Cum a RATAT comuna gălăţeană Corni o MEGA-INVESTIŢIE din cauza INFRASTRUCTURII. Doar eolienele generează BANI LA BUGET

Cum a RATAT comuna gălăţeană Corni o MEGA-INVESTIŢIE din cauza INFRASTRUCTURII. Doar eolienele generează BANI LA BUGET
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În urmă cu aproximativ patru ani, Corni a ratat o mega-investiţie din cauza infrastructurii degradate. Lipsa locurilor de muncă este o problemă şi pentru localnicii din Măcişeni şi Urleşti, celelalte sate componente ale comunei Corni. În afară de agenţii economici ce deţin baruri şi magazine, dar şi de asociaţiile agricole care lucrează pământul, niciun investitor nu a pus pe picioare o afacere generatoare de locuri de muncă. Singura investiţie care aduce sume mai consistente la bugetul local din comuna Corni este parcul eolian.

Potrivit primarului Vasile Prodan, este vorba despre 35 de centrale eoliene, dintre care patru se află în perimetrul localităţii Corni, iar celelalte 31 funcţionează pe terenul satului Măcişeni. Primarul Vasile Prodan ne-a declarat că eolienele au apărut în comună în perioada 2012 – 2013, însă procedurile au fost demarate încă din anul 2007. Afacerea cu energie verde pompează aproximativ 600.000 de lei anual în bugetul local.

„Sunt serioşi, nu întârzie, dau banii la timp. Că să trăieşti din taxe şi impozite colectate este mai greu. Oamenii nu prea au bani, plătesc cum plătesc”, a spus primarul.

Drumurile jalnice alungă investitorii

În zona Corni ar fi putut funcţiona astăzi cel mai mare parc de eoliene, dacă infrastructura nu ar fi alungat, în urmă cu aproximativ patru ani, un investitor spaniol. Acesta s-ar fi întins pe teritoriul a trei comune: Corni, Smulţi şi Vârlezi, potrivit primarului.

"A venit spaniolul, până a văzut drumurile, şi l-am pierdut. Atât a fost. Nu vine nimeni să bage bani aici în condiţiile în care nu are drumuri. Infrastructura îi alungă. Vă daţi seama câţi bani intrau dacă s-ar fi realizat acest lucru”, a spus Prodan. Primarul, care se află la al treilea mandat, ne-a declarat că, la preluarea frâielor, comuna avea în jur de 3.000 de locuitori, faţă de 2.300, câţi are în prezent.

Mulţi dintre tineri au plecat în afara ţării în căutarea unui loc de muncă şi a unui trai mai bun. În prezent, în comună sunt foarte multe case nelocuite, de vânzare.

Foto Marius Negri

Citit 5318 ori Ultima modificare Marți, 22 Septembrie 2015 23:34

1 comentariu

 • postat de ariciul
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 08:11
  5.13.160.***
  da.e adevarat,dar se putea incet incet,cu tinerii si cei din venitul minim garantat sa se faca totusi ceva ,si pana vin banii treaba sa fi fost deja inceputa.fiindca drumurile la eoliene este din zgura si e mult mai bun si mai drept decat soseaua dintre localitati mari de oameni gospodari care va sa zica,Corni,Maciseni Valea marului,ca acolo e terenul parca smuls din filmele cu dinozauri si aspecte selenare.Se practica fuga si plecatul dupa bani,sa-mi fie cu iertare dar la cat pamant este ,Zona colinara,livezi,vii s-ar putea demara niste programe ,de produse si alimentatie bio,intradevar sant pe termen lung ,nu vin banii imediat insa nici la sapa de lemn nu ne putem intoarce ,ca ne rade lumea ,care munceste usor,productiv,si prospera.De ce nu se poate?Fiindca ,la Corni, Maciseni,daca vrei sa Faci ceva bun,a doua zi deja esti furat,si lucrarea distrusa.Numai un om nebun,strica o vie frumoasa,muncita,furand spalierii ,pentru un pet de bere,ori sa-si puna el un dereg la gard.Halal de comunele unde au grija toti unii de altii si nu distrug ci fac,si fac lucruri bune.In modul asta,si hotii si prostii si puturosii vor disparea si se vor apuca de treaba vazand ca daca dai din maini si din picioare.uitandu-te si la altul care e mai priceput,iese ceva din mainile tale.Ar trebui sa se invete respectul reciproc,respectul fata de lucrul si munca altuia si respectul fata de un lucru bine facut care nu poate fi facut intr-o zi ci poate in ani,dar mai vin si copii lor si ai altora din urma.Ce fel erau dealurile la corni si la maciseni cand eram noi copii au tineri,si ce fel sant acuma?
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.