Menta, leac pentru digestia leneşă

Menta, leac pentru digestia leneşă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tratament natural cu proprietăţi antispastice, menta este una dintre cele mai cunoscute şi utilizate plante, datorită aromei sale deosebite şi beneficiilor pe care le aduce întregului organism. Cunoscută şi sub denumirea populară de izmă bună, menta are un miros plăcut şi aromat şi un gust răcoritor. Frunzele de mentă conţin uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi, mangan, vitaminele C, E şi B2, magneziu, fosfor, acizi graşi Omega-3 şi potasiu. Planta este apreciată pentru proprietăţile sale curative.

Studiile clinice au demonstrat că infuzia de mentă este benefică în tratarea problemelor secreţiei biliare, a digestiei leneşe, în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil şi în eliminarea gazelor intestinale. Mentolul conţinut de mentă are un efect reconfortant asupra intestinului, relaxând musculatura acestuia. Ai grijă, totuşi, întrucât ceaiul de mentă poate relaxa prea mult sfincterul dintre esofag şi stomac, astfel încât acidul gastric poate ajunge în esofag, crescând astfel simptomele arsurilor stomacale. Infuzia se obţine dintr-o lingură de frunze uscate, care se lasă la infuzat 10-15 minute, în 150 de mililitri de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă, scrie clicksanatate.ro.

Curăţă sinusurile

Datorită conținutului de acid rozmarinic şi proprietăţilor decongestionante, expectorante şi astringente, inhalaţiile cu mentă sunt indicate în răcelile de sezon şi în afecţiunile respiratorii. Pune o mână de frunze într-un castron cu apă fierbinte. Stai deasupra aburului 10-15 minute, acoperit cu un prosop deasupra capului şi inhalează vaporii cu inspiraţii ample. Repetă zilnic procedura până ce simptomele dispar.

Împrospătează respiraţia

Menta are proprietăţi antiseptice şi te ajută să protejezi dantura, prevenind respiraţia urât mirositoare. Prepară-ţi apă de gură din zece linguri de frunze de mentă şi 400 de mililitri de apă fierbinte, pe care le laşi un sfert de oră la infuzat. Gargara cu mentă poate fi folosită ca tratament şi pentru reducerea senzaţiei de greaţă din timpul sarcinii.

Tratează acneea

Menta are proprietatea de a echilibra pH-ul pielii, inhibând astfel producţia excesivă de sebum. Datorită proprietăţilor antiseptice, antiinflamatoare şi astringente, planta poate îmbunătăţi vizibil aspectul pielii, tratând acneea şi ameliorând erupţiile cutanate şi punctele negre. Foloseşte compresele cu ceai de mentă în fiecare zi şi, pentru un rezultat mai rapid, poţi adăuga o picătură de ulei de mentă în crema de noapte.

Reduce crampele menstruale

Fitoterapeuții recomandă folosirea ceaiului de mentă femeilor care se confruntă cu crampe menstruale puternice, deoarece remediul poate relaxa musculatura. Ceaiul se prepară din trei până la șase grame de frunze uscate care se lasă la infuzat timp de trei-cinci minute, în jumătate de litru de apă. Se bea o ceaşcă, de două-trei ori pe zi.

Atenţie, ceaiul de mentă nu trebuie băut în cantităţi mari de cei care suferă de ulcer gastric sau duodenal.

Înlătură mătreaţa

Folosită de obicei în şampoane pentru a obţine un scalp sănătos, menta poate înlătura mătreaţa şi chiar păduchii. Poţi folosi la fiecare spălare, până ce dermatita seboreică dispare, un scrub dintr-o picătură de ulei esenţial de mentă, o linguriţă de zahăr brun, două-trei linguriţe de balsam şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Masează bine scalpul cu acest scrub înainte de spălare, şamponează şi clăteşte bine părul.

Tratament împotriva migrenelor

Durerile de cap pot fi ameliorate masând cu o picătură de ulei de mentă în zona frunţii şi a tâmplelor, acţionând ca un vasodilatator. Uleiul de mentă poate fi preparat şi acasă din patru linguri de frunze uscate şi 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui. Acestea se lasă împreună la macerat 21 de zile, într-un borcan, la cald, după care se strecoară şi se toarnă într-un recipient de culoare închisă, păstrându-se la loc întunecat şi rece. Uleiul poate fi folosit şi pentru tratarea urticariei, a rănilor şi pentru combaterea reumatismului.

Citit 1371 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.