Școala iubitorilor de animale. Cum să avem grijă de câinii seniori
Foto: Robin Jonathan/unsplash.com

Școala iubitorilor de animale. Cum să avem grijă de câinii seniori
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Câinii au durata vieții diferită, în funcție de rasă și talie, dar și de modul în care sunt hrăniți și îngrijiți

Cei de talie gigant îmbătrânesc mai repede decât un câine de talie mică și au viața mai scurtă. De exemplu, un Mare Danez e considerat deja senior la vârsta de șase ani, pe când un Chihuahua devine senior pe la 10 – 11 ani. Câinii de talie mare sunt undeva la mijloc. Un Golden Retriever ar putea fi considerat senior la opt ani, dar genetica, nutriția și mediul joacă un rol foarte important în felul în care îmbătrânește câinele tău, potrivit dr. Carmen Totolici.

Citește și Școala iubitorilor de animale

La ce să te aștepți când câinele tău îmbătrânește?

  • Artrită sau alte boli degenerative care ar putea să îl încetinească. Nu va mai putea să meargă, să alerge și să se joace la fel, va evita să urce și să coboare scările și s-ar putea să obosească mai ușor.
  • Afecțiunile dentare pot deveni o problemă destul de serioasă. Depunerile de tartru, gingivita și stomatita, netratate, lasă câinele senior fără dinți în gură. Problemele dentare pot cauza dureri foarte mari, câinele nu va mai vrea să mănânce și va slăbi, iar blana sa nu va mai avea un aspect frumos.
  • Pe lângă problemele dentare, și afecțiunile renale, hepatice sau cardiace pot fi cauze ale slăbirii pacientului senior.
  • La extrema cealaltă, se află obezitatea. Din cauza încetinirii ritmului de viață și a sedentarismului, câinii seniori pot pune câteva kilograme în plus (dacă nu suferă de alte probleme mai grave, cum ar fi diabetul sau sindromul Cushing).

Ce poți face pentru a-i asigura o bătrânețe cât mai confortabilă

Câinele care îmbătrânește va avea nevoie de vizite mai dese la veterinar, chiar și doar pentru a ne asigura că totul este în ordine. Medicul poate decide, în funcție de rasă, de talie și de problemele specifice fiecărui animal cât de des dorește să îl revadă în cabinet. Acasă, asigură-i câinelui un pat sau un culcuș mai moale, acoperă cu covoare suprafețele pe care acesta tinde să alunece, dă-i mâncare specială și asigură-te că nu se îngrașă. Deși se mișcă puțin mai încet, câinele are nevoie în continuare de exercițiu fizic, chiar dacă plimbările vor fi mai puțin intense sau mai scurte. Nu uita de îngrijirea adecvată a blănii, periajul și tunderea blănii, mai ales în zona genitală și perianală, fiind foarte importante, mai ales la un câine senior, care poate avea probleme de incontinență urinară. Câinii seniori sunt la fel de vulnerabili la paraziții externi precum cei tineri. Este foarte important să menții deparazitarea externă pe tot parcursul anului. Babesioza (boală transmisă de căpușe) poate cauza rapid insuficiență renală și hepatică severă, iar câinele tău senior s-ar putea să nu își mai revină. Cere sfatul medicului veterinar referitor la forma de deparazitare și prevenție potrivită. Nu în ultimul rând, iubește și alintă câinii seniori cel puțin la fel de mult ca atunci când erau pui.

Citit 2396 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.