SFATUL pediatrului Ginel Baciu/ CUM VĂ FERIŢI COPIII de cel mai des întâlnite BOLI CONTAGIOASE

SFATUL pediatrului Ginel Baciu/ CUM VĂ FERIŢI COPIII de cel mai des întâlnite BOLI CONTAGIOASE
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Infecţiile respiratorii acute afectează, în fiecare sezon rece, mii de elevi


Sala de clasă este mediul perfect pentru ca microbii să se transmită cu uşurinţă de la un copil la altul. Astfel, odată cu începutul noului an şcolar, riscul ca cel mic să se îmbolnăvească de o boală contagioasă creşte exponenţial cu numărul orelor petrecute în sala de curs. Totuşi, prin respectarea unui set simplu de reguli de igienă şi de conduită, riscul apariţiei acestor afecţiuni poate fi redus considerabil.

Faringo-amigdalita streptococică

Numită şi angină streptococică, faringo-amigdalita streptococică înseamnă, de fapt, inflamaţia gâtului şi a amigdalelor, cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A. Boala apare brusc şi se manifestă prin durere în gât, febră şi durere de cap. În cazul copiilor, pot apărea şi greţuri, vărsături, precum şi lipsa poftei de mâncare.

"Infecţiile respiratorii sunt cel mai des întâlnite la preşcolari şi şcolari, odată cu începutul unui nou an şcolar. Dintre toate, faringo-amigdalita streptococică ridică cele mai mari probleme, prin sechelele pe care le poate lăsa, în cazul în care tratamentul nu este aplicat corespunzător şi la timp. De aceea, dacă micuţul se plânge că are dureri mari în gât şi face şi febră, este obligatoriu să mergem la medicul de familie, pentru un diagnostic corect. În cazul în care starea de sănătate a copilului nu se înrăutăţeşte foarte tare, putem merge direct la un laborator de analize, pentru a-i face copilului un test exudat. Astfel, se va şti dacă e vorba de infecţia cu un streptococ sau de un alt tip de microb. Oricum, boala se tratează prin terapie cu antibiotice, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului de familie", a explicat dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.

Virozele respiratorii

Cauzate de cele mai multe ori de virusuri, şi nu de bacterii, virozele respiratorii afectează, în fiecare sezon rece, mii de şcolari şi preşcolari. Virozele se manifestă prin febră medie ca intensitate, nas înfundat şi tuse. Pentru că este vorba de o boală foarte contagioasă, copilul trebuie ţinut acasă, pentru a nu risca să răspândească microbii şi altor copii din clasă. Pentru că infecţia este produsă de virusuri, antibioticele (medicamente eficiente împotriva bacteriilor - n.r.) sunt de multe ori nefolositoare. De aceea, tot medicul de familie este cel care îi poate prescrie copilului tratamentul potrivit.

Hepatita de tip A

Numită şi "boala mâinilor murdare", hepatita A poate cauza adevărate focare de infecţie mai ales în mediul şcolar, în comunităţile în care igiena este precară. În 2014, medicii au diagnosticat 61 de gălăţeni cu această boală hepatică, cu 45 mai puţini faţă de anul 2013. Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente sau cu apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală). Boala nu are un tratament specific, majoritatea celor infectaţi neavând nevoie de tratament. Totuşi, mergeţi la medic dacă greaţa şi vărsăturile nu se ameliorează după una sau două zile, pielea sau ochii sunt îngălbeniţi, urina este închisă la culoare şi aveţi dureri abdominale.

Cum vă menţineţi copilul sănătos

"Dezinfecţia primară este cea mai importantă în prevenţia acestor afecţiuni. Copilul trebuie să se spele pe mâini, cu apă şi săpun, mereu înainte de a mânca şi după folosirea toaletei. Dacă acest lucru nu este posibil, părinţii îi pot da copilului o sticluţă cu gel dezinfectant pentru mâini. Dacă tuşeşte sau strănută, copilul trebuie învăţat să folosească batistele de hârtie de unică folosinţă. Batistele din material textil nu sunt recomandate", a mai spus dr. Baciu.

CITEŞTE ŞI un INTERVIU cu medicul pediatru Ginel Baciu

Citit 6851 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.