Cum se îngrijesc puii orfani de pisică

Cum se îngrijesc puii orfani de pisică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ideal este ca puii de pisică să stea lângă mama lor până devin independenţi şi pot mânca hrană solidă. Dar, din nefericire, realitatea arată că sunt mulţi pui de pisică abandonaţi, aruncaţi în pungi la gunoi sau care, din diverse motive, ajung să depindă de o mamă surogat umană. Venim cu câteva sfaturi de îngrijire pentru a le crește șansele de supraviețuire și pentru a le asigura puilor o dezvoltare normală.

Dacă puii de pisică au stat afară, în condiţii de frig şi umezeală, primul lucru important este să-i încălziţi. În magazinele de specialitate se găsesc paduri (perne) care se încălzesc, iar la cabinetele veterinare există incubatoare, dar, în lipsa acestora, puteţi să înfășurați o sticlă cu apă fierbinte într-un prosop și să îi cuibăriţi lângă aceasta.  Puneți puii împreună cu sticla cu apă caldă sau perna termică într-o cutie, asigurându-vă că au și loc să se mute dacă le este prea cald. Puneți și o cârpă moale, pufoasă, pe care pot sta.

Atenţie! NU hrăniți puii înainte de a-i încălzi! Până la vârsta de trei săptămâni, puii de pisică nu-și pot regla singuri temperatura, iar dacă sunt hipotermici, nu vor digera hrana corespunzător. Temperatura ideală ambientală este de 30 de grade Celsius în prima săptămâna de viață și poate fi scăzută treptat până la 26-24 de grade în a patra săptămână.

După ce i-ați încălzit, mergeți de urgență cu ei la medicul veterinar, să îi verifice. Tot la clinicile veterinare găsiți și formule de lapte praf special concepute pentru puii orfani de pisică. 

Ca soluție de urgență, dacă nu sunt hipotermici, puteți să le dați cu seringa câteva picături de glucoză sau apă cu 5% zahăr, înainte de a lua cele necesare pentru o formulă adecvată de lapte.

Laptele de vacă nu este ideal, mult mai potrivit este cel de capră, dar în caz că nu găsiți îl puteți folosi și pe acesta.

Două dintre rețetele pentru preparea laptelui ar fi acestea:

* 250 ml (1 cană) lapte de capră (vacă) (3.5%grăsime)

* 1 gălbenuș de ou

* 1 vârf de linguriță de miere

* câțiva stropi de zeamă de lămâie

* 2 linguri ceai de colici pentru bebeluși

sau

* 90 ml lapte condensat

* 90 ml apă sau ceai de fenicul

* 120 ml iaurt din lapte nedegresat

* 3 gălbenușuri mari

Cel mai bine este să folosiţi totuși o formulă profesională de lapte, cumpărat de la pet shop sau clinica veterinară.

În prima săptămâna, puii se hrănesc din 2 în 2 ore, cu lapte călduț (ideal la 37 grade C), din biberon sau seringă. Aveți grijă să țineți biberonul înclinat la 45 de grade, iar puii în poziția firească, cu burta în jos, niciodată pe spate. Nu forțați, când sunt foarte mici există pericolul să se înece. Aveți grijă să aibă capul ridicat chiar și după ce termină de supt. La sfârșit, îl puteți lovi ușor pe spate pentru a elimina gazele. La naștere puii au între 75 și 100 de grame. Dacă sunt hrăniți corect, ar trebui să crească rapid, cu cca 10 grame pe zi la început.  

Foarte important! – În primele 20 de zile de viaţă, puiul va trebui stimulat pentru a urina/defeca. În lipsa stimulării, puii se vor intoxica și vor muri. Burtica trebuie masată cu o bucățică de bumbac (prosop, batistă) înmuiată în apă caldă, după fiecare masă. Nu săriți niciodată peste această etapă. Puii vor urina la fiecare stimulare, dar vor defeca o singură dată sau de două ori pe zi.

Cam la patru săptămâni, îi puteți învăța deja să-și facă nevoile în nisip. Este suficient să le puneți la dispoziție o tăviță cu nisip, să-i stimulați deasupra ei și instinctiv vor continua să facă în litiera amenajată.

Citit 966 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 11:46

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro