Un CENTRU DE BĂTRÂNI din judeţul Galaţi aşteaptă să-şi scoată investiţia! Ce pensionari pot deveni REZIDENŢI la azil (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Un CENTRU DE BĂTRÂNI din judeţul Galaţi aşteaptă să-şi scoată investiţia! Ce pensionari pot deveni REZIDENŢI la azil (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Centrul pentru persoane vârstnice ”Speranţa” a răsărit la marginea comunei Oancea în urmă cu doi ani şi este unul dintre cele mai moderne din judeţ. Cu o capacitate de 20 de locuri, investiţia, care la vremea respectivă a costat circa 300.000 de euro, majoritatea din fonduri europene, se vrea a fi deopotrivă un centru modern pentru bătrâni, dar şi o posibilă locaţie în care să fie găzduiţi oameni în caz de necesitate precum calamităţi sau înzăpeziri.

Deocamdată, doar cinci rezidenţi trăiesc în condiţiile de lux şi asta pentru că la centru se primesc doar bătrâni care se pot deplasa singuri. "Deocamdată, nu am deschis uşa tuturor categoriilor de bătrâni, cum ar fi cei imobilizaţi sai cei cu boli mai grave, pentru că noaptea este o singură îngrijitoare. Cu toate acestea, comunitatea îşi permite să îl ţină acolo şi neocupat complet, dar să ştie că îl are la dispoziţie, inclusiv pentru situaţii de urgenţă - viscol, înzăpeziri - pot fi adăpostiţi până la 50 de oameni acolo. Ca sa fie eficient, ar trebui să aibă un minim de 20 de persoane. Lucrul bun este că a fost construit cu P+1, deci dacă vor mai fi bani şi solicitări, ar fi bine să îl extindem", ne explică primarul Victor Chiriloaie.

Cea mai bătrână localnică stă la azil

Dintre cei cinci rezidenţi ai centrului, cea mai nouă, dar şi cea mai în vârstă este Maria Andronache. Are 96 de ani şi în urmă cu mai puţin de două luni încă mai era în grija fiicei sale. Cum şi aceasta a trecut de 70 de ani, s-a gândit că mama sa va fi pe mâini mai bune la Centrul "Speranţa", astfel că Maria Andronache a ajuns aici pe 6 martie. Nu mai vede bine şi nici nu poate merge prea mult, din cauza osteoporozei care a pricopsit-o cu tije la ambele picioare, dar ne-a povestit viaţa ei simplă şi deloc uşoară.

"Sunt văduvă din 1965. Soţul mi-a murit într-un accident de maşină. Era tehnician agronom. Nu m-am mai căsătorit, soţul meu a fost un bărbat foarte bun. Am crescut singură o fată, care acum e la Galaţi. Vine pe la mine, ea m-a adus aici. Îmi place foarte mult aici. E linişte şi nu ne lipseşte nimic. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns aici", ne spune tanti Maria.

Cei care vor să ajungă la Centrul de la Oancea trebuie să aibă un venit minim de 1.000 de lei, iar dacă pensia este sub acest cuantum aparţinătorii trebuie să îl completeze. În centru, vârstnicii au parte de îngrijire permanentă, de asistenţă medicală şi de condiţii de 3 stele. Camerele au câte două locuri, iar pensionarii primesc zilnic trei mese calde plus două gustări. La acest moment, centrul reuneşte vârstnici din Bereşti, Rogojeni, Galaţi şi Buzău.


Zece kilometri de ULIŢE din Oancea au NEVOIE DE ASFALT. Ce ar putea împiedica lucrările

Citit 27055 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.