Cum vă protejaţi de FRIG. Iată sfatul medicului

Cum vă protejaţi de FRIG. Iată sfatul medicului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Cardiacii sunt sfătuiţi să evite ieşirile din casă, mai ales dimineaţa şi seara * În cazul în care aţi răcit, este interzis să luaţi antibiotice, fără indicaţia prealabilă a medicului


Cum ultima estimare a Administraţiei Naţionale de Meteorologie preconizează că temperaturile vor scădea în Moldova, în cursul acestei săptămâni, de la 2 la -8 grade Celsius, am alcătuit un ghid care să vă ajute să treceţi cu bine peste primele zile friguroase din această iarnă.

Bolnavii cronici simt primii efectele

Trecerea bruscă de la cald la frig face victime în special printre bolnavii cu afecţiuni cardiace. "Schimbările rapide de temperatură pot agrava temporar simptomele cardiacilor. Pacienţii hipertensivi au mai des acum oscilaţii ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului (frecvent tahicardie - puls grăbit, accelerat, n.r.). Răcirea subită poate duce la creşterea valorilor tensionale, mai ales dimineaţa, pot mări frecvenţa crizelor anginoase - durere acută resimţită în piept - (la pacienţii cu angină pectorală şi/sau infarct miocardic). Studii efectuate în vestul Europei au arătat o creştere a frecvenţei numărului de cazuri de infarct miocardic acut odată cu răcirea bruscă a vremii, lucru uşor de observat şi în secţiile de cardiologie ale spitalelor”, spune medicul cardiolog Lucica Grigorică.

Pe scurt, explicaţia constă în faptul că, atunci când ieşim dintr-un spaţiu încălzit la rece, vasele de sânge au tendinţa de a-şi micşora diametrul, fenomen pe care medicii l-au botezat vasoconstricţie. Astfel, ritmul circulaţiei sangvine este dat peste cap, putându-se ajunge de la creşterea valorilor tensiunii arteriale, până la infarcte de miocard, în cazurile cele mai grave.

Sfatul specialiştilor pentru cardiaci este să evite ieşitul în frig, mai ales dimineaţa şi seara, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă totuşi trebuie să iasă în frig, îmbrăcămintea adecvată este obligatorie. "Aceşti pacienţi trebuie să ţină legătura cu medicii curanţi pentru ajustarea sau schimbarea medicaţiei în astfel de perioade”, adaugă dr. Grigorică.

Cu nasul în batistă

Fără îndoială că afecţiunile care le dau cea mai mare bătaie de cap medicilor în sezonul rece sunt virozele şi pneumoniile, favorizate în special de scăderea imunităţii. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în fiecare săptămână mii de gălăţeni ajung la medicii de familie sau chiar la Urgenţe, cu astfel de probleme. Datele arată că cei mai afectaţi sunt atât sugarii şi copiii mici, cât şi cei de vârstă şcolară. De asemenea, şi bolile cronice se pot agrava ca urmare a răcelilor.

"Ca părinţi, prima regulă pe care trebuie să o respectăm atunci când am răcit şi avem un copil mic este să nu venim în contact direct cu acesta. Totuşi, bebeluşul trebuie îngrijit şi hrănit. “Principala cale pe care se transmit virusurile de acest tip este cea aeriană. Astfel, prin purtarea unei măşti de protecţie atunci când suntem în apropierea copilului îl putem feri de multe neplăceri. Chiar dacă nu suntem părinţi, dar trebuie să mergem în vizită la o familie cu un copil mic, este de preferat să amânăm vizita. Sistemul imunitar al bebeluşilor este încă în formare, ei fiind astfel mai sensibili în faţa oricărui agent patogen. Alăptarea este iar foarte importantă, deoarece laptele mamei conţine imunoglobuline şi alte enzime care ajută la creşterea imunităţii fătului. Alimentaţia trebuie diversificată, însă nu prea devreme”, explică medicul primar pediatru Ginel Baciu, şeful Clinicii Pediatrie I din cadrul Spitalul de Copii “Sf. Ioan” Galaţi.

Preşcolarii şi şcolarii trebuie să evite locurile aglomerate. "În cazul în care copilul este deja răcit, vizitele sau plimbările în locurile aglomerate nu sunt indicate, pentru că pot fi îmbolnăviţi şi alţi copii. Alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată şi să conţină obligatoriu fructe şi legume, deoarece acestea ajută la sporirea imunităţii. Este total contraindicat să-i administrăm copilului antibiotice, pentru că majoritatea infecţiilor respiratorii sunt produse de virusuri. Antibioticele se folosesc doar împotriva bacteriilor", atrage atenţia dr. Baciu.

E bine ca încă de la primele simptome să mergem cu copilul la medicul de familie. Semnele care trebuie să ne îngrijoreze sunt febra peste 38,5 grade Celsius pentru mai mult de o zi, tusea cu expectoraţie, dispneea (respiraţia cu dificultate) şi zgomotele în piept care apar atât în timpul inspiraţiei, cât şi al expiraţiei.

Citit 3449 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.