Sfecla de zahăr rămâne o cultură profitabilă pentru fermierii gălăţeni
Foto: Foto: Bogdan Codrescu | În foto: inspectorul Agrana Alexandru Vizir

Sfecla de zahăr rămâne o cultură profitabilă pentru fermierii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul trecut, subvenţia a fost mare

Sfecla de zahăr rămâne şi în anul care tocmai a început printre cele mai rentabile plante tehnice de la noi, iar fermieri interesaţi de reînfiinţarea culturilor de acest fel sunt destui. Compania Agrana – singurul partener al cultivatorilor de sfeclă de zahăr din România – şi-a prezentat oferta pentru 2014, la finele săptămânii trecute, la Hotel Galaţi. Cei 15 fermieri şi manageri din agricultura gălăţeană care au pus deja sfeclă în anii trecuţi şi vor să continue să exploateze suprafaţa de circa 584 de hectare, cultivată anul trecut cu sfeclă, s-au întâlnit, la sesiunea de prezentare de vineri, cu reprezentanţii a cinci firme producătoare de sămânţă, dar şi cu doi reprezentanţi ai firmelor care oferă inputuri agricole.

« La seminarul de prezentare au participat reprezentanţi ai Maribo Seeds, Strube, SESVander Have, KWS şi Singenta, cărora li s-au alăturat Baer şi Lebosol, cu inputuri. Compania Agrana a intrat deja, la nivel european şi naţional, în faza de conservare a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr şi de fidelizare a fermierilor parteneri. Avem, la nivel naţional, circa 12.000 de hectare de sfeclă cultivate, în acest moment, iar suprafaţa satisface, în linii mari, capacitatea de prelucrare a fabricilor nostre din ţară. Evident, dacă mai există şi alţi fermieri care vor să producă sfeclă, suntem dispuşi să discutăm», ne-a declarat inspectorul Agrana, Alexandru Vizir.

Pentru anul 2013, sfecla a fost bine subvenţionată. Mai exact, pe lângă subvenţia pe suprafaţă de 139 euro, se mai acordă 134,65 euro în cadrul pachetului şase al plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) şi încă 331 de euro pe hectar în cadrul schemei separate de plată pentru zahăr. La aceşti bani – dintre care o bună parte se duc pe lucrări agricole – se adaugă şi preţul la care Agrana cumpără producţia de sfeclă. Cum recoltatul se face cu combine specializate care costă circa 400.000 de euro, Agrana le oferă acest serviciu cu utilaje proprii fermierilor gălăţeni, contra cost, şi transportă gratuit producţia din câmp la fabricile proprii de procesare.

Citit 2302 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.