Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Masa de Crăciun este momentul cel mai frumos din orice familie. Este prilej de bucurie și prilej de veselie. Orice gospodină este mândră să primească musafiri și să pună pe masă cele mai gustoase sarmale, cele mai reușite fripturi și cele mai aromate prăjituri.

După un post atât de lung, la masa de Crăciun abia așteptăm să ne delectăm cu bucatele tradiționale. Preparatele din carne de porc sunt cele mai așteptate, cârnații, friptura și caltaboșii care încă se mai pregătesc și la oraș. Cine ține cu adevărat la tradiție va pregăti și tobă. Iar friptura de porc nu trebuie să lipsească, alături de o friptură din carne de pasăre, mai ușoară. 

Aperitivele tradiționale

Nu e masa de Crăciun cu adevărat bogată dacă nu se servește întâi de toate un păhărel de țuică lângă slănină afumată și brânză de burduf. Însoțite de ceapă, acestea sunt aperitivele noastre din moși strămoși. Se mai servește toba de porc rece și delicioasa piftie, considerată una dintre cele mai sănătoase preparate de Crăciun, pe care am moștenit-o din vremuri foarte vechi, posibil din gastronomia greacă.

Cine se respectă și vrea să impresioneze musafirii trebuie să mai pună pe masă ghiudem iute, babic, kaizer, salam de Sibiu și câteva feluri de cașcaval și brânză maturată. Încă din secolele XVIII – XIX s-au mai adăugat la aperitive salata de boeuf, salata de crudități cu varză, țelină și morcov, măslinele sau salata de icre care au devenit și ele nelipsite.

Felurile principale la masa de Crăciun

Masa de Crăciun e consistentă ca să se simtă cu adevărat gustul de sărbătoare. Cine organizează o masă boierească trebuie să aducă imediat după aperitive câteva preparate din pește și anume șalău în sos sau păstrăv la grătar. Nu trebuie să lipească știuca. Urmează felurile principale: sarmalele cu mămăligă, friptura de porc însoțită de castraveciori acri sau salată de crudități și cârnăciorii făcuți la cuptor sau pe grătar. Toate aceste preparate grele din carne grasă trebuie servite cu un vin roșu, sec și tare. În Ardeal, se pune adesea la masa de Crăciun celebra varză a la Cluj, iar gospodinele au mândria să pregătească în casă pâinea cu cartofi. Pe lângă vin, neapărat se servește și palincă, să topească mai bine grăsimea din atâtea preparate grele.

Culorile vedetă pentru decorare

Verde salvie și tonuri naturale

Una dintre cele mai proeminente tendințe pentru 2024 este revenirea la natură. Verdele salvie, verdele olive și alte tonuri naturale, inspirate de pădure și de natură, sunt în centrul atenției. Acestea sunt asociate cu elemente de lemn natural, decorațiuni din fibre textile și materiale reciclate. Idee ingenioasă:

Folosește decorațiuni din lemn natural, conuri de brad, ramuri de eucalipt și panglici din in sau bumbac. Poți adăuga lumini calde și globuri din sticlă mată pentru un efect sofisticat.

Burgundy și roz pudrat

Burgundy-ul profund, împreună cu tonurile de roz pudrat, creează o atmosferă romantică și elegantă. Această combinație de culori aduce o notă de lux și rafinament în orice spațiu. Idee ingenioasă: Asociază globuri de culoare burgundy cu funde mari din satin roz pudrat.

Aspectul mesei de sărbătoare, foarte important

Fața de masă trebuie să fie curată, călcată și chiar apretată, iar cele mai elegante sunt considerate cele de culoare albă, spun specialiștii

Însă, de Crăciun se folosesc foarte mult fețele de masă de culoare roșie, pentru a fi în ton cu sărbătoarea. Într-un cadru mai familial sunt acceptate și cele colorate sau cu motive specifice sărbătorii. Când avem musafiri nu vom folosi o față de masă din plastic, oricât de bine ar imita orice țesătură, ci din material textil. Ca musafirii să se simtă confortabil trebuie păstrat un spațiu de minimum 50 centimetri între comeseni. Musafirii trebuie așezați în așa fel încât să poată sta unii în fața altora pentru a putea discuta în voie.

Cum punem farfuriile?

Numărul farfuriilor, paharelor și al tacâmurilor va fi stabilit în funcție de felurile de mâncare. Fiecare farfurie va fi dublată de alta, folosită doar pentru a așeza pe ea farfuria din care mâncăm, aceasta va fi farfuria de serviciu. Peste această farfurie se pune farfuria pentru primul fel de mâncare. Peste ea se pune șervetul din pânză, împăturit. Lângă fiecare farfurie, în partea stângă se vor pune furculițele aliniate de la stânga la dreapta, în ordinea utilizării lor. În partea dreaptă a fiecărei farfurii, lingura și cuțitele cu partea tăioasă spre farfurie și tot în ordinea utilizării lor (de masă, de pește, de gustări). Cel mai îndepărtat de farfurie va fi cel pentru primul fel de mâncare. Tacâmurile pentru desert se vor pune în fața farfuriilor.

Rânduiala paharelor

Paharele la aşezarea mesei de Craciun vor fi puse în fața farfuriilor în ordinea mărimii lor (pentru apă, pentru vin roșu, vin alb, pahar pentru sherry, pentru țuică și pahar pentru lichior). Astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta la stânga, în ordinea servirii băuturilor.

Citit 3666 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2024 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.