Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu toate că la nivelul Comisiei Europene a existat o propunere privind eliminarea schimbării sezoniere a orei, s-a renunţat la iniţiativă în contextul pandemiei şi al Brexit-ului. Aşadar, în România, la fel ca în multe state, s-a menţinut schimbarea sezonieră a orei. Anul acesta, ţara noastră trece la ora de vară în ultimul weekend din martie, mai exact în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie 2023.

Astfel, în weekendul respectiv, vom da ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03,00 va deveni ora 04,00. Va fi cea mai scurtă noapte din an, în care vom dormi cu o oră mai puţin. Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creşterea timpului în care putem beneficia de lumina naturală a Soarelui. Acest lucru este benefic mai ales pentru cei care lucrează în agricultură, mărindu-se numărul de ore pentru desfăşurarea activităţilor. În 1874, Benjamin Franklin sugera că s-ar face economii la lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă. În Primul Război Mondial, trecerea la ora de vară a fost văzută ca o necesitate. În 1916, Germania şi Austro-Ungaria au introdus ora de vară pentru a economisi rezervele de cărbune, în contextul războiului, scrie clicksanatate.ro.

România a introdus prima dată ora de vară în 1917, iar despre acest lucru a scris şi Regina Maria, în jurnalul său: „De azi, se schimbă ora – se dă înainte, ora şapte e deja ora opt şi aşa mai departe. A trebuit să o facem pentru că ruşii aşa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început, va pricinui totuşi încurcături, fără îndoială”.

De-a lungul timpului, ţara noastră a renunţat şi a introdus din nou ora de vară.

Posibile urmări nedorite

Schimbarea orei ne poate perturba organismul. Mai exact, somnul cu o oră mai puţin poate perturba ceasul biologic. Pot să apară dereglări hormonale, oboseală, reducerea vigilenţei, debusolarea şi anxietatea.

Pentru a te obişnui cu trecerea la ora de vară, este bine să eviţi alimentele sau băuturile stimulante (cafea, ciocolată) în a doua parte a zilei de sâmbătă, 25 martie. Seara, practică activităţi relaxante, plimbă-te, evită stresul şi certurile.

Citit 2575 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 04:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.