Cum te simți, ca stăpân de câine, în Țara Cantoanelor (FOTO)

Cum te simți, ca stăpân de câine, în Țara Cantoanelor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Comparațiile cu alte orașe din România sau din Europa ne sunt mai mereu pe buze. Numai că ele nu ar trebui să fie motive pentru a ne denigra Galațiul sau țara, ci pentru a învăța de la alții. Pentru a ne însuși bunele practici ale altora. Iată de ce Anamaria Dandeș, coordonatoarea grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale", ne-a împărtășit experiența de care a avut parte în vacanța petrecută în Elveția.

După cum ne-a mărturisit, grație unor prieteni stabiliți de foarte mulți ani în Elveția, Anamaria Dandeș și-a petrecut și anul acesta concediul în Țara Cantoanelor. O țară mică, de doar 8 milioane de locuitori, membră a spațiului Schengen, fără să fie parte din Uniunea Europeană.

"O țară extraordinar de frumoasă, destinație a milioane de turiști din toată lumea, de la care putem învăța respectul față de semeni, față de natură și orice formă de viață. Din experiențele anterioare, eram deja obișnuiți cu «toleranța» confederației față de animale, cu accesul acestora la liber în mijloacele de transport în comun - autobuze, trenuri, vapoare - normalitatea cu care sunt priviți aceștia, dar și curățenia impecabilă de pe străzi, din parcuri, din zonele destinate socializării câinilor.

Peste tot, fără excepție, pubelele de gunoi au compartiment separat de unde stăpânii de câini pot lua pungi de plastic necesare strângerii mizeriei câinilor. În toate orașele pe care le-am vizitat, preocuparea autorităților locale pentru protecția mediului și a multiplelor forme de viață este extrem de evidentă", spune Anamaria Dandeș.

În Lucerna, de exemplu, parcul de pe malul lacului, destinat socializării câinilor, beneficiază - în urma unei hotărâri locale, supuse la votul cetățenilor orașului - de o barieră/ delimitare naturală. "Argumentele deciziei luate sunt uluitoare pentru mine, ca român: un gard din metal sau sârmă ar da o conotație negativă zonei respective (de spațiu cu potențial periculos). Iar în al doilea rând, un gard natural reprezintă «casa» pentru alte vietăți. Tot aici găsești jardiniere ecologice, de dimensiuni mari, cu destinație precisă «hrană pentru albinele sălbatice». Fiecare jardinieră are un opis al plantelor sădite și argumentează celui ce are răgazul și interesul să citească importanța creării de astfel de locuri, unde albinele să se poată hrăni”, ne-a relatat gălățeanca. Pe faleza Genevei, pe de altă parte, găsești amenajate așa numite "hoteluri pentru insecte".

Panoul informativ oferă toate detaliile, explicațiile, date științifice despre impactul pesticidelor asupra mediului, distrugerea a peste 80 la sută din masa globală de insecte, în ultimii 30 de ani, din cauza acestora. Sunt amenajate zone speciale, în care numeroase insecte trăiesc protejate, ferite de factori distrugători. Practic, un ecosistem artificial, al cărui scop este dezvoltarea unuia natural. Un panou destinat turiștilor am găsit şi în stațiunea Interlaken, prin care sunt informați să nu hrănească sub nicio forma păsările din lacuri, întrucât intervenția omului le afectează comportamentul natural.

"Pe lângă frumusețile ireale ale locurilor vizitate, care sunt impresiile cu care ne-am întors din vacanță? Curățenia unui oraș nu este o sarcină a autorităților, ține de educație și nivelul de civilizație, nu suntem stăpânii acestui pământ, ci îl împărțim cu plante, gâze, păsări, animale, pe care trebuie să le protejăm conștienți de impactul lor asupra generațiilor viitoare", a concluzionat Anamaria Dandeș.

Citit 2104 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.