Cum scăpăm de stresul de la serviciu

Cum scăpăm de stresul de la serviciu

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Stresul este reacţia noastră mentală, emoţională şi fiziologică la presiunile de zi cu zi, reacţie care vine atât din afară noastră, cât şi din interiorul nostru. Oricâtă plăcere ne-ar oferi ceea ce facem, orice activitate poate aduce elemente de stres, atunci când lucrurile sunt duse la extrem.

Oricine a lucrat vreodată a simţit, într-un fel sau altul, presiunea legată de locul de muncă creată un deadline sau de unele sarcini mai dificile. "Pe termen scurt, este firesc şi rezolvabil, dar din ce în ce mai mulţi angajaţi nu scapă de presiunea de la locul de muncă nici măcar acasă, unii răspund la emailuri sau dau telefoane şi în timpul liber, alţii îşi iau de lucru suplimentar acasă, iar acest comportament determină cronicizarea stărilor, stresul devenind copleşitor şi dăunător sănătăţii fizice şi psihice", explică psihologul Laura Maria Cojocaru. 

De ce ne stresăm la serviciu

Sursele de stres la serviciu sunt de obicei legate de salarii, lipsa suportului social, lipsa controlului asupra decizilor pe care trebuie să le ia persoana în postul deţinut, aşteptări neclare ale performanţei din partea angajatorului sau a angajatului, şanse mici de evoluţie sau avansare, supraîncărcare cu sarcini, sarcini insuficient de provocatoare sau de captivante, continuarea muncii concrete sau menţinerea unei preocupări mentale legate de serviciu şi acasă, după terminarea programului de lucru.

Cum scăpăm de stres

Chiar dacă nu îl putem elimina în totalitate, sunt câteva soluţii prin care îl putem controla, susţin specialiştii, care vin cu şase sfaturi.
1. Ia o pauză de lucru. Corpul uman nu este programat să stea prea mult timp într-un singur loc; astfel se explică durerile musculare şi de spate care apar la persoanele ce desfăşoară o activitate sedentară. "După fiecare ora de muncă, încearcă să te opreşţi cinci minute şi să ieşi din birou, să bei apă, să te plimbi prin birou, să ieşi pe terasă, să discuţi un coleg, să stai 5-10 minute în faţa unei ferestre deschise, respiră adânc de câteva ori, îndreaptă-ţi atenţia asupra eliberării tensiunii şi a calmării bătăilor inimii, ieşi pur şi simplu din încăperea în care lucrezi pentru câteva clipe şi priveşte pe fereastră sau gândeşte-te la un lucru frumos, liniştitor sau haios. Scopul este să te deconectezi şi să îţi relaxezi mintea, astfel încât să poţi preveni orice posibilă stare de anxietate sau neplăcere fiziologică. În pauza de prânz, ridică-te de la birou şi mănâncă în altă parte, în special evită să lucrezi în timp ce mănânci. Evită preparatele şi gustările nesănătoase", ne sfătuieşte psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. Ia o pauză de atitudine. 30 de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii să se liniştească, de aceea este recomandată angajarea inimii şi a minţii într-o direcţie pozitivă, relaxantă. "Vizualizează cu ochii minţii orice ar putea declanşa sentimente pozitive, imaginea familiei, a copilului, a partenerului de viaţă, a animalelor de companie, un tablou relaxant, un peisaj de vis, o imagine plăcută din vacanţă, culori, imagini, sunete, senzaţii tactile plăcute. Schimbă modul de respiraţie, pentru că există o legătură directă între starea noastră emoţională şi felul în care respirăm. Respiraţia unei persoane calme este profundă, lentă şi controlată, preferabil cu atenţia centrată abdominal. Respira astfel de cel puţin cinci ori. Oferă-ţi un mic automasaj în zona cefei, a capului, umerilor şi braţelor", explică psihologul.
3. Gestionează-ţi mai bine timpul. Opreşte-te din multi-tasking, care presupune de fapt "multi-gândit", analizează care sunt priorităţile, ia-le pe rând şi menţine-ţi atenţia pe o singură activitate până este finalizată.
4. Fă-ţi prieteni la locul de muncă. În felul acesta vei avea în jurul tău persoane cu care poţi discuta atunci când ai nevoie de o pauză sau când ai nevoie să iei o decizie mai dificilă.
5. Păstrează o atitudine pozitivă faţă de locul de muncă. "Reaminteşte-ţi aspectele care îţi plac în activitatea ta, motivaţiile pentru care ai ales-o, beneficiile pe care le obţii făcând ceea ce faci. Premiază-te la finalul îndeplinirii unei sarcini sau la atingerea unui obiectiv cu un moment de relaxare, un gând bun, o glumă sau orice altceva îţi aduce plăcere", explică specialistul.
6. Oferă şefului tău sau oferă-ţi, dacă eşti propriul tău şef, un plan de gestionare a factorilor de stres identificaţi, menit să te ajute să performezi mai bine. "Acest plan este bine să includă dezvoltarea unor abilităţi de management al timpului, clarificarea sarcinilor, primirea resurselor sau a suportului necesar de la colegi, adăugarea unor sarcini mai provocatoare, modificarea spaţiului de lucru pentru a fi mai confortabil, oferirea unor resurse de relaxare din partea companiei", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

(articol realizat din surse online)

Citit 1935 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2019 19:52

1 comentariu

  • postat de Suferim timp de 30 de ani, același stres, numit PSD oare ? Miercuri, 05 Iunie 2019 19:23 213.233.101.*** Link la comentariu
    3
    0

    Să fie ,,serviciu'', că de stres, ne descurcăm noi. Oricum, cu peste 5 milioane de români plecați după muncă, înafara frontierelor României, nu de stres sufereau sau după numărul mare de votanți la euro parlamentare a celor din diaspora, stresul era altul în România timp de 30 de ani....să spunem cum se cheamă ,,stresul'' ? O fi, PSD ?

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.