Cât de periculos este să lăsăm cățelul în mașina închisă, în zilele caniculare

Cât de periculos este să lăsăm cățelul în mașina închisă, în zilele caniculare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Cu sprijinul Anamariei Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine pentru oameni și animale", vă vom arăta de ce canicula reprezintă un pericol major atât pentru oameni cât și pentru animale.

Sfatul general este ca, în zilele în care temperaturile depășesc 25 de grade Celsius și confortul termic este vădit absent, plimbările cățelului alături de stăpân ar trebui să se desfășoare conform unui program adaptat - plimbări mai lungi dimineața și seara, iar cele sau cea din jurul prânzului să fie scurte și eventual în zone umbrite. Așa cum un om cardiac poate suferi în urma expunerii la soare, la fel și câinii cu probleme de sănătate și cei seniori, în general, sunt într-un pericol real atunci când temperaturile sunt caniculare. De ce? Câinii nu transpiră ca noi, oamenii! Ei își reglează temperatura corpului prin respirație.

"Cu toate că toți medicii și specialiștii recomandă ca proprietarii să nu își lase, vara, cățeii în mașinile parcate, sunt foarte mulți cei care consideră că 15-20 de minute nu pot cauza patrupedului nicio problemă, ceea ce este total greșit", atrage atenția Anamaria Dandeș. 15-20 de minute într-o mașină închisă pot provoca un atac de căldură, care ucide, conform statisticilor, unu din șapte câini. Astfel, dacă temperatura, afară, este de 27 de grade Celsius, într-un autoturism închis aceasta ajunge la 37 de grade în zece minute și la 46 de grade în 30 de minute. Mai rău, atunci când temperaturile sunt de 32 de grade, după 30 de minute, în interiorul unei mașini închise, temperatura va fi de 51 de grade. Niciodată nu trebuie să lăsăm câinii (sau pisicile) închiși singuri în mașină, deoarece chiar și câteva minute în căldura înăbușitoare pot fi fatale.

"Am experimentat, de curând, un episod extrem de frustrant. Într-o zi caniculară, am descoperit în parcarea unui supermarket din oraș, în plin soare, un câine bătrân, care lătra cu ultimele puteri, disperat, de pe bancheta unei mașini parcate, cu geamurile închise complet. Cei de la 112, pe care i-am apelat imediat, m-au direcționat către Biroul de Informații al magazinului respectiv, unde am mers și am rugat transmiterea, prin stație, a unui mesaj adresat proprietarului autoturismului respectiv. 22 de minute a durat până proprietarul a venit la mașină, foarte supărat că am provocat atâta tevatură pentru un cățel”, ne-a relatat coordonatoarea „Oameni de bine pentru oameni și animale”.

Nu toți oamenii vor să înțeleagă că patrupedele noastre își reglează temperatura corpului şi se răcoresc gâfâind, iar în mașinile închise, gâfâitul nu mai ajută și devine dificil, din cauza umidității și a lipsei circulației aerului. Așa cum am menționat în edițiile anterioare, pe lângă respirația greoaie, forțată, semnele de sufocare de căldură la câini sunt gingiile și limba roșie sau vineție, confuzie și instabilitate, diaree, vărsături și agitație.

"Nu vă neglijați animalele de companie! Tratați-le ca pe membrii familiei! Așa cum nu ne lăsăm rudele în mașini închise, în plin soare năucitor, nici animalele noastre nu trebuie să ajungă în astfel de situații", atrage atenția Anamaria Dandeș.

Citit 2886 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.