„Micile plăceri ale vieții” ne scapă de stres și depresie

„Micile plăceri ale vieții” ne scapă de stres și depresie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Stresul și depresia sunt două probleme pe care tot mai multe persoane le experimentează. Deseori, merg mână în mână. "Micile plăceri ale vieții" ne pot însă ajuta să trecem peste astfel de încercări

Sportul este un "medicament" pe care toți îl avem la îndemână. Iar înotul poate fi numit cu siguranţă exerciţiul ideal, care, în afară de faptul că lucrează aproape fiecare muşchi al corpului, poate creşte ritmul cardiac, îmbunătăţeşte sănătatea şi combate depresia. Acesta este un exerciţiu care nu implică prea mult efort şi este deosebit de bun pentru persoanele cu artrită.

"Când înoţi în mod regulat, timp de 30 până la 45 de minute, combaţi depresia şi stresul şi, astfel, îţi îmbunătăţeşti starea de spirit", susţine Yi-Min Lee, profesor de medicină la Harvard Medical School, citat de dariknews.bg. Specialistul consideră că eforturile extreme, precum maratoanele, sunt o povară prea mare pentru organism. Prin urmare, pe lângă înot, acesta recomandă alte câteva tipuri de antrenament - tai chi, exerciţii de forţă şi mersul pe jos, ale căror beneficii sunt mari - de la pierderea în greutate şi construirea masei musculare, până la protejarea inimii şi creierului şi întărirea oaselor.

Depresia este o boală psihică definită prin pierderea interesului pentru viaţă, tristeţe şi deznădejde, scăderea energiei şi motivaţiei, perturbări ale somnului şi apetitului şi simptome de anxietate şi nelinişte. Pentru a depăşi această stare, este important să căutăm ajutorul unui psihoterapeut sau îndrumarea unui psihiatru profesionist, care să ne ajute să înţelegem cauzele depresiei şi să ne ofere un tratament adecvat în acest sens.

Depresia poate afecta pe oricine, dar, cu toate acestea, există lucruri pe care le putem face noi singuri atunci când suntem deprimaţi, pentru a depăși această stare. Iar dacă ne referim la sport, chiar și o simplă plimbare ne va ajuta la eliberarea endorfinelor - hormonii fericirii. O altă opţiune ar putea fi exerciţii care ne vor ajuta să ne îmbunătăţim starea de spirit şi stima de sine.

Dincolo de asta, este important să ne facem timp pentru noi înşine şi să facem lucruri care ne fac fericiţi - cititul unei cărţi, vizionarea unui film sau serial, ascultarea muzicii sau un hobby, depinde ce ne place și ce ne relaxează. Comunicarea cu prietenii şi cei dragi este importantă pentru a depăşi această stare, izolarea nefiind o soluție. În plus, sunt indicate o dietă sănătoasă şi evitarea consumului de alcool şi droguri. Dacă simptomele persistă, trebuie neapărat să cerem ajutorul unui profesionist, adică un psiholog sau un psihiatru. Aceștia ne pot sugera un tratament adecvat pentru depăşirea depresiei.

Fericirea în familie, de asemenea, ne oferă sănătate, iar grijile și certurile duc la depresie și imunitate redusă. În schimb, gândurile pozitive sunt principala garanție a longevității. O persoană care are ambiții excesive, urmărind propriul beneficiu, punând banii pe primul loc, nu doar că pierde încrederea celor dragi, dar își strică și sănătatea. Astfel de oameni au un sistem imunitar slăbit, sunt mai predispuși să sufere de infecții, tulburări psihosomatice, anxietate și depresie.

"Cei care sunt perfecți din punct de vedere moral și fac fapte bune nu suferă niciodată de boli grave", spune un autor chinez, Lao Tzu. Pasiunea pentru profit este cel mai teribil neajuns. Nici banii nu te vor scuti de nenorocirea de a fi nemulțumit de soarta ta, iar pasiunea pentru îmbogățire este mai rea decât toate celelalte pasiuni.

O familie armonioasă este esențială pentru o sănătate bună. Iubirea reciprocă, dragostea pentru părinți și copii, petrecerea timpului împreună în pace și bucurie - este ceea ce este necesar pentru fericire. Iar atunci şi problemele de sănătate vor trece de la sine.

Citit 7001 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2023 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.