Noua politică agricolă comună/ Subvenţii mai mari şi sisteme simplificate de plată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Noua politică agricolă comună/ Subvenţii mai mari şi sisteme simplificate de plată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agricultorii români vor primi aproape 200 de euro pe hectar


"Agricultorii români trebuie să fie liniştiţi, după părerea mea, pentru că au ce să facă în noua politică agricolă comună", ne-a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Adoptată, anul trecut, de Parlamentul European, noua politică agricolă comună prevede subvenţii mai mari pentru agricultori, care ajung, în medie, la 196 de euro, dar şi sisteme de plată simplificată pentru cei care deţin mai multe hectare de teren, divizate în parcele. "Noua politică agricolă comună prevede o convergenţă a plăţilor directe în Europa pentru că până acum aceste plăţi s-au făcut pe nişte consideraţii istorice şi erau unii care aveau 600-700 de euro, alţii care aveau ca noi, 100 şi ceva de euro. Acum, cine are sub 90 la sută din media europeană, până în 2019, va recupera o treime. România va ajunge la aproape 200 de euro pe hectar. Având această subvenţie, agricultura din România s-a ridicat suficient de mult, în special la cultură mare, dar şi în alte domenii ale agriculturii. Contează însă şi eficienţa, productivitatea. Acum, este peste 30 la sută din cheltuielile unui hectar şi va ajunge la peste 50 la sută din cheltuielile unui hectar de grâu (…) Mai este un sistem de plată simplificată. Sunt foarte mulţi care au mai multe hectare împărţite în bucăţi şi trebuie să facă nenumărate hârtii pentru a-şi primi banii. Acum s-a aprobat un sistem în care pentru între 500 şi1.500 de euro poţi să primeşti banii direct”, ne-a declarat eurodeputatul.

Cu 25 la sută mai mulţi bani pentru tinerii fermieri

Marian Jean Marinescu ne-a spus că tinerii fermieri, cu vârsta de până în 40 de ani, pot obţine subvenţii cu 25 la sută mai mari decât subvenţia de bază, având posibilitatea să încaseze 70.000 de euro pentru a-şi pune pe picioare o fermă. „România trebuie să decidă ce face pentru că există posibilitatea să transfere din pilonul I în pilonul II, adică de la plăţi directe la dezvoltare rurală, 25 la sută din bani şi invers. Acest guvern, care habar nu are pe ce lume trăieşte, ar trebui să decidă, să spună cât le dă tinerilor. Pentru că tinerii fermieri, sub 40 de ani, pot lua subvenţie cu 25 la sută mai mare. Tinerii au posibilitatea să ia 70.000 de euro pentru instalare cu ferme noi. Sunt multe lucruri pozitive pentru noi în actuala politică agricolă comună, dar la care trebuie să dea drumul Guvernul. Nu a făcut nimic. Acordul nu este nici depus oficial. Sunt foarte multe avantaje ale politicii agricole comune”, a afirmat europarlamentarul.

Trebuie să vindem o poveste

Marian Jean Marinescu ne-a spus, citându-l pe comisarul european Dacian Cioloş, că pentru ca fermierii să aibă succes trebuie, alături de produs, să vândă o poveste. „Agricultorii români trebuie să fie liniştiţi, după părerea mea, pentru că au ce să facă în viitoarea politică comună. Eu am avut un grup de zece tineri agricultori la Bruxelles, de curând, la un congres al tinerilor agricultori. Au fost din 22 de ţări. Fiecare se ocupa de altceva. Am avut o întâlnire cu comisarul Cioloş, care le-a spus, atunci când a fost întrebat ce pot face pentru a avea succes, să încerce să vândă o poveste. Adică, un produs final, care, alături, să aibă o poveste bazată pe tradiţie, pe cultura locală, să vândă o poveste”, ne-a declarat europarlamentarul.

Citit 2195 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.