În atenţia agricultorilor gălăţeni!/ Peste un miliard de euro pe an pentru agricultură, până în 2020

În atenţia agricultorilor gălăţeni!/ Peste un miliard de euro pe an pentru agricultură, până în 2020
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Per total, ar trebui să putem absorbi opt miliarde de euro până în 2020 * În perioada 2007-2013, agricultura a avut cel mai bun grad de absorbţie a fondurilor europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)


România şi-a trasat deja strategia de investiţii în agricultură până la finele lui 2020. Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu a fost încă adoptat, dar este finalizat în proporţie de peste 90 la sută, iar eventualele modificări care ar mai putea apărea de aici încolo ţin mai degrabă de detalii administrative, decât de schimbarea semnificativă a strategiilor de finanţare şi a sumelor care vor fi puse la dispoziţia fermierilor, pe bază de proiecte.

Evident, fermierul român nu va avea peste noapte posibilitatea să atragă la fel de mulţi bani precum cel francez, spre exemplu, dar unele dintre măsuri - cum ar fi agricultura ecologică – primesc un sprijin financiar mult mai consistent decât în cursul calendarului de finanţare 2007-2013. Fondul total alocat din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru progresul lumii rurale româneşti este de puţin peste opt miliarde de euro. Vor fi mai puţine măsuri, dar mai mulţi bani de investit.

Cum se vor da banii

Trei vor fi axele principale de finanţare, în următorii şase ani. Vorbim despre: investiţiile în ferme şi întreprinderi rurale (2,95 miliarde de euro alocaţi), măsuri de climă şi mediu (2,387 miliarde de euro alocaţi) şi măsuri suport (2,94 miliarde de euro). La acestea se adaugă, cel puţin teoretic, la acest moment, un subprogram prin intermediul căruia să fie alocaţi circa 200 de milioane de euro pentru susţinerea suplimentare a pomiculturii.

Investiţiile în ferme şi întreprinderi rurale

Aproape două miliarde de euro vor fi cheltuiţi pe investiţii în active fizice. Mai exact, 888 milioane de euro merg spre modernizarea fermelor, iar 469 milioane de euro vor fi cheltuite pentru modernizarea tehnicii de prelucrare şi comercializare a mărfurilor agricole produse în ţara noastră. Alte 570 de milioane de euro sunt alocate pentru infrastructura de adaptare a agriculturii şi silviculturii, adică pentru investiţii cum ar fi construcţia de drumuri de acces la exploataţiile agricole şi forestiere, instalaţii/infrastructuri de furnizare de energie electrică din biomasă şi surse regenerabile (către şi de la fermă), instalaţii de colectare, reciclare şi tratament apă.

Grupurile de producători a căror activitate poate fi finanţată în cadrul subprogramului pomicol vor avea la dispoziţie 15 milioane de euro.

Măsurile de mediu şi agroclimă, miliard cu miliard

Cei mai mulţi bani din acest pachet de măsuri, adică 1,231 miliarde de euro, vor fi alocaţi pentru «delimitarea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice».

Urmează măsurile de agro-mediu şi climă vor primi 850 de milioane de euro, iar pentru agricultură ecologică s-a rămas la alocarea de 201 milioane de euro. Pe ultimul loc din acest pachet de măsuri se află împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestiere, pentru care s-au alocat 105 milioane de euro.

Măsurile suport

În vederea gestionării riscurilor – înfiinţarea fondul mutual de asigurare despre care se vorbeşte, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încă de anul trecut – vor fi alocaţi 380 de milioane de lei. Alţi 29,4 milioane de euro merg pe servicii de consiliere, sumă egală cu cea care se va cheltui pe transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare. Activarea grupurilor operaţionale pentru inovare va fi sprijinită cu 28 de milioane de euro. Pentru LEADER va fi disponibilă suma de 477 de milioane de euro.

Asistenţă tehnică va fi acordată inclusiv prin Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, sumă alocată - 178 mil. euro. De asemenea, din bugetul total PNDR 2014-2020, circa 437 milioane de euro vor fi alocate pentru plata angajamentelor actuale privind bunăstarea animalelor şi 146 milioane de euro vor merge pe alte angajamente restante (ferme de semi-subzistenţă, grupuri de producători şi Leader).

Banii fermierilor tineri şi ai fermelor mici

Aproape un miliard de euro va fi disponibil pentru tinerii care vor să facă agricultură sau să îşi deschidă o micro-întreprindere în mediul rural. În noul PNDR sunt prevăzute alocări de 500,35 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, 150 de milioane de euro pentru sprijinirea fermelor mici şi 330 de milioane de euro pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici non agricole.

Problema irigaţiilor n-o putem rezolva din PNDR

Am putea ajunge să irigăm 800.000 de hectare, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în urmă cu circa un an. Specialiştii estimau, la acel moment, că investiţia necesară pentru revigorarea sistemul de irigaţii existent ar costa minim 2 miliarde de euro şi că aceşti bani ar putea fi obţinuţi din surse europene. În noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), alocarea este de doar 370 de milioane de euro, pe şase ani.

La lansarea PNDR-ului 2014-2020, Daniel Constantin a declarat că doreşte să rezolve problema infrastructurii, dar că prin FEADR sunt eligibile doar investiţiile în infrastructura secundară de acest fel.

Citit 1243 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.