Specialiștii afirmă că sunt mai multe paliere pe care o persoană hărțuită sexual trebuie să ceară ajutor, pentru a nu rămâne cu sechele după un astfel de episod. De la simpla realizare a ceea ce s-a întâmplat, la a comunica cu cei din jur, sunt o serie de pași pe care victima hărțuirii sexuale trebuie să îi parcurgă pentru a depăși cu bine trauma și a o transforma chiar în ceva benefic pentru sine și pentru cei din jur.
Primul pas ar fi coștientizarea și asumarea experienței. "În primul rând, avem nevoie să ne validăm experiența și să nu minimizăm ceea ce ni s-a întâmplat. Deși autoînvinovățirea este un mecanism psihologic firesc în astfel de situații, să realizăm că nu noi am fost de vină este foarte important. Apoi, este foarte important să nu păstrăm secretul și să vorbim cu o persoană de încredere, care poate fi un prieten, un psihoterapeut sau un grup de suport, despre întâmplările prin care am trecut și răspunsul pe care l-au generat în noi", susține Cristina Petrescu Ghenea, medic psihiatru și psihoterapeut de familie și cuplu.
Al doilea pas ar fi apelarea la un profesionist. "Procesul în lucrul cu traumele sexuale este unul complex, foarte lent și de durată, în funcție de cât de copleșitor a fost resimțit evenimentul de către persoana hărțuită și câtă dezorganizare a creat la nivelul sistemului nervos, și presupune multă delicatețe și răbdare. În cadrul terapiei, un accent important se pune pe restaurarea impulsurilor de apărare și completarea răspunsurilor defensive active și de orientare, decuplarea emoțiilor de frică sau furie de neputință sau imobilitate, pe restaurarea limitelor fizice, sociale, profesionale și a agresivității sănătoase, lucrul cu rușinea, întoarcerea către resursele interne și externe ale persoanei, recăpătarea încrederii în propriul corp, a sentimentului de siguranță, a vitalității și a unei coerențe interne", explică psihoterapeutul Mihaela Svet.
(articol realizat din surse online)