Secretele dresajului, cu instructorul canin Lucian Donosă (II)

Secretele dresajului, cu instructorul canin Lucian Donosă (II)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Aşa cum am promis, şi astăzi vom încerca să le fim de folos celor care deţin căţei. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, continuăm să vă oferim informaţii preţioase de la Lucian Donosă, instructor canin și conducător de câini de serviciu, cu peste 25 de ani experiență în lucrul cu câinii.

În ediția anterioară am prezentat principiile dresajului. De asemenea, trebuie să mai ştiţi că există testele Campbell - pentru a identifica temperamentul cățelului, și Volhard - pentru determinarea aptitudinilor. Acestea fiind spuse, astăzi vă vom prezenta metodele de dresaj.

Metoda imitației este cea în care un câine asistă la exerciții executate de alți câini. Curiozitatea acestuia, atracția naturală a câinelui față de mișcările și acțiunile celorlalți pot determina executarea unor exerciții similare. Subliniem aici importanța socializării câinelui de către stăpân, obișnuirea acestuia cu medii diferite și alți câini.

O altă metodă folosită este cea mecanică, în care se acționează direct, cu mâna, pe greabănul sau crupa câinelui sau prin tragerea de lesă. "Foarte important este aspectul legat de folosirea excesivă a acestei metode, care poate duce la pierderea atașamentului", subliniază Lucian Donosă.

Metoda stimulativă este o altă metodă de succes, în care este folosită slăbiciunea câinelui față de un obiect preferat sau față de hrană.

Cea mai utilizată, însă, este metoda combinată, în care sunt folosite aspecte din metoda mecanică și din cea stimulativă. Metoda combinată e apreciată ca având rezultate destul de rapide, iar câinele execută și învață entuziast, cu plăcere, exercițiile.

Reamintim că, datorită lui Lucian Donosă, Tazz și Luna, doi căţei din adăpostul local "Ajutați-l pe Lăbuș", ale căror poveşti au fost deja prezentate în cadrul rubricii noastre, s-au transformat, în numai trei luni, în doi prieteni numai buni de adoptat! Frica şi anxietatea lor au dispărut complet, ei fiind acum extrem de sociabili, receptivi la comenzi și relaxați!

Citit 2981 ori Ultima modificare Vineri, 22 Octombrie 2021 07:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.