File de tradiţie şi istorie / Oancea visează la un muzeu al satului de ani de zile
Foto: Foto arhivă: Bogdan Codrescu

File de tradiţie şi istorie / Oancea visează la un muzeu al satului de ani de zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viitoarele exponate, adevărate comori încărcate de istorie şi tradiţie, sunt depozitate, în prezent, în lăzi, într-o sală de sport nefuncţională


Deşi au făcut demersuri încă de acum câţiva ani, autorităţile locale din comuna Oancea nu au reuşit, nici până astăzi, să înfiinţeze un Muzeu al Satului. Fără resurse financiare, dar şi fără sprijinul autorităţilor judeţene şi centrale, viceprimarul Pericle Avădanei, iniţiatorul proiectului şi cel care s-a îngrijit de strângerea a sute de piese de muzeu, unele vechi de sute de ani, dar şi primarul Victor Chiriloaie au ajuns în situaţia de a depozita, în prezent, obiecte extrem de importante într-o sală de sport nefuncţională din comună.

600 de piese nepreţuite

Peste 600 de obiecte, printre care şase icoane ce datează din timpul lui Ştefan cel Mare, căşti germane din Al Doilea Război Mondial, medalioane ale soldaţilor nemţi cu număr de identificare, lingură şi furculiţă cu svastica germană, arme, scrisori din lagăre, o ulcică, despre care Pericle Avădanei spune că datează din Neolitic, foarte multe monede şi nenumărate obiecte confecţionate manual, precum mese şi scaune, războaie de ţesut, ii, fote şi covoare aşteaptă să fie expuse într-un veritabil Muzeu al Satului în comuna Oancea. „Eu, dacă nu văd muzeul, mor. Acesta este rostul meu în viaţă. Tot ce am reuşit să adun, încă de când aveam 5-6 ani, se află aici. Sunt obiecte nepreţuite, sute de piese de valoare. Am primit chiar şi „sfatul” de a le valorifica, dar nu am vrut să aud de aşa ceva. Eu nu am copii, aceştia sunt copiii mei. Avem, printre altele, şi o placă scrisă în chirilică, ce stă în ploaie şi riscă să se degradeze. Când am dărâmat Primăria, pentru a construi o alta, am găsit acolo o sticlă în care erau bani, un creion şi un răvaş, dar acesta era deja distrus din cauza umezelii. Stau în acea sală de sport, prin lăzi, şi, la două-trei zile, merg să le verific. Acum ni s-a promis sprijin, dar nu ştiu dacă se va şi concretiza, căci aşa, verbal, am tot primit asigurări”, ne-a spus viceprimarul comunei.

O casă transformată în muzeu

Victor Chiriloaie, primarul comunei Oancea, ne-a declarat că, în prezent, poartă negocieri cu proprietarii unei case, situată în apropierea Căminului Cultural şi a DN 26, pentru a o cumpăra şi a o transforma în muzeu. „La un moment dat, piesele au stat în două încăperi ale Căminului Cultural, dar acela a avut nevoie de reabilitări şi le-am luat de acolo. Este visul de aur al domnului viceprimar să realizăm acest muzeu, dar şi noi ne dorim să reuşim (…) Mizăm şi pe sprijinul domnului preşedinte Bacalbaşa, care a fost încântat de proiectul nostru şi de tot ceea ce am reuşit să strângem aici”, ne-a spus primarul comunei Oancea.

Viceprimarul Pericle Avădanei a precizat că muzeul va avea şi o gospodărie tradiţională.

Citit 2126 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2014 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.