Efectul lipsei investitorilor - SUTE DE TINERI din nordul judeţului Galați depind de VENITUL MINIM garantat
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Efectul lipsei investitorilor - SUTE DE TINERI din nordul judeţului Galați depind de VENITUL MINIM garantat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Venitul minim garantat salvează de la foamete peste 500 de persoane din Negrileşti, care nu au altă sursă de a-şi asigura existenţa * Doar circa 70 de localnici au de muncă la societăţile care funcţionează pe raza comunei


18 agenţi economici într-o comună cu peste 2.900 de locuitori. La prima vedere ar putea părea că Negrileştiul este o aşezare înfloritoare din punct de vedere al investiţiilor care asigură locuri de muncă pentru oameni, dar în realitate doar câteva zeci de localnici iau leafă de la firmele care au puncte de lucru acolo. 70 este, mai exact, numărul negrileştenilor angajaţi, restul fiind, după caz, copii, pensionari, legumicultori sau beneficiari ai venitului minim garantat. Peste 300 de dosare au fost înregistrate la primărie pentru cazuri în care oamenii nu au venituri şi nici posibilitatea reală de a-şi găsi loc de muncă, media de vârstă a beneficiarilor fiind sub 40 de ani. "Dacă nu exista alternativa plecării în străinătate, ar fi fost mult mai mulţi. Numai în Germania sunt plecaţi vreo 80, care muncesc la abatoare, care şi-au luat şi soţiile, şi copii. Restul i-am inventariat şi, ca să îi pot încadra într-o categorie socială, i-am inclus la venitul minim garantat. Mulţi au ajuns în situaţia asta independent de voinţa lor, au rămas fără locuri de muncă, unii au ajuns să se despartă din cauza lipsei banilor. Ne sunt de ajutor la curăţenie, la plantat, la diverse munci", explică primarul din Negrileşti.

Şi, totuşi, tinerii se întorc

O realitate îmbucurătoare care se întâmplă la Negrileşti, spre deosebire de alte comune, este faptul că mulţi oameni tineri revin în satul natal, ca să muncească pământul. Tradiţia în legumicultură a zonei, în comună fiind înregistrate circa 30 de hectare cultivate cu legume şi alte 4.000 de hectare de teren agricol în extravilan, îi face să se stabilească. În fiecare an, patru-cinci case noi apar în comună, deşi apă curentă nu există decât la fântână, iar alternativa unui job în comună, în cazul în care afacerile cu legume dau greş, este extrem de redusă. În prezent, la Negrileşti funcţionează şapte societăţi agricole, o fabrică de pâine, o fermă de vaci de rasă, şapte societăţi care desfăşoară activităţi comerciale şi două mori.

Citit 2692 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2016 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.