De ce unii câini mănâncă întruna. Şcoala iubitorilor de animale

De ce unii câini mănâncă întruna. Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre problemele cu care se confruntă iubitorii de câini este apetitul de nestăvilit al acestora. Pentru a încerca să înțelegi acest aspect și a găsi o soluție, este important să cunoști motivele pentru care unui câine îi este mereu foame.

Obiceiuri alimentare la câini

Câinii, în sălbăticie, au o alimentație foarte variată, potrivit unor studii ei hrănindu-se mai ales cu deșeuri umane, dar şi cu mamifere medii și mici, precum pisici și rozătoare, insecte și, într-o măsură mai mică, legume.

Câinele domestic, cel care trăiește alături de noi, este de obicei hrănit cu hrană pentru câini, care îi acoperă toate nevoile nutriționale. Dar, cum poate fi plictisitor să mănânci mereu același lucru, depinde de noi să-i oferim pe cât posibil diversitate. Fie că adăugăm la mâncarea uscată diferite suplimente bune la gust, fie că o alternăm cu mâncare umedă sau îi oferim câinelui recompense variate, ori din cele create special pentru ei, ori alimente despre care ştim că nu îi dăunează.

Leptina, ce este și cum afectează apetitul câinelui

Leptina este un hormon prezent la multe grupuri de animale, inclusiv oameni și câini. Acest hormon este responsabil de inhibarea poftei de mâncare și este eliberat în principal de adipocite (celule care formează țesut adipos sau adipos) dar și de hipotalamus, ovare și placentă.

Atunci când un animal sănătos are suficiente rezerve de grăsime, adipocitele încep să elibereze leptină, care se deplasează prin sânge până la creier, avertizând că organismul are deja suficientă energie stocată.

Dacă animalul este supraponderal, deși eliberează multă leptină, organismul nu înțelege că are deja suficientă energie. La fel se întâmplă şi când câinele suferă de diabet zaharat.

Polifagia

Un câine preocupat de mâncare sau de un anumit obiect trebuie tratat de către specialiști, fiindcă obsesia poate proveni din alte probleme, cum ar fi stresul, plictiseala sau boala.

Un câine care nu se oprește din mâncat și căruia pare să-i fie mereu foame suferă de polifagie. Aceasta apare de obicei împreună cu alte simptome precum obezitatea, creșterea sau scăderea în greutate, polidipsia (consum crescut de apă), poliurie (urinare frecventă) și incapacitatea de a absorbi corect nutrienții.

Polifagia poate apărea în procesul de îmbătrânire a câinelui, fie pentru că începe să nu absoarbă anumiți nutrienți, fie pentru că ia unele medicamente care o provoacă. Pe de altă parte, unul dintre simptomele diabetului este, de asemenea, creșterea aportului de alimente. Tumorile sau procesele inflamatorii la nivel gastrointestinal produc, de asemenea, polifagie.

Citit 140 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Mai 2025 01:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro