Situaţie ciudată în Pechea, după INUNDAȚII. Fortaţi să se întoarcă în vechea locuinţă
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Situaţie ciudată în Pechea, după INUNDAȚII. Fortaţi să se întoarcă în vechea locuinţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Povestea domnului Neculachi Tudorache a început undeva în 2013, când, în urma inundaţiilor din comuna Pechea casa lui a fost afectată. Neputând locui în ea, a hotărât, în 2014, să mai dărâme ce rămăsese.

Chiar dacă statul i-a oferit atunci, ca şi celorlalte familii afectate, 270 de milioane de lei (vechi - n.r.) pentru a îşi repara casa, omul nostru nu a putut să facă acest lucru, întrucât s-a îmbolnăvit şi a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală de scoatere a unei tumori stomacale. După spusele lui, tumoarea, în cele din urmă, a devenit malignă.

Din păcate, familia sa nu a putut primi nici acel modul special, care le-a fost oferit celor ce şi-au pierdut casele în inundaţii, deoarece era prea mare şi nu încăpea în curtea, aflată în zona centrală a comunei.

Singura variantă care le-a rămas a  fost să se mute undeva în câmp, acolo unde li se oferise loc celor ce doreau să plece din zona inundabilă. Niciun sătean nu a acceptat însă să se mute acolo, deoarece nu există energie electrică şi nici apă curentă.

Totuşi, când părea să nu mai existe nicio soluţie, primarul comunei, Mihăiţă Măncilă i-a oferit lui Neculachi Tudorache posibilitatea de a locui într-o garsonieră a sa, deoarece soţia sa lucrează la Primărie, în cadrul serviciului de asistenţă socială. Familia a locuit o perioadă acolo, cât a ridicat la loc o parte din vechea casă. De curând, însă, primarul le-a solicitat să părăsească locuinţa şi să predea cheia în cel mai scurt timp.

Atunci, omul a venit supărat la noi la redacţie, pentru a-şi spune oful, considerând că nu i se pare corect ceea ce se întâmplă, deoarece i se spusese că poate sta cât doreşte în garsoniera respectivă.

Am luat legătura cu primarul comunei, pentru a încerca să lămurim situaţia. Acesta ne-a spus că, într-adevăr, i-a permis familiei Tudorache să stea acolo, însă fără să facă vreun acord scris, totul fiind doar o înţelegere verbală între cele două părţi. Acesta a ţinut să ne mai spună că doreşte să ofere adăpost unei doamne, care a rămas în stradă cu copilul, după ce şi-ar fi pierdut propria locuinţă. Primarul a încheiat zicând că oricum Neculachi Tudorache şi familia sa foloseau locuinţa pe post de depozit.

Între timp, familia Tudorache s-a întors în bucăţica de casă pe care a reuşit să o ridice, dar se declară foarte nemulţumiţi de cele întâmplate. Aceştia ne-au mai spus că lucrurile pe care le aveau în locuinţa dată de primar le-au fost aduse cu forţa şi trântite în curte. De asemenea, se pare că soţia domnului Tudorache ar fi fost muştruluită de primar, pentru că soţul a îndrăznit să povestească presei toate cele întâmplate.

Cum să nu fiţi vulnerabili în caz de inundaţii

Pentru a nu fi vulnerabili în faţa efectelor unei inundaţii, informaţi-vă dacă locuinţa dumneavoastră se află într-o zonă cu risc de inundaţie! Mergeţi la autorităţile locale, adică la primărie, şi solicitaţi informaţii. Dacă locuiţi într-o zonă de deal sau de munte, verificaţi dacă în apropierea locuinţei sau a localităţii au fost efectuate tăieri masive de arbori. Defrişările masive contribuie la formarea torenţilor, ce vă pot pune în pericol familia şi locuinţa.

Cum să vă protejaţi locuinţa de ape

Pentru protecţia locuinţei sau gospodăriei din zonele cu pericol de inundaţie, InfoCons vă sfătuieşte să adoptaţi următoarele măsuri pentru a fi siguri că nu sunteţi afectaţi de apă: asiguraţi impermeabilitatea pereţilor fundaţiei casei, pentru ca apa să nu se infiltreze; construiţi diguri de protecţie, pentru a opri pătrunderea apei; aveţi grijă să mutaţi componentele electrice ale casei (întrerupătoare, prize, doze şi cabluri) cu cel puţin 30 de centimetri peste limita proiectată de inundaţie.

Citit 10573 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 02:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.