Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai populare și versatile uleiuri folosite în aromaterapie, potrivit doc.ro.
Deși nu există multe studii clinice ample asupra efectelor lavandei asupra persoanelor care suferă de anxietate, mai multe cercetări efectuate pe uleiul esențial de lavandă oferă informații cu privire la proprietățile sale anxiolitice. Așadar, potrivit unor studii recente, uleiul de lavandă poate avea un efect de reducere a stării de anxietate la anumite persoane. Un studiu publicat în revista Physiology & Behavior, a analizat starea de spirit a 200 de pacienți care așteptau într-un cabinet stomatologic pentru programări, încăpere în care s-a difuzat o aroma de lavandă din ulei esențial. Aceștia au manifestat o stare de anxietate redusă și o îmbunătățire generală a dispoziției.
În plus, un studiu publicat în revista "Complementary Therapies in Clinical Practice" sugerează că aromaterapia cu ulei esențial de lavandă poate ajuta în calmarea stării de anxietate la femeile aflate în perioada postpartum. Cercetătorii au descoperit, analizând comportamentul și starea de spirit a 28 de femei care născuseră în urmă cu 18 luni, că 15 minute de aromaterapie, de două ori pe zi, pe parcursul a patru săptămâni, le-a ajutat să se simtă mai puțin deprimate și anxioase.
Există, de asemenea, cercetări care indică faptul că prin consumul de ulei de lavandă se poate reduce nivelul de stres și de anxietate. Uleiul de lavandă poate fi consumat sub formă de supliment alimentar. Este contraindicată ingerarea de ulei esențial de lavandă.
Mai multe cercetări au demonstrat faptul că uleiul esențial de lavandă poate fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn și insomnie. Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Complementary and Alternative Medicine", printr-o combinație de tehnici de igienă a somnului și terapie cu ulei esențial de lavandă, se poate îmbunătăți calitatea somnului la studenți, mai bine decât prin practicarea singulară a tehnicilor de igienă a somnului. Studiul a fost efectuat pe 79 de studenți cu probleme de somn și sugerează că inhalarea de lavandă la culcare poate îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie de a doua zi.