Legea 416 îi ţine pe ȘOMERII din Ghidigeni în braţe

Legea 416 îi ţine pe ȘOMERII din Ghidigeni în braţe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Din peste 6.000 de locuitori, cât are comuna, la ajutorul social avem peste 550 de dosare, ceea ce înseamnă că mai bine de 1.000 de oameni beneficiază de această lege, care nu încurajează munca", ne spunea, săptămâna trecută, viceprimarul din Ghidigeni, Aurel Pîrvu. 

Despre acest subiect vorbeam şi în luna martie, la ultima noastră vizită în comuna Ghidigeni. Cauza numărului mare de şomeri şi de asistaţi social este, potrivit spuselor primarului, dar şi viceprimarului, lipsa investiţiilor din zonă, de închiderea fabricii de spirt, care era unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, dar şi de educaţia precară pe care o au cetăţenii romi din localitate. "În zona noastră sunt foarte multe familii sărace, foarte multe familii de romi, iar locurile de muncă sunt puţine. În cazul în care apare oportunitatea unui loc de muncă, se cer studii, iar majoritatea şomerilor nu au nici opt clase, aşa că vă puteţi da seama de ce conducem în acest top", ne explica la începutul primăverii Eugen Tăbăcaru.

Cine se face vinovat?

Acum, însă, lucrurile par să se fi schimbat, iar cei care sunt încadraţi la legea 416 par să îşi fi pierdut cheful de muncă. "Eu am început să muncesc la 13 ani. Erau alte vremuri, aveam responsabilităţi, eram crescuţi în spiritul muncii. Acum, la 18 ani îşi bagă dosar la ajutorul social. De ce? Ei pot munci, sunt apţi, dar nu vor. Şi la orele obligatorii dacă îi chem, strâmbă din nas. Le zic azi să facă un şanţ şi ei îmi zic, peste două ore, că se duc acasă, că nu au chef. Iar legea nu îmi permite să îi oblig la muncă. Ei îşi fac până la final de lună orele alea şi iau banii. Asta e legea, îi ţine în braţe. Lor le convine să ia ajutor social, unii chiar şi de peste 600 de lei, să mai muncească ici-colo cu ziua, să primească ţigări, băutură, mâncare, şi la final de lună să câştige mai mult decât un angajat al primăriei, care ia 900 de lei şi are responsabilităţi mult mai mari", ne-a mai explicat viceprimarul Aurel Pîrvu.

Soluţii există doar pe hârtie

Din punct de vedere teoretic, o scădere a numărului şomerilor din Ghidigeni poate avea loc doar cu investiţii majore, cu firme care să vină să creeze locuri de muncă. "Am avut discuţii cu investitori, le-am oferit terenuri, facilităţi, în schimbul angajării oamenilor din comună. Nu vine nimeni, însă, nu avem infrastructură, nu avem drumuri, căi de acces rapide din vestul ţării. Nu vedeţi că se fac angajări în vest, cu oameni de aici?", a conchis viceprimarul din Ghidigeni.

Citit 2895 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.