Ce trebuie să știe adolscenții despre sex

Ce trebuie să știe adolscenții despre sex
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Specialiștii sunt de părere că cel mai important lucru pe care un adolescent trebuie să îl știe despre sex este că trebuie să fie sănătoşi. Iată câteva reguli bine de însușit de adolescenți, înainte de ”pasul cel mare”. 

1. E nevoie de acord. Sexul fără acord este infracțiune. Nimeni nu trebuie să te preseze sau forţeze să îți începi viaţa sexuală. 

2. Ia decizii cu capul limpede. Nu folosi alcool şi droguri, nu te vor ajuta să iei decizii bune. 

3. Fii cu adevărat pregătit. Un adolescent trebuie să știe despre sex că îi va schimba nu doar relația ci și viața. Să fii pregătit înainte de a-ți începe viaţa sexuală poate însemna o vârstă diferită pentru fiecare adolescent. 

4. Ești pregătit pentru sex când: sunteți sinceri și aveți încredere unul în altul, puteţi aborda subiecte dificile, știi dacă persoana respectivă a avut boli cu cu transmitere sexuală, știi ce trebuie să faci ca să te protejezi, știi să respecți decizia partenerului cu privire la propria viață sexuală.

5. Nu ești pregătit pentru sex când: partenerul este posesiv sau gelos, te împiedică să îți petreci timpul cu familia sau prietenii, te verifică tot timpul, inclusiv cu cine comunici pe telefon, insistă să îți începi viaţa sexuală, te manipulează şi te ameninţă că îşi va face rău.

6. De ce să aştepți. Un adolescent trebuie să știe despre sex că nu e nimic anormal în a aştepta. Sexul neprotejat poate duce la o sarcină nedorită sau poate fi riscant pentru sănătate: Chlamidia, hepatita B, Herpesul, HIV, HPV – sunt boli transmisibile sexual. Începerea vieții sexuale are un impact emoțional semnificativ.

7. Cum puteţi preveni infecţiile transmisibile sexual? Anumite boli transmisibile sexual, precum HPV pot avea urmări pe termen lung. Virușii nu știu că este prima dată și nu aleg în funcție de vârstă, gen, inteligență sau altceva.

8. Ce trebuie să știe un adolescent despre sex și protecție. Prezervativul – singura metodă de protecție care protejează și de bolile cu transmitere sexuală, dispozitivul intra – uterin (sterilet), pastile și dispozitive anticoncepționale, implant contraceptiv.

9. Sexul este despre intimitate. Nu este un subiect care să fie discutat în gașcă, pe grupuri de whatsapp sau în alte medii. Fiecare trăiește un act sexual într-un mod diferit, comparațiile nu își au locul.

Articol realizat din surse online

Citit 994 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2024 14:40

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro