese pur politicianiste si interese de capatuiala s- a praduit tot prin jaf s-a instalat pustiul si ruinele. ,, Asigurarea apei tine de securitatea unei natiuni nu poate fi lasata la mana fermierilor. Nu avem bani, sa refacem , sa remodernizam si sa construim un intreg Sistem National de IRIGATII.In toata lumea civilizata ,apa este adusa la poarta fermierului, striga SPECIALISTII de IMBUNATATIRI FUNCIARE, strig si eu si o parte din fermieri. Cine li se alatura , cine-i aude ? La noi dezbinarea este un mod de a te afla in treaba , Gicacontra este peste tot si in toate !
  Actualul guvern a redus cu 20% si este aplicabil , pretul energiei electrice pentru IRIGATII, iar plata apei va fi direct la sursa .De asemenea , am mai spus , dna europarlamentar de Galati , ADRIANA TICAU , a reusit in Comisia Europeana ,, renuntarea la impozitarea energiei electrice pentru IRIGATII ,,.Totodata au fost suplimentate fondurile in cadrul Masurii 125 subcomponenta A1 pentru infrastructura de IF - IRIGATII , dar neprofesionalismul, superficialitatea la intocmirea proiectelor fac inaccesibile aceste fonduri.Iar din 2014 vom avea la dispozitie ,, doua-trei miliardede E pentru investitii in IRIGATII in special pentru asigurarea sursei de apa.

  Dar ce ne lipseste,si asta ministrul Agriculturii recunoaste cu jumatate de gura, ne lipsesc PROFESIONISTII,MESERIASII, SPECIALISTII de IMBUNATATIRI FUNCIARE s-a uinat ca IMBUNATATIRILE FUNCIARE este o stiinta tehnica, o stiinta si o arta , care se capata si se stapaneste dupa ani multi de studii si experienta in proiectare , executie reparatii si exploatare. ''Mitul ", butada ca la APA si PAMANT se pricepe toata lumea ca la fotbal este fals si paguboas ne duce la starea actuala stare ce nu vine din prea multa minte.Nu am inteles niciodata de ce unii mistocaresc si bagatelizeaza aceasta realitate Ce-i drept ca e si vina lor, a celor care lucreaza in domeniul de IF, care prin neseriozitate profesionala si neimplicare au devenit necredibili si incapabili de a convinge ca fara contributia lor aceasta activitate nu se poate desfasura asa cum trebuie, cu eficienta.

  Sunt multe probleme de rezolvat,le-au avut si altii si le-au rezolvat.Iata cateva:
  Este mai usor sa previi decat sa vindeci.Este urgent nevoie de o STRATEGIE sub forma unui ACT NORMATIV care sa devina LEGE pentru oricare guvernare si sa aiba continuitate.
  Inteligenta, pricepere si seriozitate, intr-un cuvant PROFESIONALISM RESPONSABIL, pentru intocmirea PROIECTELOR de accesare a fondurilor structurale de la nivelul Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
  Trebuie eficientizate investitiile facute cu Banca Mondiala.Exista in prezent amenajari pentru IRIGATII care nu-si gasesc utilizatorii .Au primit fonduri pentru modernizari si administratorii neseriosi le-au praduit.
  Pare ciudat, mai ales ca unele au fost modernizate recent tot cu bani de la acest creditor, creditor care a stat la baza investitiei si inainte de "89.Corect ! Pentru aceste investitii s-au cheltuit milioane de euro si noi avem obligatia de a le eficientiza ,NOI- STATUL si FERMIERII.Statul , guvernul ,min.Agriculturii trebuie sa fie un fel de mana care sa scoata castanele puse pe foc de altii.
  Dar cel mai important este faptul ca pana atunci, poate , ne -o veni mintea de pe urma si constientizam ca fara IRIGATII cu un monitoring coordonat de stat nu se poate si ca IRIGAREA trebuie sa se faca cu costuri mult mai ieftine pe unitatea de suprafata IRIGATA.

  Sunt intrebari -plobleme pentru care trebuie sa fie cineva care sa le auda, sa-l preocupe, sa le raspunda si sa le rezolve tehnico -economic si profesional.
  Guvernul actual si-a luat aceasta raspundere.Trebuie sa ne implicam si noi cu maxima responsabilitate. A venit timpul.ANIF ului si specialistilor din interiorul lui le revine o mare ,mare responsabilitate.

  Pana atunci un BUN AN AGRICOL, RODNIC si cu PRETURI BUNE !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.