Case noi şi oameni relocaţi după INUNDAŢIILE din 2013

Case noi şi oameni relocaţi după INUNDAŢIILE din 2013
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Inundaţiile din 2013 au lovit şi localitatea Slobozia Conachi. Zeci de oameni au suferit atunci după ce şi-au văzut casele ruinate. Conform datelor furnizate de Primăria localităţii, în total au fost afectate 161 de case şi 196 de anexe gospodăreşti. „21 de case au fost afectate în proporţie de sută la sută, 33 în proporţie de 75 la sută, 40 în proporţie de 50 la sută, iar alte 63 au fost afectate în proporţie de doar 25 la sută. La capitolul anexe, 51 au fost distruse în totalitate, 29 în proporţie de 75 de sută, 54 au fost afectate pe jumătate, iar alte 62 în proporţie de 25 la sută. Toţi cei afectaţi de inundaţii au primit despăgubiri de la stat, suma totală a acestora fiind de 3.390.849, 15 lei”, ne-a explicat Ion Neculau, primarul din Slobozia Conachi.

Oamenii au fost ajutaţi şi monitorizaţi de cei de la primărie pentru ca banii să fie folosiţi în reconstrucţia sau repararea imobilelor afectate. „Au fost două cazuri în care oamenii au fost relocaţi. Primăria le-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, loturi de case astfel încât să nu mai stea acolo unde au venit apele. Unul dintre ei şi-a costruit deja casa, celălat o are încă în construcţie. Loturile de case au fost atribuite în cartierul nou”, ne-a mai spus edilul.

Această zonă a fost racordată la sistemul de iluminat public şi la reţeaua de apă, drumul a fost asfaltat, iar edilul localităţii intenţionează să mărească suprafaţa noului cartier de case, astfel încât tinerii din comună să îşi poată construi imobile în cele mai bune condiţii.

Conform datelor furnizate de Primărie, dintre cei care au primit despăgubiri după inundaţiile din 2013, cam toată lumea şi-a renovat locuinţele sau şi-au construit altele noi. A fost însă şi un caz în care cel despăgubit nu s-a interesat foarte mult de sorta sa, preferând să se mute la părinţi şi să locuiască în condiţii nu tocmai optime.

Tinerii visează la ferme după model european

La Slobozia Conachi, investiţiile sunt în plină desfăşurare. În prezent, în lucru este proiectul privind asfaltarea drumului care face legătura dintre urbe şi localitatea învecinată, Tudor Vladimirescu. Proiectul a fost gândit pentru că oferă mai multe beneficii localnicilor din Slobozia.

„În primul rând oamenii vor avea drum direct către Mănăstirea din Tudor Vladimirescu, obiectiv turistic foarte important pentru judeţul nostru. Apoi, localnicii pot merge mult mai uşor la târgurile din vecini. Drumul leagă două localităţi şi zona este propice pentru înfiinţarea fermelor în câmp. Am văzut acest model în afară, unde sunt ferme agricole sau zootehnice în afara localităţilor. Am tatonat terenul şi am văzut că sunt mai mulţi interesaţi de astfel de ferme, dar toţi mi-au spus că nu au cum să le realizeze fără infrastructură. Făcând acest drum, sunt câţiva tineri interesaţi să înceapă diligenţele pentru a-şi face astfel de ferme. Ei au deja câteva hectare în câmp, mai cumpără de la vecini şi îşi fac treaba. Au asfalt, vom duce şi reţeaua de apă, am tras deja un kilometru spre zona aceea, şi o să extindem şi reţeaua electrică.  Şi asta ne ajută şi la extinderea intravilanului pentru aproximativ un kilometru, ceea ce înseamnă două linii de case”, ne-a explicat edilul localităţii Slobozia Conachi, Ion Neculau.

Până acum au fost asfaltaţi patru din cei 5,7 kilometri din drumul care va deservi trei comune: Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Piscu. Pentru ca totul să fie exact aşa cum trebuie, Ion Neculau a obţinut fonduri şi pentru a face şi cele două poduri existente: unul peste pârâul Geru şi celălalt peste un canal de irigaţii. „Este vorba despre două poduri de beton armat, cu deschidere de 25 de metri, lucrări care se fac o dată la 50 de ani. Unul dintre ele este deja gata în proporţie de 80 la sută, iar celălalt în proporţie de 60 la sută. Lucrarea costă peste nouă milioane de lei”, a conchis edilul.

Proiectul este în lucru, el fiind realizat deja în proporţie de peste 50 la sută, urmând să fie finalizat, cel mai probabil, anul viitor.

Citit 2663 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.