Un drum judeţean, în pericol de prăbuşire, la câţiva metri de casele unor oameni
Foto: Marius Negri

Un drum judeţean, în pericol de prăbuşire, la câţiva metri de casele unor oameni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dealul pe care se află suspendat drumul judeţean o ia, încet, dar sigur, la vale, iar tasarea taluzului antrenează şi calea de comunicaţie dintre două localităţi.

Ninsoarea abundentă din a doua jumătate a lunii aprilie, care a pus la pământ sute de stâlpi de electricitate şi a lăsat în beznă, zile în şir, zeci de mii de oameni, a afectat grav şi reţeaua de infrastructură rutieră a judeţului. Drumul judeţean (DJ 241G) care leagă Ţepu şi Ţepu de Sus, cele două localităţi componente ale comunei Ţepu, este închis traficului, de mai bine de o săptămână, şi, prea curând, oamenii nu vor mai putea circula pe el. Cantităţile impresionante de precipitaţii au făcut ca dealul, străbătut de drumul aflat în administrarea Consiliului Judeţean (CJ), să alunece tot mai mult la vale, iar o porţiune însemnată a drumului, de la intrarea în localitatea Ţepu de Sus, să se taseze pe o porţiune de câţiva zeci de metri. Vineri, când am vizitat comuna gălăţeană, calea de comunicaţii arăta ca după bombardament.

O echipă de la Consiliul Judeţean, împreună cu primarul, viceprimarul comunei şi un specialist de la Iaşi evaluau pagubele provocate de precipitaţii şi verificau taluzul, care de asemenea are nevoie de lucrări serioase de consolidare. Un utilaj decopertase, la comanda primarului Călin Rugină, porţiunea afectată de drum, întrucât în zonă sunt şi conducte de apă şi canalizare, care ar fi putut fi avariate în orice moment. "Cedează versantul şi, implicit, vine şi drumul după el. Drumul avea ceva probleme dinainte, avea fisuri şi se circula cu restricţii de viteză. La ninsori, a fost bomboana de pe colivă. Eu am cerut permisiunea Consiliului Judeţean să decopertez şi să eliberez conductele. Am făcut sesizare şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Este lucrare de amploare şi va fi de durată", ne-a declarat primarul comunei Ţepu.

Pronosticuri sumbre

Şi reprezentanţii CJ sunt rezervaţi în pronosticuri, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, drumul nu va fi refăcut anul acesta. Reprezentanţii instituţiei spun că, în prezent, se lucrează la expertiză, după care trebuie făcut un studiu geo-tehnic şi, în final, proiectul, care va trebui să fie scos la licitaţie, la fel şi contractul de execuţie a lucrărilor. Conform datelor făcute publice de Consiliul Judeţean, drumul a suferit o cedare în fundaţie de aproximativ doi metri. Numai în intervalul 25-26 aprilie, cedarea în fundaţie ajunsese de la 60 de centimetri la 1,8 metri.

Tasarea s-a produs la doar câţiva metri de casele unor localnici.

Rută ocolitoare, pentru siguranţă

Pentru a nu rămâne izolaţi, localnicilor li s-a pus la dispoziţie o rută ocolitoare, de aproximativ 1,5 kilometri, pe care să circule în siguranţă. Este vorba despre un drum din pământ, aflat la marginea satului Ţepu de Sus, care permite accesul la terenurile agricole ale oamenilor. Vineri, o echipă de muncitori lucrau la nivelarea drumului, iar o maşină de mare tonaj transporta nisip, pe care aceştia îl împrăştiau pentru a-l compacta cu pietrişul deja existent pe drum.

Primarul Călin Rugină ne-a declarat că aceasta este cea mai bună variantă de compromis, până când DJ 241G va fi refăcut. Alesul a recunoscut că unii dintre săteni sunt nemulţumiţi, însă ne-a spus că vina nu aparţine autorităţii locale.

"Poate, dacă s-ar fi îngrijit din timp ca drumul să fie reparat şi ar fi existat lucrări pentru asta, acum nu ne-am fi mai trezit cu aşa nenorocire pe cap. Aşa se întâmplă când lucrurile nu se fac preventiv. Se ştia că sunt probleme acolo, dar nu s-a intervenit", ne-a declarat un gălăţean care obişnuieşte să meargă des în satul natal.

Citit 4393 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2017 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.