De zece ani cu proiectul pe masă. Locuitorii unei comune gălţene NU au nici acum APĂ LA ROBINET
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

De zece ani cu proiectul pe masă. Locuitorii unei comune gălţene NU au nici acum APĂ LA ROBINET
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Proiectul de realizare a reţelei de apă potabilă a fost început în urmă cu aproape zece ani, dar nici acum vreo gospodărie nu este racordată la conductă


Hopurile penale întâlnite în realizarea unei reţele de utilităţi care în 2015 se regăseşte în majoritatea comunelor gălăţene pun Negrileştiul pe lista ruşinii la capitolul civilizaţie. La nouă ani de la demararea planului prin care cele peste 850 de gospodării ar fi trebui racordate la reţeaua de alimentare cu apă, în nicio casă din Negrileşti nu există robinet cu apă curentă şi doar vreo 40, majoritatea din cele nou construite, au baie. Aici, aprovizionarea se face încă de la fântână, iar irigarea terenurilor, pentru că o preocupare frecventă a localnicilor este legumicultura, se realizează doar graţie faptului că pânza freatică a localităţii este foarte sus aşa că o simplă ţeavă este suficientă pentru a uda grădina sau solarul.

În aşteptarea garanţiei

Necazurile cu apa la Negrileşti au început cam la vremea când lucrările la reţea ar fi trebuit să fie finalizate, în momentul în care s-a constatat că fuseseră cheltuiţi bani alocaţi proiectului, fără ca lucrările să fie realizate în realitate.

"Au pus vanele, apoi le-au tăiat cu flexul, după ce le-au decontat, apoi le-au montat la alte primării şi le-au decontat şi acolo. Acum, ca să refacem, trebuie să cheltuim nu doar pentru vanele respective, ci şi ca să reparăm stricăciunile", rezumă, pe scurt, primarul Alexandru Fuică-Haisler.

Povestea, în care au fost angrenaţi succesiv doi constructori, a căpătat conotaţii penale, numai că pe parcursul anchetelor, negrileştenii au rămas tot fără apă, iar Primăria fără buget pentru a putea relua lucrările. Abia în 2012 a fost posibilă revenirea la proiect, pentru că, susţine edilul din Negrileşti, s-a recuperat o parte a garanţiei de la unul dintre constructori.

"Am recuperat o parte din garanţia de bună execuţie de la primul constructor, circa 70.000 de lei, şi am încercat să ne descurcăm cu banii aceştia, prin bunăvoinţa actualului constructor, SC Cominstal din Tecuci. Am mai avea nevoie de circa 140.000 de lei ca să putem finaliza să să facem recepţia lucrării în vara acestui an. Eu nu mai am resursele necesare ca să o finalizez. Ca să le pot continua, trebuie să deturnez fonduri de undeva, ceea ce e ilegal. Să pun din fonduri proprii, nu am cum. Ca să solicit finanţare pe acelaşi lucru, nu o să îmi dea nimeni. Nu ne rămâne decât să recuperăm sumele de la foştii constructori", completează edilul.

Nici gând de canalizare

Dacă reţea de apă ar putea vedea localnicii din Negrileşti într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, de canalizare nu pare să încapă vreo discuţie. Motivele ar fi, pe de o parte, costurile mari necesare racordării la un astfel de sistem, iar pe de altă parte, interesul scăzut al localnicilor de a-şi amenaja băi în locuinţe. În prezent, circa 40 de gospodării au băi, potrivit declaraţiilor primarului, care se arată sceptic că proiectul unui sistem de canalizare ar fi posibil şi mai ales viabil.

"Canalizarea se face cu fose septice. Pentru o comunitate cum e aici şi cum veniturile sunt foarte scăzute, e un proiect îndepărtat şi greu, aproape imposibil de pus în practică", conchide Fuică-Haisler.

Citit 3130 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2016 01:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.